"Kami Bolehkah Adakah Hilang Alaska." - Naked ketidakcekapan Nuklear - EON Digest 2012/02/10

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Reuters - sepi: Satu jalan membeli-belah kosong di Namie, di dalam zon pengecualian 12 batu di keliling pokok Fukushima yang lumpuh. Kerajaan Jepun telah berulang kali dituduh maklumat pegangan atas bencana

Skru-Ups, Shut-Downs, Bandar-bandar hantu dan Sampul Surat-Ups: Prosedur Operasi Normal [dikemaskini 2012/02/10]
Tuaian Edisi ini laporan berita nuklear menimbulkan keraguan lanjut mengenai kewarasan nombor semakin berkurangan peguam bela tenaga atom. Dari California San Onofre, Byron Illinois, Prairie Pulau Minnesota, untuk Pusat Penyelidikan Nuklear Moscow, untuk Vermont Yankee, untuk Jepun Fukushima, (kecemasan hanya dalam masa seminggu yang lalu) untuk loji kuasa nuklear di Jerman, dan dari TEPCO kepada NRC kelemahan kompleks nuklear keseluruhan kegagalan teknikal, khayalan saintisme, ketidakcekapan pengurusan, kejahatan jawatan rasmi dan pautan kepada jenayah terancang terlalu ketara untuk menafikan. Dan kini mereka memberitahu kami, "Kita boleh kehilangan Alaska ?!"

Kes di titik: JPG hanya berlesen reaktor nuklear baru yang pertama dalam tiga dekad.

Berikut adalah ringkasan. Ia berakhir dengan video yakin baru anti-nuklear oleh surfer muda / pembikin filem Kyle Thiermann.

Foto Syarikat Selatan. Bahagian bawah kapal pembendungan untuk reaktor baru di kilang Vogtle di Georgia dilihat dalam pembinaan pada Jan 30 Syarikat Selatan pada hari Khamis mendapat lesen bagi reaktor dan yang kedua akan di di tapak nuklear yang sedia ada.

Kami Mungkin Namun Kurangkan Tokyo ... Tidak Sebut Alaska ... dan Sekarang Georgia, Terlalu
oleh Harvey Wasserman
Diterbitkan pada Jumaat 10 Februari, 2012 oleh Dreams Biasa
Oleh kerana Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear meluluskan lesen pembinaan / operasi selama dua reaktor baru di Georgia, laporan membimbangkan dari Jepun menunjukkan bencana Fukushima yang masih jauh.

Beribu-ribu tan bahan bakar sangat radioaktif masih dalam bahaya yang serius. Sampah radioaktif dan air memuntahkan ke alam sekitar. Dan jurutera nuklear Arnie Gundersen melaporkan bahawa semasa rentetan bencana berikut 11 Mac 2011 gempa bumi dan tsunami, membendung topi Fukushima 1 mungkin sebenarnya telah diangkat dari tapaknya, membebaskan gas-gas berbahaya radioaktif dan membuka jurang untuk hidrogen berikutnya letupan ....

... Dengan perdebatan pahit membara di Jepun, Amerika Syarikat dan di tempat lain lebih kuasa pembunuhan pelepasan Fukushima ini, pensijilan AS reka bentuk reaktor baru mungkin suatu hari nanti dikenang sebagai tulisan di batu nisan yang pelik bagi teknologi gagal paling mahal abad ke-20 ini.

Tanpa pembayar cukai negeri dan persekutuan pembayar cukai dipaksa untuk kaki rang undang-undang, pembinaan reaktor baru di Amerika Syarikat adalah akan mana-mana.

Dan tanpa resolusi akhir untuk kengerian yang sedang di Fukushima, seluruh planet ini, dari Tokyo ke Alaska ke Georgia dan seterusnya, kekal pada risiko radioaktif yang serius. Baca lebih lanjut.

Vogtle Nuklear Loji Kuasa Menang Permit Pembinaan Reaktor Pertama Dalam Generasi A
Lucia Graves
huffingtonpost.com
WASHINGTON - Pegawai-pegawai keselamatan Persekutuan mengundi 4-untuk-1 untuk meluluskan reaktor nuklear permit pembinaan yang pertama dalam hampir 35 tahun, mengatasi AS Pengerusi Suruhanjaya Pengawalan Nuklear Greg Jaczko.

Undi suruhanjaya itu pada hari Khamis akan membolehkan anak syarikat Syarikat Selatan Georgia Kuasa untuk mengembangkan operasi di kilangnya di timur Georgia, membuka jalan bagi pembinaan dua reaktor kuasa nuklear baru di tapak Vogtle itu. Projek lepas sedemikian telah diluluskan adalah pada tahun 1978.

Pengerusi Jaczko dalam undi menentang yang Petikan kebimbangan berpunca dari Fukushima, menekankan ketegangan sekian lama pada suruhanjaya itu lebih tindak balas pengawalseliaan hingga 2011 kuasa nuklear bencana Jepun.

"Saya tidak boleh menyokong mengeluarkan lesen ini seolah-olah Fukushima tidak pernah berlaku," kata Jaczko selepas undi di ibu pejabat suruhanjaya itu di Rockville, Md. Jaczko telah meminta komitmen yang mengikat bahawa Fukushima Tambahan kini dirancang akan diperbuat sebelum kemudahan itu memulakan operasinya. Syarikat Southern enggan bertemu ketetapan ini.
Baca lebih lanjut.

AS lesen reaktor nuklear pertama sejak tahun 1978
Oleh Miguel Llanos, msnbc.com
Dikemaskini pada 13:25 ET: Sudah 34 tahun - dan beberapa kemalangan nuklear kemudian - tetapi panel persekutuan dibahagikan pada hari Khamis berlesen utiliti untuk membina reaktor nuklear di Amerika Syarikat buat kali pertama sejak tahun 1978.

Pengerusi Suruhanjaya Pengawalan Nuklear ini, Gregory Jaczko, menentang pelesenan dua reaktor pada masa ini walaupun dia sebelum ini memuji reka bentuk mereka.

"Masih terdapat lebih banyak kerja" yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa pengajaran daripada bencana Fukushima Jepun tahun lepas adalah menerimapakai dalam reka bentuk reaktor, katanya kepada rakan-rakannya. "Saya tidak boleh menyokong pelesenan ini seolah-olah tidak pernah berlaku Fukushima. Saya percaya ia memerlukan beberapa jenis mengikat komitmen bahawa penambahbaikan Fukushima yang sedang diramalkan dan kini merancang untuk dibuat akan dibuat sebelum operasi kemudahan itu. "

"Tidak ada amnesia," jawab Pesuruhjaya Kristine Svinick, bercakap bagi majoriti 4-1 dan mencatatkan bahawa industri ini telah diarahkan untuk mengambil pelajaran-pelajaran.
Pelesenan ini merangkumi dua reaktor dianggarkan bernilai $ 14000000000 bahawa Syarikat Southern mahu menambah loji nuklear Vogtle yang sedia ada di Georgia. Kerja-kerja awal telah bermula dan pelan adalah untuk reaktor baru yang pertama beroperasi pada 2016. Baca lebih lanjut.

E-mel mendedahkan panik di agensi nuklear Amerika Syarikat sebagai pakar telah disimpan dalam gelap berikut bencana Fukushima
• Satu e-mel berbunyi: 'Kami mempunyai maklumat yang sangat sedikit fakta sebagai agensi
• Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear dibanjiri dengan permintaan ke atas keselamatan AS kemudahan nuklear ekoran bencana
• Pakar-pakar tidak bersetuju ke atas cara terbaik untuk membendung bencana Fukushima
• Senario Terburuk-kes akan lihat tahap radiasi yang tinggi sampai ke Alaska

Oleh Wil Longbottom - Mail harian
E-mel yang disiarkan melalui laman web Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear selepas bencana Fukushima Mac lalu telah mendedahkan agensi itu disimpan dalam gelap tentang skala krisis.

Surat menyurat, mencatatkan selepas gempa bumi dan tsunami menyebabkan kerosakan kepada bencana loji nuklear di Fukushima, Jepun, mendedahkan pakar-pakar di Amerika Syarikat tidak bersetuju atas bagaimana untuk menangani bencana.

Dan sementara memastikan penduduk Amerika Syarikat yang tidak ada bahaya, NRC tidak mendedahkan senario paling buruk yang boleh lihat tahap radiasi yang tinggi memberi kesan Alaska jika Fukushima tidak boleh dibawa di bawah kawalan.

Kecacatan Pembendungan Baru Dikenal pasti dalam BWR Mark 1
Fairewinds Update Nuklear
Fairewinds menunjukkan bahawa pelan industri nuklear untuk melepaskan pembendungan di Fukushima Daiichi tidak dapat menghalang kegagalan membendung dan letupan berikutnya. Lihatlah grafik daripada ujian tekanan pembendungan yang dijalankan lebih daripada 40 tahun yang lalu di sebuah reaktor nuklear AS sama dengan Daiichi Fukushima Unit 1. Video ini dan grafik memberikan petunjuk penting tentang mengapa Fukushima Daiichi Unit 1 meletup.

Kecacatan Pembendungan Baru Dikenal pasti dalam BWR Mark 1 dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

Emel Tunjukkan Panic Dalam US Agensi Nuke di Wake Bencana Fukushima
Pakar-pakar AS Nuklear Regulatary Suruhanjaya tidak bersetuju ke atas cara terbaik untuk membendung bencana nuklear yang berterusan
- Kakitangan Dreams Common - Diterbitkan pada Rabu Februari 8, 2012
E-mel yang disiarkan melalui (NRC) Laman web Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear ini menunjukkan sebuah agensi yang kurang maklumat mengenai keadaan krisis yang berlaku di Fukushima loji nuklear gagal tahun lalu di Jepun. E-mel yang mendedahkan beberapa pengurangan itu merancang penasihat kepada NRC telah menimbang, menunjukkan sebuah agensi keberatan untuk berkongsi penyelidikan sendiri mengenai kolam bahan api dibelanjakan, dan tidak bersedia untuk menyatakan dengan jelas senario terburuk, termasuk pelan kejatuhan nuklear untuk Alaska.

Shining cahaya pada Krisis Triple di Fukushima Daiichi
Fairewinds - Video Update Nuklear
Terdapat amaran yang mencukupi bahawa kedua-dua pengawal selia dan TEPCO Jepun diabaikan langkah-langkah yang akan menghalang tragedi ini. Di seluruh dunia, pengawasan nuklear telah semakin merosot dengan pintu pusingan dan hubungan selesa antara industri nuklear dan pengawal selia nuklear yang dipanggil yang menggalakkan tenaga nuklear dan bukannya mengawal.

Shining cahaya pada Krisis Triple di Fukushima Daiichi daripada Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

Bahaya Nuke tempat berhampiran diselesaikan: Krisis penasihat Kan ini
Dengan REIJI Yoshida
Penulis Staf - Jepun Times
Pada bulan Disember, Perdana Menteri Yoshihiko Noda mengumumkan "kesimpulan" krisis krisis di Fukushima No 1 loji nuklear, berkata Tokyo Electric Power Co telah menguruskan untuk menjaga tiga reaktor lumpuh sejuk, dan juga kolam bahan bakar kemudahan tersebut.

Tetapi penasihat khas kepada bekas Naoto Kan, yang menjadi perdana menteri apabila krisis itu bermula, memberi amaran bahawa keadaan adalah jauh dari diselesaikan dan berkata Fukushima telah mendedahkan rakit masalah nuklear Jepun yang serius yang perlu dihadapi selama bertahun-tahun.
"Saya akan berkata (krisis) hanya membuka kotak Pandora," kata Hiroshi Tasaka, yang mempunyai ijazah doktor falsafah dalam bidang kejuruteraan nuklear dan kini seorang profesor di Universiti Tama, dalam satu temu bual baru-baru ini dengan The Japan Times.

Beliau adalah salah satu daripada beberapa kumpulan yang celah rahsia terburuk senario dokumen bertulis oleh Jepun Atom Suruhanjaya Tenaga pada 25 Mac yang kemudiannya dilaporkan dibatalkan oleh kerajaan.

Menurut senario ini, risiko terbesar semasa krisis krisis yang tidak reaktor adalah diri mereka sendiri tetapi kolam bahan api dibelanjakan duduk di atas mereka, terutama yang di atas reaktor 4, yang masih mengandungi kira-kira 1,500 perhimpunan bahan api nuklear, kata Tasaka.
Baca lebih lanjut.

Pengarang Keiko Ochiai, wartawan Satoshi Kamata dan Nobel Nobel sastera Kenzaburo Oe bersedia untuk bercakap kepada pemberita di Tokyo, February 8, 2012 (Foto: VOA - S. L Herman)

Pemenang Nobel Oe Gesa Jepun untuk Nyahtauliahan Reaktor Nuklear
Dengan Chisaki Watanabe - Bloomberg
8 Feb (Bloomberg) - Jepun perlu membuat keputusan dengan cepat untuk meninggalkan reaktor nuklearnya, menurut pemenang Hadiah Nobel Kenzaburo Oe.
"Jika kita mengambil tanggungjawab etika untuk kanak-kanak hari esok, kita perlu membuat keputusan sekarang untuk meninggalkan semua reaktor," kata penulis berusia 77 tahun hari ini pada sidang akhbar di Kelab Wartawan Asing Jepun.

"Satu lagi kemalangan nuklear yang teruk boleh berlaku," kata Oe, yang antara sembilan ahli pengasas "Tumbuhan Sayonara Kuasa Nuklear" kempen yang dilancarkan Jun lalu. "Tidak ada bukti ia tidak akan berlaku lagi."

Inisiatif ini bertujuan untuk mengumpul 10 juta tandatangan untuk menggesa kerajaan untuk menghentikan penjanaan kuasa nuklear dan beralih untuk membersihkan tenaga dan penjimatan tenaga langkah. Setakat ini, 5 juta tandatangan telah dikumpulkan, kata Satoshi Kamata, wartawan bebas dan seorang lagi anggota pengasas.

Peningkatan suhu di Fukushima menimbulkan persoalan ke atas kestabilan loji nuklear
Justin McCurry di Tokyo - guardian.co.uk, Selasa 7 Februari 2012 23.52 EST
Pekerja di Fukushima Daiichi loji kuasa nuklear mengatakan mereka mendapatkan semula kawalan reaktor selepas suhu meningkat secara mendadak minggu ini, keraguan kerajaan mendakwa bahawa kemudahan itu telah stabil. Baca lebih lanjut.

Menutup - San Onofre Stesen Kuasa Nuklear California (LAGU) - pincang tugas di zon gempa bumi dan tsunami.

San Onofre unit reaktor nuklear ditutup; SCE merancang pembaikan wap tiub penjana kebocoran
3 Feb 2012 - Sumber: Southern California Edison

Southern California Edison (SCE) (NYSE: EIX), pengendali Stesen Menjana San Onofre Nuklear, terus merancang untuk membaiki stim penjana tiub bocor di Unit 3 berikutan penutupan berjaga-jaga 31 Januari alat pengawasan Sensitif di Unit 3 terus menunjukkan sebarang perubahan dalam tahap radiasi yang akan dapat dikesan di luar tapak.

Operator balas dengan cepat kepada tanda-tanda penjana stim tiub bocor berdasarkan bacaan daripada instrumen sensitif direka untuk mengesan keadaan ini, dan dalam masa untuk mengambil tindakan untuk mengelakkan perubahan yang berpotensi dalam pendedahan radiasi dikesan di luar sempadan kilang. Operator selamat menutup loji kuasa nuklear ke bawah dan mengasingkan komponen yang mengandungi tiub bocor dalam masa empat jam untuk mengesan tanda-tanda.

Pada masa ini, pengendali pendinginan Unit 3 dan mengurangkan tekanan dalam tumbuhan, yang merupakan kaedah untuk menghentikan tiub dari bocor. Mereka teliti berikut prosedur yang ditetapkan ditulis khusus untuk menangani keadaan tiub bocor.


San Onofre, Kami telah Got Masalah yang - oleh oleh Joieau - Kos harian - Jumaat 3 Februari 2012 pada 05:16 PST

Itulah gambarajah penjana PWR dan APSR wap Mitsubishi Heavy Industri, dengan keping-bahagian berlabel. Dalam kes sesiapa terlepas diari saya malam tadi, San Onofre: "pernah berlaku sebelum ini" Kegagalan Tube Generator Stim , Unit 3 San Clemente nuke terpaksa ditutup pada hari Selasa minggu ini kerana kebocoran dalam satu (atau kedua-duanya) daripada RSGs yang [ Penjana stim penggantian, dipasang pada Januari 2011] mengimbangkan penggera radiasi dalam bangunan tambahan. Pemeriksaan RSGs Unit 2 telah dijalankan semalam kerana tumbuhan yang selama gangguan, dan "luar biasa" tiub haus telah ditemui pada lebih 800 tiub lebih daripada 9,500 yang membawa panas lampau, reaktor air bertekanan penyejuk [~ 600ºF] ke dalam SGS untuk memanaskan air suapan menengah stim untuk menghidupkan turbin dan menghasilkan elektrik. RSGs Unit 2 ini juga dihasilkan oleh Mitsubishi Heavy Industries dan telah dipasang pada musim luruh 2009.
Berikut adalah pautan ke laporan Jabatan Alam Sekitar dari mereka Tenaga Maklumat Pentadbiran / Electric Power Bulanan, diterbitkan pada bulan Ogos 1995 yang menerangkan dengan terperinci fungsi Penjana stim di loji kuasa nuklear PWR, dan apa yang boleh pergi salah dengan SGS. Yang bersama-sama dengan reaktor itu sendiri adalah komponen yang paling mahal loji penjanaan nuklear. Ia bernilai membaca hanya untuk mendapatkan gambaran umum mengapa komponen bukan reaktor-sangat penting.
Steam Generator Degredation dan Kesannya ke atas Meneruskan Operasi bertekanan Reaktor Air di Amerika Syarikat [pdf]

Rupa-rupanya terdapat masalah pembuatan sedikit dengan LAGU 'Unit 3 RSGs, bahawa setiap orang yang terlibat tahu mengenai pada masa itu. Berikut adalah Notis Maklumat NRC untuk pemegang lesen atas bahawa isu yang sangat, dari April 2010 -

NRC: Kimpalan Kecacatan dalam Penjana stim Penggantian [pdf]
Baca lebih lanjut.

Data menunjukkan bahawa California mempunyai kapasiti lebihan tenaga begitu banyak bahawa San Onofre dan Diablo Canyon reaktor boleh ditutup sekarang dengan ada kekurangan kuasa.

Pasaran Elektrik terganggu oleh kilang nuke offline: TENAGA
Eric Wolff - North County Times
California mempunyai kapasiti menjana tenaga elektrik yang berlebihan begitu banyak, penutupan Stesen Menjana San Onofre Nuklear minggu lalu tidak memberi kesan kepada harga elektrik borong, data dari California Operator Sistem Bebas menunjukkan.
Kesan ini telah berkurangan dengan masa gangguan itu. California menggunakan kuasa yang kurang pada musim sejuk, terima kasih kepada iklim yang sederhana dan kekurangan relatif pemanas elektrik.
"Ia kembali kepada fakta bahawa anda mempunyai tahap permintaan yang agak rendah," kata Travis Miller, seorang bekalan elektrik dan kemudahan penganalisis di Morningstar Inc "Anda mempunyai semua keupayaan ini ganti, sejumlah besar kapasiti loji gas itu tidak berjalan pada bila-bila masa di siang hari. Anda boleh menggantikan bahawa 20 peratus pada siang hari dengan orang-orang. " Baca lebih lanjut.


Nuklear Kerusi Panas
Radio - Libbe HaLevy
Berikutan semua berita buruk dari San Onofre pada minggu lepas (kebocoran radiasi di Unit 2, lebih daripada 800 paip rosak yang ditemui di Unit 3, pekerja jatuh ke dalam kolam mengisi bahan bakar), saya ditemuramah James Chambers, pengendali reaktor nuklear berlesen dan pemberi maklumat , perbezaan di antara apa yang media arus perdana mengatakan dan apa masalah-masalah ini mungkin bermakna. Sila berkongsi. Tafsiran beliau adalah tepat pada masanya dan penting.

Pergi ke tempat duduk Nuklear Podcast panas di sini.
Berikut adalah pemain audio: chambers42573c97-9c90-9008-b72b-fdb6702ad773
Berikut adalah pautan muat turun .

Juga di kerusi panas Nuklear:
Nuklear kerusi panas Podcast untuk 7 Feb 2012
* Temuduga w / Mary Olson, Pengarah pejabat SE Maklumat Nuklear dan Perkhidmatan Sumber (NIRS.org), pada peningkatan risiko radiasi kepada wanita dan kanak-kanak serta perspektif kebangsaan mengenai gerakan anti-nuklear;
* San Onofre masalah terus (LIHAT: Nuklear Laporan kerusi panas Khas);
* Fukushima 2 reaktor haba meningkat manakala TEPCO menyuntik boraks; awan radiasi ke atas New Zealand;
* Kebakaran di sebuah pusat penyelidikan nuklear di Moscow;
* Kemalangan Nuke di Perancis, North Anna, dan Pulau Prairie di Minnesota;
* Ikan radioaktif di Vermont dan mati populasi burung di Fukushima.

Kebakaran di Moscow institut nuklear, Russia berkata tiada risiko
Oleh Alexei Anishchuk - Reuters
MOSCOW | Sun Feb 5, 2012 13:18 EST
MOSCOW (Reuters) - Tiada risiko kebocoran radiasi selepas kebakaran tercetus di Moscow pusat penyelidikan nuklear yang menempatkan reaktor atom bukan operasi 60-tahun-lama pada hari Ahad, kata pegawai, tetapi Greenpeace Rusia menyatakan kebimbangan serius tentang kejadian. Baca lebih lanjut.

Kesan radiasi nuklear kedua-dua ibu mengandung dan membangunkan kanak-kanak.

Siaran Akhbar IPPNW Jerman
Pancang pelepasan radioaktif semasa pemeriksaan dan mengisi bahan bakar

Buat kali pertama mana-mana sahaja di dunia, data baru-baru ini mendedahkan Jerman pancang besar dalam siaran radioaktif semasa mengisi bahan bakar dari NPP.

Pada September 2011, Gundremmingen NPP yang terletak di antara Ulm dan Augsburg di Selatan Jerman dipancarkan jumlah yang lebih besar daripada gas-gas mulia radioaktif semasa pemeriksaan / mengisi bahan bakar daripada yang dipancarkan semasa operasi kuasa biasa. Menurut Pakar Antarabangsa untuk Pencegahan Peperangan Nuklear (IPPNW) di Jerman, kepekatan pelepasan biasa pada akhir tahun ini adalah kira-kira 3 kBq / m³, tetapi semasa pemeriksaan / mengisi bahan bakar (pada waktu petang dan malam 22 September) ini kepekatan tiba-tiba meningkat kepada 700 ~ kBq / m³ dengan puncak 1,470 kBq / m³. Pada hari-hari berikut (22-29 September), kepekatan gas-gas radioaktif yang dikeluarkan mulia masih jauh lebih tinggi (Purata = 100 kBq / m³) daripada kuasa semasa operasi normal.

Grafik: pelepasan radioaktif daripada RFN Gundremmingen semasa pemeriksaan dan mengisi bahan bakar tempoh

Satu mekanisme menjelaskan mungkin kelompok berdekatan dengan loji kuasa nuklear Jerman dan Perancis leukemia?
Imej ihsan Jerman IPPNWThe affiliate Jerman of Physicians Antarabangsa untuk Pencegahan Peperangan Nuklear telah menerbitkan analisa yang menunjukkan siaran besar radioaktif semasa "rutin" semula mengisi-reaktor atom di Bavaria. Siaran beratus-ratus kali lebih tinggi daripada apa yang dianggap sebagai "normal" keluaran. Yang IPPNW Jerman memberi amaran bahawa janin akan menjadi lebih terdedah kepada bahaya ini radioaktif. Ini fizikal, kimia dan biologi mekanisme penyampaian radioaktif ke dalam tisu janin adalah satu penjelasan mungkin untuk peningkatan statistik yang signifikan dalam kadar leukemia kanak-kanak dikesan berhampiran loji kuasa nuklear dengan kajian kesihatan kerajaan Jerman dan Perancis, yang secara rasmi mempunyai "sebarang penjelasan."

Setagaya Datuk Bandar Nobuto Hosaka - George Nishiyama / The Wall Street Journal

Anti-Nuklear Tokyo Datuk Bandar Cabaran Utiliti Besar
Oleh George Nishiyama - WSJ Jepun
Setagaya wad Tokyo adalah lebih 260 km dari loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi, jauh dari kawasan pemindahan yang dikenakan oleh kerajaan Jepun selepas bencana 11 Mac tahun lepas. Baca lebih lanjut.

David Lochbaum: "NRC Apakah Tidak Melakukan Kerja Ia" NPR
Seorang jurutera nuklear, Lochbaum adalah Pengarah Projek Keselamatan Nuklear bagi Kesatuan Saintis Prihatin . Dia mendapati bahawa Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear telah berjaya campur tangan dalam sesetengah keadaan kritikal dan jatuh bola pada orang lain. "Kebimbangan terbesar saya mempunyai dengan NRC selama ini saya telah memantau mereka adalah kurang konsisten," katanya. "Mereka sedikit lambat untuk menyelesaikan masalah keselamatan yang diketahui." Ini adalah transkrip disunting temu bual yang dijalankan pada 29 November, 2011.
... Adakah anda menganggap diri anda seorang pengkritik industri nuklear?
Kami pengkritik, tetapi kita tidak sebuah organisasi anti-nuklear. Kami pro-keselamatan atau peguam keselamatan.
Jika masalah keselamatan dikenal pasti, kami mahu melihat masalah yang tetap. Satu-satunya menetapkan tidak menutup kilang ke bawah selama-lamanya, mengambil kunci. Ia mungkin hanya menetapkan masalah keselamatan dan membolehkan kilang beroperasi dengan selamat ke masa depan. ...
Apabila Fukushima berlaku, saya rasa ia adalah satu artikel iman dalam perniagaan anda yang kemalangan di mana-mana kemalangan di mana-mana. Adakah itu apa yang berlaku?
Pengasas UCS ini, Henry Kendall, yang digunakan untuk mengatakan bahawa anda tidak boleh mempunyai tetapi setengah daripada tenggelam bot. Mereka pada dasarnya semua dalam perahu yang sama.
Jadi kemalangan di Fukushima tidak memberi kesan kepada tumbuhan di seluruh dunia, dan harus mempengaruhinya. Ia keputusan yang pembelajaran. Anda cuba untuk belajar daripada perkara-perkara yang bekerja dengan baik dan juga perkara-perkara yang tidak berfungsi dengan baik.

SAN Onofre: NRC mengatakan kebocoran boleh menyebabkan pembebasan radiasi kecil di San Onofre
OLEH PAUL SISSON psisson@nctimes.com Utara County Times |

Seorang pegawai dengan Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear berkata Rabu bahawa air bocor minggu ini di Stesen Menjana San Onofre Nuklear boleh dikeluarkan sedikit radiasi ke atmosfera, bertentangan kenyataan yang lebih awal oleh pemilik kilang Southern California Edison.

Victor Dricks, jurucakap JPG, kata kenyataan kecil boleh berlaku kerana komponen bocor di Unit 3 reaktor ruang udara San Onofre ke dalam bangunan yang menjulang tinggi di luar kubah membendung reaktor. Bangunan yang tidak dimeteraikan atau tekanan, katanya.

Berhenti injap di Vermont nuke gagal semasa ujian
Yang Brattleboro Pembaru dilaporkan petang ini:
Vermont Yankee loji kuasa nuklear di Vernon adalah dalam perjalanan kembali kepada kuasa penuh selepas ia berkuasa selama pelarasan rod kawalan pada Isnin.
A pelarasan rod dilakukan setiap tiga bulan untuk menjaga reaktor beroperasi pada pengeluaran kuasa yang optimum.
Semasa kuasa ke bawah, injap berhenti turbin kilang itu telah diuji dan salah satu injap berfungsi. Baca lebih lanjut.

Tepco: pecah air paip beku di kilang Fukushima - Sistem Penyejukan berhenti di Fuel Membelanjakan Kolam No. 4
Ringkasan:
• Tokyo Electric Power Syarikat telah menemui kebocoran air di 14 lokasi di loji nuklear Fukushima Daiichi
• Kebocoran nampaknya berlaku selepas air beku pecah paip
• [Tepco berkata] air bocor tidak mengandungi mana-mana bahan radioaktif
• [Tepco] berkata kira-kira 40 liter air bocor dari sistem pendingin kolam bahan bakar di reaktor No.4 yang
• Kebocoran memaksa sistem untuk berhenti selama satu jam dan 40 minit, tetapi suhu kolam ini tidak bangkit
• Tokyo Electric berkata 7 tan air telah bocor dari reaktor No.6 yang
• Paip pecah disebabkan kebocoran air 3 hari yang lalu
• [Tepco] Junichi Matsumoto rasmi mengakui bahawa utiliti ini gagal untuk mengambil langkah-langkah yang mencukupi untuk mengelakkan paip beku

laporan tidak lagi dalam talian

Pemeriksa Nuke memberi tumpuan kepada 'memakai `luar biasa pada tiub
By MICHAEL R. DARAH; Associated Press
Diterbitkan: 02/02/12 12:06 | Terakhir: 02/03/12 01:21
LOS ANGELES - Integriti beberapa peralatan yang dipasang pada tahun 2009 di San Onofre Unit 2 loji nuklear Southern California adalah menarik perhatian selepas haus yang luar biasa ditemui pada beratus-ratus tiub yang membawa air radioaktif.
Pendedahan Khamis datang dua hari selepas kebocoran tiub di unit lain tumbuhan ini mendorong pengusaha untuk menutup reaktor sebagai langkah berjaga-jaga. Jumlah kecil radiasi boleh melarikan diri, tetapi pegawai berkata pekerja dan orang awam tidak terancam.
Masalah-masalah di Unit 2 ditemui semasa pemeriksaan penjana wap, selepas tumbuhan yang 45 batu ke utara San Diego telah diambil luar talian untuk penyelenggaraan dan mengisi bahan bakar. Dua penjana wap yang besar di Unit 2, setiap yang mengandungi 9,700 tiub, digantikan pada musim gugur 2009, dan setahun kemudian di kilang berkembar, Unit 3, sebagai sebahagian daripada rombakan $ 670,000,000.
Baca lebih lanjut di sini.

Nombor Bird menjunam sekitar dilanda kilang Fukushima
David McNeill The Independent
Penyelidik bekerja di sekitar orang kurang upaya Fukushima Daiichi loji nuklear Jepun mengatakan populasi burung ada telah mula merosot, dalam apa yang boleh menjadi petanda penyejukan kesan kejatuhan radioaktif pada kehidupan tempatan.

Dalam kajian utama pertama kesan krisis paling teruk di dunia nuklear dalam tempoh 25 tahun, penyelidik, dari Jepun, Amerika Syarikat dan Denmark, kata analisis mereka 14 spesies burung biasa untuk Fukushima dan Chernobyl, bandar Ukraine yang mengalami yang sama krisis nuklear, menunjukkan kesan ke atas banyak lebih buruk dalam zon bencana Jepun.
Kajian yang diterbitkan minggu depan dalam jurnal Pencemaran Alam Sekitar, menunjukkan bahawa penemuannya menunjukkan "satu kesan negatif radiasi segera untuk burung semasa musim pembiakan utama [daripada] March [untuk] Julai". Baca lebih lanjut.

Seorang bekas yakuza di Oi, Wilayah Fukui, dihantar pekerja untuk loji kuasa nuklear. Dia pernah memperuntukkan tiga pekerja sebilik tiga tikar-tikar. "Anda boleh membuat wang dengan mudah jika anda hanya mempunyai talian telefon," katanya. (Kazuyuki Ito)

kapsyen: Seorang bekas yakuza di Oi, Wilayah Fukui, dihantar pekerja untuk loji kuasa nuklear. Dia pernah memperuntukkan tiga pekerja sebilik tiga tikar-tikar. "Anda boleh membuat wang dengan mudah jika anda hanya mempunyai talian telefon," katanya. (Kazuyuki Ito)
Struktur buruh Yakuza asas industri nuklear ditubuhkan - Asahi Shimbun
Di kawasan luar bandar 15 kilometer barat daya loji nuklear Oi di Fukui Prefecture, pejabat perniagaan memaparkan papan tanda sebuah syarikat pembinaan. Tetapi di dalam, seorang lelaki berusia 67 tahun memakai topi bersatu hitam dan dibungkus dalam selimut semasa menonton televisyen menunjukkan bahawa syarikat itu adalah lebih daripada sebuah agensi kakitangan temp untuk kerja nuklear loji kuasa.

"Adakah anda mahu tahu mengenai pekerja kakitangan?" Katanya, kerana dia menyempitkan mata dan kerut beliau. "Itu adalah lumayan. Apabila saya telah diminta untuk mengumpulkan 10 pekerja, saya dipanggil yakuza dan pembinaan para peniaga. "

Beliau berkata kerja-kerja yang terlibat "subkontrak menyamar." Di bawah sistem itu, sub-kontraktor yang menyediakan kakitangan sementara untuk kontraktor umum, dan mereka bekerja di bawah arahan kontraktor am. Amalan ini menyalahi undang-undang di bawah Undang-undang Keselamatan Kerja, yang direka untuk melindungi hak-hak pekerja dan untuk memastikan keadaan kerja yang sesuai untuk mereka.

Tetapi amalan itu kekal meluas selama bertahun-tahun di loji nuklear di seluruh negara, menurut sumber-sumber. Baca lebih lanjut.

Fla. Sen. cuba untuk memansuhkan undang-undang yang akan membiarkan tenaga kor. mengenakan bayaran untuk tumbuh-tumbuhan yang tidak wujud
Oleh Virginia Chamlee - Bebas Amerika
Jumaat, 3 Februari, 2012 pada jam 1:00 am |
Florida Senator Mike Fasano, R-New Port Richey, telah memfailkan pindaan kepada rang undang-undang tenaga jawatankuasa Senat dalam usaha untuk memansuhkan undang-undang yang yang membolehkan syarikat-syarikat tenaga untuk mengenakan pelanggan mereka bagi loji kuasa nuklear yang mungkin tidak pernah dibina.

Fail itu didorong oleh perjanjian penyelesaian dicapai bulan lalu antara Progress Energy dan pengawal selia kerajaan ke atas loji kuasa nuklear di Levy County. Perjanjian itu khusus menangani isu-isu tertunggak dengan loji nuklear syarikat di Crystal River, yang ditutup untuk pembaikan pada tahun 2009 dan belum dibuka sejak. Pelanggan Progress Energy ini akhirnya akan membayar bil $ 1100000000 untuk pembangunan kilang Levi, dan setakat ini telah dibayar bagi setengah - tetapi syarikat itu baru-baru ini menerima hak untuk membatalkan pembinaan kilang yang dicadangkan, bermakna pelanggan boleh membayar untuk sesuatu yang tidak pernah dibina. Baca lebih lanjut.

Xcel mengatakan tidak ada risiko Pulau Prairie tumpahan air radioaktif lagi
Dengan Tad Vezner dan Leslie Brooks Suzukamo
Perintis Akhbar
Posted: 2012/02/08 00:01:00 CST
Kemaskini: 8/2 00:38:20
Air radioaktif telah tertumpah dari Pulau Prairie loji kuasa nuklear Xcel Energy berhampiran Red Wing, Minn., Dua kali baru-baru ini, menurut pemberitahuan utiliti yang dihantar kepada Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear bulan ini. Baca lebih lanjut.

Unit 2 di Byron loji nuklear Exelon ini ditutup sekali lagi minggu ini selepas berlaku akibat gangguan semasa memulakan selepas gangguan kuasa minggu lepas. (Michael Tercha / fail Tribune)

Masalah Startup menutup Byron 2 masa 2 dalam 2 minggu
Reuters
01:08 CST, 7 Februari 2012
Exelon Corp 1,136 megawatt Unit 2 di loji kuasa nuklear di Byron Illinois menutup dengan lewat Isnin selepas ramping sehingga 25 peratus kuasa awal hari ini, disebabkan oleh perjalanan turbin, berkata Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear.

Kilang ini telah ditutup minggu lalu, selepas melaporkan kehilangan kuasa luar tapak sehari lebih awal. Baca lebih lanjut.

UPDATE 1-Exelon Ill. Byron 2 mengembalikan kepada perkhidmatan
7 Feb (Reuters) -, berkata syarikat itu Exelon Corp 1,136 megawatt Unit 2 di loji kuasa nuklear di Byron Illinois telah disambungkan semula ke grid elektrik dan mula mengeluarkan elektrik pada tengah hari Selasa.
Unit ini ditutup 30 Januari apabila kuasa untuk penebat dalam switchyard kemudahan tersebut gagal.
Kerja baik pulih penebat yang telah disiapkan bersama-sama dengan penyelenggaraan dan pemeriksaan manakala tugas unit ini adalah di luar talian, kata Exelon.
Byron 1 beroperasi pada kuasa penuh, menurut Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear.

Alat ganti jenama baru gagal pada reaktor atom
A pecah tiub dalam satu jenama baru penjana stim penggantian di San Onofre Unit 3 minggu lepas, dan jenama baru yang rosak penggantian kepala reaktor di Palisades, menunjukkan bahawa keselamatan struktur penting di reaktor atom adalah integriti dipersoalkan dan jaminan kualiti. Three Mile Island dan Arkansas Nuklear Satu juga telah mengalami degradasi pramatang penjana wap gantian baru, yang dikeluarkan oleh Areva Perancis.

Palisades loji nuklear di Covert Perbandaran menghadapi penurunan atau tutup jika prestasi keselamatannya tidak bertambah baik. / STAN Gregg / AKHBAR BERKAITAN

Palisades loji nuklear Michigan ini boleh dinamakan sebagai salah satu negara yang paling teruk 5

The Palisades loji tenaga nuklear, yang terletak di pinggir Tasik Michigan, tidak lama lagi boleh diturunkan oleh Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear kepada status menjadikannya antara lima paling teruk berbayar loji nuklear negara selepas setahun kemalangan, penutupan yang tidak dijangka dan pelanggaran keselamatan.

Ketua serantau NRC berkata minggu lepas bahawa jika prestasi tidak bertambah baik, agensi itu tidak akan teragak-agak untuk menutup kilang. Palisades merupakan salah satu daripada 10 loji nuklear tertua di negara, dan selepas mencecah 40 tahun jangka hayat pada tahun 2011, lesennya telah dilanjutkan sehingga 2031.

"Terus terang saya katakan, kita dapati prestasi anda merisaukan, dan ia menurun pada 2011," kata pentadbiran serantau Cynthia Pederson dalam teguran awam jarang kilang yang dimiliki oleh Entergy Operasi Nuklear. Baca lebih lanjut.

Three Mile Island loji nuklear mendapati kelemahan yang tidak dijangka dalam penjana stim baru
Published: Thursday, January 26, 2012, 6:33 PM Updated: Friday, January 27, 2012, 8:54 AM DONALD GILLILAND, The Patriot-News

After just one operating cycle, inspectors at Three Mile Island nuclear facility have detected unexpected flaws in the facility's new steam generators.
There's no indication radiation was released.

Officials say the flaws are well below regulatory thresholds, but the Nuclear Regulatory Commission held a meeting Thursday morning to get more information.

The two 70-foot, 510-ton “once-through” generators sit on either side of the nuclear core, and were installed at TMI in 2009.

Each cost more than $140 million. Read more.

Surfing For Change: J Bay Nuclear Plant
Kelly Slater Van Jones Foster Gamble (2012)‬

=======
To help keep EON's work going, please check out all the support options on our Donation Page or you can also send a check made out to EON to EON, POB 1047, Bolinas, CA
Atau ... hanya:

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Mengenai Admin

James Heddle dan Mary Beth Brangan mentadbir blog ini dan juga Perspektif Planetarian . Memenangi anugerah pengeluar media dan warga pendidik dan penganjur masyarakat, mereka bersama-langsung EON - Ekologi Pilihan Rangkaian . The saluran EON YouTube mempunyai lebih daripada 500 jawatan dan lebih 2,000 pelanggan.
Entri ini telah diposkan dalam Uncategorized . Bookmark permalink .

One Response to “We Could Have Lost Alaska.” – Naked Nuclear Incompetence – EON Digest 2-10-2012

  1. Pingback: The Wake-Up Call from Fukushima – Uncensored | eon3EMFblog.net

Tinggalkan Jawapan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Anda boleh menggunakan tag HTML dan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>