"Kita boleh hilang Alaska." - Naked ketidakcekapan Nuklear - EON Digest 2012/02/10

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Reuters - sunyi: Satu jalan membeli-belah kosong di Namie, di dalam zon pengecualian 12 batu di keliling pokok Fukushima yang lumpuh. Kerajaan Jepun telah berulang kali dituduh menyembunyikan maklumat mengenai bencana

Skru-Ups, Shut-Downs, Bandar Hantu dan Sampul Surat-Ups: Prosedur Operasi Normal [dikemaskini 2012/02/10]
Tuaian Edisi tentang laporan berita nuklear membuang keraguan lanjut mengenai kewarasan nombor semakin berkurangan peguam bela tenaga atom. Dari California San Onofre, Byron Illinois, Prairie Pulau Minnesota, untuk Pusat Penyelidikan Nuklear Moscow, untuk Vermont Yankee, untuk Jepun Fukushima, (kecemasan hanya dalam masa seminggu yang lalu) untuk loji kuasa nuklear di Jerman, dan dari TEPCO kepada NRC kelemahan kompleks nuklear seluruh kegagalan teknikal, khayalan saintisme, ketidakcekapan pengurusan, kejahatan jawatan rasmi dan pautan kepada jenayah terancang terlalu jelas untuk menafikan. Dan kini mereka memberitahu kami, "Kita boleh kehilangan Alaska ?!"

Kes di titik: NRC hanya berlesen reaktor nuklear baru yang pertama dalam tiga dekad.

Berikut adalah ringkasan. Ia berakhir dengan video yakin baru anti-nuklear oleh surfer muda / pembikin filem Kyle Thiermann.

Foto Syarikat Selatan. Bahagian bawah kapal pembendungan untuk reaktor baru di loji Vogtle di Georgia dilihat dalam pembinaan pada Januari 30. Syarikat Selatan pada Khamis mendapat lesen bagi reaktor dan yang kedua akan di di tapak nuklear yang sedia ada.

Kami Mungkin Namun Kurangkan Tokyo ... Belum lagi Alaska ... dan Sekarang Georgia, Too
oleh Harvey Wasserman
Diterbitkan pada Jumaat Februari 10, 2012 oleh Impian Bersama
Oleh Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear meluluskan lesen pembinaan / operasi selama dua reaktor baru di Georgia, laporan membimbangkan dari Jepun menunjukkan bencana Fukushima yang masih jauh.

Beribu-ribu tan bahan bakar sangat radioaktif masih dalam bahaya yang serius. Sampah radioaktif dan air memuntahkan ke alam sekitar. Dan jurutera nuklear Arnie Gundersen melaporkan bahawa semasa rentetan bencana berikut 11 Mac, 2011 gempa bumi dan tsunami, membendung topi Fukushima 1 mungkin sebenarnya telah terangkat dari pangkalannya, melepaskan gas-gas berbahaya radioaktif dan membuka jurang bagi suatu hidrogen berikutnya letupan ....

... Dengan perdebatan pahit mengamuk di Jepun, Amerika Syarikat dan di tempat lain atas kuasa pembunuhan pelepasan Fukushima itu, pensijilan AS reka bentuk reaktor baru mungkin suatu hari nanti dikenang sebagai tulisan di batu nisan yang pelik bagi teknologi gagal paling mahal abad ke-20 ini.

Tanpa pembayar cukai negeri dan persekutuan pembayar cukai dipaksa untuk membiayai bil, pembinaan reaktor baru di Amerika Syarikat akan mana-mana.

Dan tanpa resolusi akhir kepada kengerian yang sedang di Fukushima, seluruh planet ini, dari Tokyo ke Alaska ke Georgia dan seterusnya, masih pada risiko radioaktif yang serius. Baca lebih lanjut.

Vogtle Nuklear Loji Kuasa Menang Permit Pembinaan Reaktor Pertama Dalam Generasi A
Lucia Graves
huffingtonpost.com
WASHINGTON - pegawai keselamatan Persekutuan mengundi 4-ke-1 untuk meluluskan reaktor nuklear permit pembinaan yang pertama di hampir 35 tahun, mengatasi AS Pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear Greg Jaczko.

Undi suruhanjaya itu pada hari Khamis akan membolehkan anak syarikat Syarikat Georgia Selatan Kuasa untuk mengembangkan operasi di kilangnya di timur Georgia, membuka jalan bagi pembinaan dua reaktor kuasa nuklear baru di tapak Vogtle itu. Projek lepas seperti yang diluluskan adalah pada tahun 1978.

Pengerusi Jaczko dalam undi menentang beliau dinamakan kebimbangan berpunca dari Fukushima, yang menekankan ketegangan sekian lama di suruhanjaya itu lebih respons pengawalseliaan hingga 2011 tenaga nuklear bencana Jepun.

"Saya tidak boleh menyokong mengeluarkan lesen ini seolah-olah Fukushima tidak pernah berlaku," kata Jaczko selepas undi di ibu pejabat suruhanjaya itu di Rockville, Md. Jaczko telah meminta komitmen yang mengikat bahawa Fukushima Tambahan kini dirancang akan diperbuat sebelum kemudahan itu bermula operasi. Syarikat Southern enggan bertemu ketetapan ini.
Baca lebih lanjut.

AS lesen reaktor nuklear pertama sejak tahun 1978
Oleh Miguel Llanos, msnbc.com
Dikemaskini pada 13:25 ET: Sudah 34 tahun - dan beberapa kemalangan nuklear kemudian - tetapi panel persekutuan dibahagikan mengenai Khamis berlesen utiliti untuk membina reaktor nuklear di Amerika Syarikat buat kali pertama sejak tahun 1978.

Pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear itu, Gregory Jaczko, menentang pelesenan dua reaktor pada masa ini walaupun dia sebelum ini memuji reka bentuk mereka.

"Masih ada kerja lebih" yang perlu dilakukan untuk memastikan bahawa pengajaran daripada bencana Fukushima Jepun tahun lepas adalah sebati dalam reka bentuk reaktor, katanya kepada rakan-rakannya. "Saya tidak boleh menyokong pelesenan ini seolah-olah Fukushima tidak pernah berlaku. Saya percaya ia memerlukan beberapa jenis mengikat komitmen bahawa peningkatan Fukushima yang sedang diunjurkan dan sedang merancang untuk dibuat akan dibuat sebelum operasi kemudahan itu. "

"Tidak ada amnesia," jawab Pesuruhjaya Kristine Svinick, bercakap untuk majoriti 1/4 dan menyatakan bahawa industri ini telah diarahkan untuk mengambil pelajaran-pelajaran.
Pelesenan meliputi dua reaktor dianggarkan bernilai $ 14000000000 bahawa Syarikat Southern mahu menambah loji nuklear Vogtle yang sedia ada di Georgia. Kerja-kerja awal telah pun bermula dan pelan ialah untuk reaktor baru pertama yang beroperasi pada 2016. Read more.

E-mel mendedahkan panik di agensi nuklear AS sebagai pakar telah disimpan dalam gelap berikut bencana Fukushima
• Satu e-mel berbunyi: 'Kami mempunyai maklumat yang sangat sedikit fakta sebagai agensi'
• Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear dibanjiri dengan permintaan ke atas keselamatan AS kemudahan nuklear di tengah-tengah bencana
• Pakar-pakar tidak bersetuju ke atas cara terbaik untuk membendung bencana Fukushima
• Senario terburuk akan melihat tahap radiasi yang tinggi sampai ke Alaska

Oleh Wil Longbottom - Mail harian
E-mel yang disiarkan melalui laman web AS Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear selepas bencana Fukushima pada Mac lepas telah mendedahkan agensi itu disimpan dalam gelap mengenai skala krisis.

Surat menyurat, disiarkan selepas gempa bumi dan tsunami menyebabkan kerosakan bencana kepada loji nuklear di Fukushima, Jepun, mendedahkan pakar-pakar di Amerika Syarikat tidak bersetuju atas bagaimana untuk menangani bencana.

Dan sambil memberi jaminan penduduk Amerika Syarikat yang tidak ada bahaya, NRC tidak mendedahkan senario kes terburuk yang boleh dilihat tahap radiasi yang tinggi memberi kesan Alaska jika Fukushima tidak dapat dikawal.

Kecacatan Pembendungan baru dikenal pasti di BWR Mark 1
Fairewinds Update Nuklear
Fairewinds menunjukkan bahawa pelan industri nuklear untuk melepaskan pembendungan di Fukushima Daiichi tidak dapat menghalang kegagalan membendung dan letupan berikutnya. Lihatlah grafik daripada ujian tekanan membendung dijalankan lebih daripada 40 tahun yang lalu di sebuah reaktor nuklear AS sama dengan Daiichi Fukushima Unit 1. video ini dan grafik memberikan petunjuk penting tentang mengapa Fukushima Daiichi Unit 1 meletup.

Kecacatan Pembendungan baru dikenal pasti di BWR Mark 1 dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

E-mel Tunjukkan Panic Dalam AS Agensi Nuke di Wake nahas Fukushima
Pakar-pakar AS Nuklear Regulatary Suruhanjaya tidak bersetuju ke atas cara terbaik untuk membendung bencana nuklear yang berterusan
- Kakitangan Dreams Biasa - Diterbitkan pada Rabu Februari 8, 2012
E-mel yang disiarkan melalui (NRC) Laman web Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear yang menunjukkan agensi yang kurang maklumat mengenai keadaan krisis yang berlaku di Fukushima loji nuklear gagal tahun lepas di Jepun. E-mel yang mendedahkan beberapa pengurangan itu merancang penasihat kepada NRC telah menimbang, menunjukkan sebuah agensi keberatan untuk berkongsi penyelidikan sendiri di kolam bahan api dibelanjakan, dan tidak bersedia untuk menyuarakan senario kes terburuk, termasuk pelan kejatuhan nuklear untuk Alaska.

Bersinar cahaya pada Krisis Triple di Fukushima Daiichi
Fairewinds - Video Update Nuklear
Terdapat amaran yang mencukupi bahawa kedua-dua TEPCO dan pengawal selia Jepun diabaikan langkah-langkah yang akan menghalang tragedi ini. Di seluruh dunia, pengawasan nuklear telah semakin merosot dengan pintu pusingan dan hubungan selesa antara industri nuklear dan pengawal selia nuklear yang dipanggil yang menggalakkan tenaga nuklear dan bukannya mengawal.

Bersinar cahaya pada Krisis Triple di Fukushima Daiichi daripada Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

Bahaya Nuke tempat berhampiran diselesaikan: Krisis penasihat Kan ini
Oleh REIJI Yoshida
Penulis Staf - Japan Times
Pada bulan Disember, Perdana Menteri Yoshihiko Noda mengumumkan "kesimpulan" krisis krisis di Fukushima No. 1 loji nuklear, berkata Tokyo Electric Power Co telah menguruskan untuk menjaga ketiga-tiga reaktor lumpuh sejuk, serta kolam bahan api menghabiskan kemudahan tersebut.

Tetapi penasihat khas kepada bekas Naoto Kan, yang merupakan Perdana Menteri ketika krisis bermula, memberi amaran bahawa keadaan adalah jauh daripada diselesaikan dan berkata Fukushima telah mendedahkan rakit masalah nuklear yang serius bahawa Jepun akan mempunyai untuk berhadapan dengan selama bertahun-tahun.
"Saya akan mengatakan (krisis) hanya membuka kotak Pandora," kata Hiroshi Tasaka, yang mempunyai ijazah kedoktoran dalam bidang kejuruteraan nuklear dan kini merupakan profesor di Tama University, dalam satu temu bual baru-baru ini dengan The Japan Times.

Beliau adalah salah seorang daripada kumpulan terpilih yang celah rahsia kes terburuk senario dokumen bertulis oleh Jepun Atom Suruhanjaya Tenaga pada 25 Mac yang kemudiannya dilaporkan dibatalkan oleh kerajaan.

Menurut senario ini, risiko terbesar semasa krisis krisis tidak reaktor adalah diri mereka sendiri tetapi kolam bahan api telah gunakan untuk duduk di atas mereka, terutama yang di atas reaktor 4, yang masih mengandungi kira-kira 1500 perhimpunan bahan api nuklear, kata Tasaka.
Baca lebih lanjut.

Pengarang Keiko Ochiai, wartawan Satoshi Kamata dan Nobel Nobel kesusasteraan Kenzaburo Oe bersedia untuk bercakap kepada pemberita di Tokyo, February 8, 2012. (Foto: Sultan Abu Bakar - S. L Herman)

Pemenang Nobel Oe Gesa Jepun untuk Nyahtauliahan Reaktor Nuklear
Oleh Chisaki Watanabe - Bloomberg
8 Feb (Bloomberg) - Jepun perlu membuat keputusan dengan cepat untuk meninggalkan reaktor nuklearnya, kata pemenang Hadiah Nobel Kenzaburo Oe.
"Jika kita ingin mengambil tanggungjawab etika untuk kanak-kanak hari esok, kita perlu membuat keputusan sekarang untuk meninggalkan semua reaktor," kata penulis berusia 77 tahun hari ini pada sidang akhbar di Kelab Koresponden Asing Jepun.

"Satu lagi kemalangan nuklear yang teruk boleh berlaku," kata Oe, yang merupakan seorang daripada sembilan ahli pengasas "Tumbuhan Sayonara Kuasa Nuklear" Kempen yang dilancarkan Jun lalu. "Tidak ada bukti ia tidak akan berlaku lagi."

Inisiatif ini bertujuan untuk mengumpul 10 juta tandatangan untuk menggesa kerajaan untuk menghentikan penjanaan kuasa nuklear dan beralih untuk membersihkan tenaga dan penjimatan tenaga langkah. Setakat ini, 5 juta tandatangan telah dikumpulkan, kata Satoshi Kamata, wartawan bebas dan seorang lagi anggota pengasas.

Peningkatan suhu di Fukushima menimbulkan persoalan ke atas kestabilan loji nuklear
Justin McCurry di Tokyo - guardian.co.uk, Selasa 7 Februari 2012 23,52 EST
Pekerja di Fukushima Daiichi loji kuasa nuklear mengatakan mereka mendapatkan semula kawalan reaktor selepas suhu meningkat secara mendadak pada minggu ini, menimbulkan keraguan terhadap kerajaan mendakwa bahawa kemudahan itu telah stabil. Baca lebih lanjut.

Tutup - San Onofre Stesen Kuasa Nuklear California (LAGU) - rosak dalam zon gempa bumi dan tsunami.

San Onofre unit reaktor nuklear ditutup; SCE merancang pembaikan wap tiub penjana kebocoran
3 Feb 2012 - Sumber: Southern California Edison

Southern California Edison (SCE) (NYSE: EIX), pengendali Stesen Menjana San Onofre Nuklear, terus merancang untuk membaiki penjana stim tiub bocor di Unit 3 berikutan penutupan berjaga-jaga Januari 31. instrumen pemantauan Sensitif di Unit 3 terus menunjukkan tiada perubahan dalam tahap radiasi yang akan dapat dikesan di luar tapak.

Operator bertindak dengan cepat terhadap tanda-tanda penjana stim tiub bocor berdasarkan bacaan daripada instrumen yang sangat sensitif yang direka untuk mengesan keadaan ini, dan dalam masa untuk mengambil tindakan bagi mengelakkan perubahan potensi pendedahan radiasi dikesan di luar sempadan kilang. Operator selamat menutup loji kuasa nuklear ke bawah dan diasingkan komponen yang mengandungi tiub bocor dalam tempoh empat jam untuk mengesan tanda-tanda.

Pada masa ini, pengendali penyejukan ke bawah Unit 3 dan mengurangkan tekanan dalam tumbuhan, yang merupakan kaedah untuk menghentikan tiub dari bocor. Mereka teliti mengikut prosedur ditetapkan ditulis khusus untuk menangani keadaan tiub bocor.


San Onofre, Kami telah Got Masalah - oleh oleh Joieau - Kos harian - Fri Feb 3, 2012 pada 5:16 PST

Itu gambarajah penjana PWR dan APSR wap Mitsubishi Heavy Industry, dengan keping-bahagian berlabel. Dalam kes sesiapa terlepas diari saya malam tadi, San Onofre: "pernah berlaku sebelum ini" Kegagalan Tube Generator Stim , Unit 3 daripada San Clemente nuke terpaksa ditutup pada hari Selasa minggu ini kerana kebocoran dalam satu (atau kedua-duanya) daripada RSGs yang [ Penjana stim penggantian, dipasang pada Januari 2011] ditolak penggera radiasi di bangunan tambahan. Pemeriksaan RSGs Unit 2 telah dijalankan semalam kerana tumbuhan yang selama gangguan dan "luar biasa" tiub memakai ditemui di lebih 800 tiub lebih daripada 9,500 yang membawa panas lampau, reaktor air bertekanan penyejuk [~ 600ºF] ke dalam SGS untuk memanaskan air suapan menengah stim untuk menghidupkan turbin dan menjana tenaga elektrik. RSGs Unit 2 ini juga dihasilkan oleh Mitsubishi Heavy Industries dan telah dipasang pada musim gugur tahun 2009.
Berikut adalah pautan kepada laporan Jabatan Alam Sekitar dari mereka Maklumat Tenaga / Electric Power Bulanan, yang diterbitkan pada bulan Ogos 1995 yang menjelaskan dengan terperinci fungsi Penjana stim di loji tenaga nuklear PWR, dan apa yang boleh pergi salah dengan SGS. Yang bersama-sama dengan reaktor itu sendiri adalah komponen yang paling mahal loji penjanaan nuklear. Ia bernilai bacaan yang hanya untuk mendapatkan gambaran umum mengapa komponen bukan reaktor-sangat penting.
Steam Generator Degredation dan Kesannya kepada Meneruskan Operasi bertekanan Reaktor Air di Amerika Syarikat [pdf]

Rupa-rupanya terdapat masalah pembuatan sedikit dengan LAGU 'Unit 3 RSGs, bahawa setiap orang yang terlibat tahu mengenai pada masa itu. Berikut adalah Notis Maklumat NRC untuk pemegang lesen atas isu sangat, dari April 2010 -

NRC: Kimpalan Kecacatan dalam Penjana Wap Penggantian [pdf]
Baca lebih lanjut.

Data menunjukkan bahawa California mempunyai kapasiti tenaga yang berlebihan begitu banyak bahawa San Onofre dan Diablo Canyon reaktor boleh ditutup sekarang dengan ada kekurangan kuasa.

Pasaran Elektrik tanpa mempedulikan loji nuke offline: TENAGA
Eric Wolff - North County Times
California mempunyai kapasiti penjanaan elektrik yang berlebihan begitu banyak, penutupan Stesen Menjana San Onofre Nuklear minggu lalu tidak memberi kesan kepada harga elektrik borong, data dari California Operator Sistem Bebas menunjukkan.
Kesan ini telah berkurangan dengan masa gangguan itu. California menggunakan kuasa yang kurang pada musim sejuk, terima kasih kepada iklim yang sederhana dan kekurangan relatif pemanas elektrik.
"Ia kembali kepada fakta bahawa anda mempunyai tahap permintaan yang agak rendah," kata Travis Miller, seorang elektrik dan utiliti penganalisis di Morningstar Inc. "Anda mempunyai semua keupayaan ini ganti, sejumlah besar kapasiti loji gas itu tidak berjalan pada bila-bila masa pada siang hari. Anda boleh menggantikan bahawa 20 peratus pada siang hari dengan orang-orang. " Baca lebih lanjut.


Nuklear Kerusi Panas
Radio - Libbe HaLevy
Berikutan semua berita buruk dari San Onofre pada minggu lepas (kebocoran radiasi di Unit 2, lebih daripada 800 paip rosak yang ditemui di Unit 3, pekerja jatuh ke dalam kolam mengisi bahan bakar), saya ditemuramah James Chambers, pengendali reaktor nuklear berlesen dan pemberi maklumat , kepada perbezaan antara apa yang media arus perdana mengatakan dan apa masalah-masalah ini mungkin bermakna. Sila berkongsi. Penterjemahannya adalah tepat pada masanya dan penting.

Pergi ke Nuklear Seat Podcast panas di sini.
Berikut adalah pemain audio: chambers42573c97-9c90-9008-b72b-fdb6702ad773
Berikut adalah pautan muat turun .

Juga pada kerusi panas Nuklear:
Nuklear kerusi panas Podcast untuk 7 Feb 2012
* Temuduga w / Mary Olson, Pengarah pejabat SE Maklumat Nuklear dan Perkhidmatan Sumber (NIRS.org), pada peningkatan risiko radiasi kepada wanita dan kanak-kanak serta perspektif kebangsaan mengenai gerakan anti-nuklear;
* San Onofre masalah terus (LIHAT: Nuklear Laporan kerusi panas Khas);
* Fukushima 2 reaktor haba meningkat manakala TEPCO menyuntik boraks; awan radiasi ke atas New Zealand;
* Kebakaran di sebuah pusat penyelidikan nuklear di Moscow;
* Kemalangan Nuke di Perancis, North Anna, dan Pulau Prairie di Minnesota;
* Ikan radioaktif di Vermont dan mati populasi burung di Fukushima.

Kebakaran di Moscow institut nuklear, Russia berkata tiada risiko
Oleh Alexei Anishchuk - Reuters
MOSCOW | Sun Feb 5, 2012 13:18 EST
MOSCOW (Reuters) - Tiada risiko kebocoran radiasi selepas kebakaran telah berlaku di Moscow pusat penyelidikan nuklear menempatkan reaktor atom bukan operasi 60-tahun-lama pada hari Ahad, kata pegawai, tetapi Greenpeace Rusia telah melahirkan kebimbangan mereka tentang kejadian. Baca lebih lanjut.

Radiasi nuklear memberi kesan kepada kedua-dua ibu hamil dan membangunkan kanak-kanak.

Siaran Akhbar IPPNW Jerman
Pancang pelepasan radioaktif semasa pemeriksaan dan mengisi bahan bakar

Buat kali pertama mana-mana sahaja di dunia, data Jerman baru-baru ini mendedahkan pancang besar dalam siaran radioaktif semasa mengisi bahan bakar daripada NPPs.

Pada bulan September 2011, Gundremmingen RFN terletak di antara Ulm dan Augsburg di Selatan Jerman dipancarkan jumlah yang lebih besar gas mulia radioaktif semasa pemeriksaan / mengisi bahan bakar daripada yang dilepaskan semasa operasi kuasa biasa. Menurut Pakar Antarabangsa untuk Pencegahan Peperangan Nuklear (IPPNW) di Jerman, kepekatan pelepasan biasa semasa sepanjang tahun adalah kira-kira 3 kBq / m³, tetapi semasa pemeriksaan / mengisi bahan bakar (pada waktu petang dan malam 22 September) ini kepekatan tiba-tiba meningkat kepada 700 ~ kBq / m³ dengan puncak 1470 kBq / m³. Pada hari-hari berikut (22-29 September), kepekatan gas radioaktif yang dikeluarkan mulia masih jauh lebih tinggi (purata = 100 kBq / m³) dari semasa operasi kuasa biasa.

Grafik: pelepasan radioaktif daripada RFN Gundremmingen semasa pemeriksaan dan mengisi bahan bakar tempoh

Satu mekanisme menjelaskan mungkin kelompok berhampiran dengan loji tenaga nuklear Jerman dan Perancis leukemia?
Ihsan Imej Jerman IPPNWThe affiliate Jerman Pakar Antarabangsa untuk Pencegahan Peperangan Nuklear telah menerbitkan analisa yang menunjukkan siaran besar radioaktif semasa "rutin" semula bahan api-reaktor atom di Bavaria. Siaran beratus-ratus kali lebih tinggi daripada apa yang dianggap sebagai "normal" pelepasan. The IPPNW Jerman memberi amaran bahawa janin akan menjadi lebih terdedah kepada bahaya ini radioaktif. Ini fizikal, kimia, dan mekanisme penghantaran biologi radioaktif ke dalam tisu janin adalah satu penjelasan yang mungkin bagi peningkatan statistik yang signifikan dalam kadar leukemia kanak-kanak dikesan berhampiran loji kuasa nuklear oleh kajian kesihatan kerajaan Jerman dan Perancis, yang secara rasminya telah "ada penjelasan."

Setagaya Mayor Nobuto Hosaka - George Nishiyama / The Wall Street Journal

Anti-Nuklear Tokyo Mayor Cabaran Utiliti Big
Oleh George Nishiyama - WSJ-Jepun
Setagaya wad di Tokyo adalah lebih daripada 260 km dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi, jauh dari kawasan pemindahan yang dikenakan oleh kerajaan Jepun selepas bencana 11 Mac tahun lepas. Baca lebih lanjut.

David Lochbaum: "NRC tidak melakukan tugasnya" NPR
Seorang jurutera nuklear, Lochbaum adalah Pengarah Projek Keselamatan Nuklear bagi Kesatuan Saintis Prihatin . Dia mendapati bahawa Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear telah berjaya campur tangan dalam sesetengah keadaan kritikal dan jatuh bola pada orang lain. "Kebimbangan terbesar saya telah dengan NRC selama ini saya telah memantau mereka adalah kurang konsisten," katanya. "Mereka sedikit lambat menyelesaikan masalah keselamatan yang diketahui." Ini adalah transkrip disunting temu bual yang dijalankan pada 29 November 2011.
... Adakah anda menganggap diri anda seorang pengkritik industri nuklear?
Kami pengkritik, tetapi kita tidak sebuah organisasi anti-nuklear. Kami pro-keselamatan atau peguam keselamatan.
Jika masalah keselamatan dikenal pasti, kami mahu melihat masalah yang tetap. Satu-satunya tetap tidak menutup kilang ke bawah secara kekal, mengambil kunci. Ia mungkin hanya menetapkan masalah keselamatan dan membolehkan kilang beroperasi dengan selamat ke masa depan. ...
Apabila Fukushima yang berlaku, saya kira itu satu ibadah dalam perniagaan anda yang kemalangan di mana-mana kemalangan di mana-mana. Adakah itu apa yang berlaku?
Pengasas UCS itu, Henry Kendall, yang digunakan untuk mengatakan bahawa anda tidak boleh mempunyai tetapi setengah daripada tenggelam bot. Mereka pada dasarnya semua dalam perahu yang sama.
Jadi kemalangan di Fukushima tidak memberi kesan kepada tumbuhan di seluruh dunia, dan harus mempengaruhinya. Ia adalah satu latihan pembelajaran. Anda cuba untuk belajar daripada perkara-perkara yang bekerja dengan baik serta perkara-perkara yang tidak berfungsi dengan baik.

SAN Onofre: NRC mengatakan kebocoran boleh menyebabkan pembebasan radiasi kecil di San Onofre
OLEH PAUL SISSON psisson@nctimes.com North County Times |

Seorang pegawai Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear berkata Rabu bahawa air bocor minggu ini di Stesen Menjana San Onofre Nuklear boleh dikeluarkan sejumlah kecil radiasi ke atmosfera, menyangkal kenyataan sebelum ini oleh pemilik kilang Southern California Edison.

Victor Dricks, jurucakap NRC, kata kenyataan kecil boleh berlaku kerana komponen yang bocor di Unit 3 lubang reaktor San Onofre ke dalam bangunan yang menjulang tinggi di luar membendung kubah reaktor. Bangunan yang tidak ditutup atau bertekanan, katanya.

"Kita tahu bahawa ia disalurkan gas-gas radioaktif ke dalam bangunan tambahan kerana itulah yang mencetuskan penggera radiasi yang memberitahu mereka bahawa mereka mempunyai kebocoran," kata Dricks.
Sama ada gas keluar dari bangunan itu tidak bermaterai tidak diketahui. Dricks berkata sebarang gas yang mungkin terlepas akan dianggap sebagai "sangat rendah tahap pelepasan."
Baca lebih lanjut.

Menggoreng Belanda video humanERROR

Dalam foto ini tidak bertarikh dikeluarkan oleh Entergy Corp., loji kuasa nuklear Vermont Yankee di Vernon, Vt., Dilihat. Persekutuan Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear menggesa satu rayuan mahkamah persekutuan untuk membuang saman yang difailkan oleh negeri Vermont dan kumpulan pemantau nuklear New England Gabungan. Saman, mana mahkamah rayuan persekutuan telah digabungkan menjadi satu, kata NRC tidak wajar dikeluarkan loji nuklear Vermont Yankee lesen baru tahun lepas walaupun ia tidak mempunyai sijil kualiti air yang diperlukan. (AP Photo / Entergy)

Vt. Pemilik Yankee mahu $ 4600000 dalam yuran guaman
Rutland Herald. VT.
Peguam bagi Entergy Nuklear telah memfailkan permohonan di Mahkamah Daerah AS di Brattleboro mencari yuran peguam dari negeri Vermont dan pihak-pihak lain dalam tuntutan ke atas operasi yang berterusan Vermont Yankee loji nuklear.

Usul itu menyatakan bahawa Entergy setakat ini telah membelanjakan $ 4620000 pada tuntutan mahkamah, dan ia berkata dalam ketetapan Hakim Daerah AS Garvan Murtha sebanyak 20 Jan, yang Entergy berhak untuk kos peguam. Baca lebih lanjut.

Berhenti injap di Vermont nuke gagal semasa ujian
The Brattleboro Ulama dilaporkan petang ini:
Vermont Yankee loji kuasa nuklear di Vernon adalah dalam perjalanan kembali kepada kuasa penuh selepas ia berkuasa selama pelarasan rod kawalan pada Isnin.
A pelarasan rod dilakukan setiap tiga bulan untuk menjaga reaktor beroperasi pada pengeluaran kuasa yang optimum.
Semasa kuasa ke bawah, injap berhenti turbin kilang itu telah diuji dan salah satu injap berfungsi. Baca lebih lanjut.

Tepco: pecah air paip beku di kilang Fukushima - Sistem Penyejukan berhenti di Fuel Menghabiskan Kolam No. 4
Ringkasan:
• Tokyo Electric Power Syarikat telah menemui kebocoran air di 14 lokasi di loji nuklear Fukushima Daiichi
• Kebocoran nampaknya berlaku selepas air beku pecah paip
• [Tepco berkata] air bocor tidak mengandungi mana-mana bahan radioaktif
• [Tepco] berkata kira-kira 40 liter air bocor dari sistem pendingin kolam bahan api yang dibelanjakan di reaktor No.4 yang
• Kebocoran terpaksa sistem untuk berhenti selama satu jam dan 40 minit, tetapi suhu kolam itu tidak bangkit
• Tokyo Electric berkata 7 tan air telah bocor dari reaktor No.6 yang
• paip pecah menyebabkan kebocoran air 3 hari yang lalu
• [Tepco] rasmi Junichi Matsumoto mengakui utiliti gagal untuk mengambil langkah-langkah yang mencukupi untuk mengelakkan paip beku

laporan tidak lagi talian

Pemeriksa Nuke memberi tumpuan kepada 'haus' luar biasa pada tiub
Oleh MICHAEL R. DARAH; Associated Press
Diterbitkan: 02/02/12 12:06 | Kemaskini: 02/03/12 01:21
LOS ANGELES - Integriti beberapa peralatan yang dipasang pada tahun 2009 di Unit San Onofre 2 loji nuklear Southern California adalah menarik perhatian selepas haus luar biasa ditemui pada beratus-ratus tiub yang membawa air radioaktif.
Pendedahan Khamis datang dua hari selepas kebocoran tiub di unit lain kilang itu mendorong pengusaha untuk menutup reaktor sebagai langkah berjaga-jaga. Sejumlah kecil radiasi boleh melarikan diri, tetapi pegawai berkata pekerja dan orang awam tidak terancam.
Masalah di Unit 2 telah ditemui semasa pemeriksaan penjana wap, selepas kilang 45 batu ke utara San Diego telah diambil luar talian untuk penyelenggaraan dan mengisi bahan bakar. Kedua-dua penjana wap besar di Unit 2, masing-masing mengandungi 9,700 tiub, digantikan pada musim gugur 2009, dan setahun kemudian di kilang berkembar, Unit 3, sebagai sebahagian daripada rombakan $ 670,000,000.
Baca lebih lanjut di sini.

Nombor burung menjunam sekitar dilanda kilang Fukushima
David McNeill The Independent
Penyelidik bekerja di sekitar orang kurang upaya Fukushima Daiichi loji nuklear Jepun berkata populasi burung di sana telah mula merosot, dalam apa yang boleh menjadi petanda penyejukan kesan radioaktif ke atas kehidupan tempatan.

Dalam kajian utama pertama kesan krisis yang paling teruk di dunia nuklear dalam tempoh 25 tahun, penyelidik, dari Jepun, Amerika Syarikat dan Denmark, berkata analisis mereka daripada 14 spesies burung biasa untuk Fukushima dan Chernobyl, bandar Ukraine yang mengalami yang sama krisis nuklear, menunjukkan kesan ke atas banyak adalah lebih teruk di zon bencana Jepun.
Penyelidikan yang diterbitkan minggu depan dalam jurnal Pencemaran Alam Sekitar, menunjukkan bahawa penemuannya menunjukkan "satu kesan negatif radiasi segera untuk burung semasa musim pembiakan utama [daripada] March [untuk] Julai". Baca lebih lanjut.

Seorang bekas yakuza di Oi, Wilayah Fukui, menghantar pekerja untuk loji kuasa nuklear. Dia pernah memperuntukkan tiga pekerja sebilik tiga tikar-tikar. "Anda boleh membuat wang dengan mudah jika anda hanya mempunyai talian telefon," katanya. (Kazuyuki Ito)

kapsyen: Seorang bekas yakuza di Oi, Wilayah Fukui, menghantar pekerja untuk loji kuasa nuklear. Dia pernah memperuntukkan tiga pekerja sebilik tiga tikar-tikar. "Anda boleh membuat wang dengan mudah jika anda hanya mempunyai talian telefon," katanya. (Kazuyuki Ito)
Struktur buruh Yakuza asas industri nuklear ditubuhkan - Asahi Shimbun
Di kawasan luar bandar 15 kilometer barat daya loji nuklear Oi dalam Wilayah Fukui, pejabat perniagaan memaparkan papan tanda sebuah syarikat pembinaan. Tetapi di dalam, seorang lelaki berusia 67 tahun memakai topi bersatu hitam dan dibalut dalam selimut sambil menonton televisyen menunjukkan bahawa syarikat itu adalah lebih daripada sebuah agensi kakitangan temp untuk kerja nuklear loji kuasa.

"Adakah anda mahu tahu mengenai pekerja kakitangan?" Katanya, kerana dia menyempitkan mata dan kerut beliau. "Itu adalah lumayan. Apabila saya diminta untuk mengumpulkan 10 pekerja, saya dipanggil yakuza dan pembinaan para peniaga. "

Beliau berkata kerja-kerja yang terlibat "subkontrak menyamar." Di bawah sistem ini, subkontraktor menyediakan kakitangan sementara untuk kontraktor umum, dan mereka bekerja di bawah arahan kontraktor am. Amalan ini adalah tidak sah di bawah Undang-undang Keselamatan Kerja, yang direka untuk melindungi hak-hak pekerja dan untuk memastikan keadaan kerja yang sesuai untuk mereka.

Tetapi amalan itu kekal meluas selama bertahun-tahun di loji nuklear di seluruh negara, menurut sumber. Baca lebih lanjut.

Fla. Sen. cuba untuk memansuhkan undang-undang yang akan membolehkan tenaga kor. bayaran untuk tumbuh-tumbuhan yang tidak wujud
Oleh Virginia Chamlee - Bebas Amerika
Jumaat Februari 3, 2012 pada 1:00 am |
Florida Senator Mike Fasano, R-New Port Richey, telah memfailkan pindaan kepada rang undang-undang tenaga jawatankuasa Senat dalam usaha untuk memansuhkan suatu ketetapan yang membolehkan syarikat-syarikat tenaga untuk mengenakan pelanggan mereka bagi loji kuasa nuklear yang mungkin tidak pernah dibina.

Fail itu didorong oleh perjanjian penyelesaian dicapai bulan lalu antara Progress Energy dan pengawal selia kerajaan ke atas loji kuasa nuklear di Levi County. Perjanjian itu secara khusus menangani isu-isu tertunggak dengan kilang nuklear syarikat di Crystal River, yang telah ditutup untuk pembaikan pada tahun 2009 dan belum dibuka sejak. Pelanggan Kemajuan Tenaga akhirnya akan membayar bil $ 1100000000 untuk pembangunan kilang Levi, dan setakat ini telah dibayar selama setengah - tetapi syarikat itu baru-baru ini menerima hak untuk membatalkan pembinaan kilang yang dicadangkan, bermakna pelanggan boleh membayar untuk sesuatu yang tidak pernah dibina. Baca lebih lanjut.

Xcel mengatakan tidak ada risiko Pulau Prairie tumpahan air radioaktif lagi
Oleh Tad Vezner dan Leslie Brooks Suzukamo
Perintis Akhbar
Posted: 2012/02/08 00:01:00 CST
Kemaskini: 08/02 00:38:20
Air radioaktif telah tertumpah dari Pulau Prairie loji kuasa nuklear Xcel Energy berhampiran Red Wing, Minn., Dua kali baru-baru ini, menurut pemberitahuan utiliti yang dihantar kepada Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear bulan ini. Baca lebih lanjut.

Unit 2 di Byron loji nuklear Exelon itu ditutup sekali lagi minggu ini selepas berlaku akibat gangguan semasa memulakan selepas gangguan kuasa minggu lepas. (Michael Tercha / fail Tribune)

Palisades loji nuklear di Covert Perbandaran menghadapi penurunan atau tutup jika prestasi keselamatannya tidak bertambah baik. / STAN Gregg / AKHBAR BERKAITAN

Palisades loji nuklear Michigan itu boleh dinamakan sebagai salah satu negara yang paling teruk 5

The Palisades loji tenaga nuklear, yang terletak di pinggir Tasik Michigan, tidak lama lagi boleh diturunkan oleh Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear kepada status menjadikannya antara lima terburuk melaksanakan loji nuklear di negara ini selepas setahun kemalangan, penutupan yang tidak dijangka dan pelanggaran keselamatan.

Ketua serantau NRC berkata minggu lepas bahawa jika prestasi tidak bertambah baik, agensi itu tidak akan teragak-agak untuk menutup kilang. Palisades adalah salah satu daripada 10 loji nuklear yang tertua di negara ini, dan selepas mencecah 40 tahun jangka hayat pada tahun 2011, lesennya telah dilanjutkan sehingga 2031.

"Terus terang saya katakan, kita dapati prestasi anda merisaukan, dan ia menurun pada 2011," kata pentadbiran serantau Cynthia Pederson dalam teguran awam jarang kilang milik Entergy Operasi Nuklear. Baca lebih lanjut.

Three Mile Island loji nuklear mendapati kelemahan yang tidak dijangka dalam penjana stim baru
Published: Thursday, January 26, 2012, 6:33 PM Updated: Friday, January 27, 2012, 8:54 AM DONALD GILLILAND, The Patriot-News

After just one operating cycle, inspectors at Three Mile Island nuclear facility have detected unexpected flaws in the facility's new steam generators.
There's no indication radiation was released.

Officials say the flaws are well below regulatory thresholds, but the Nuclear Regulatory Commission held a meeting Thursday morning to get more information.

The two 70-foot, 510-ton “once-through” generators sit on either side of the nuclear core, and were installed at TMI in 2009.

Each cost more than $140 million. Read more.

Surfing For Change: J Bay Nuclear Plant
Kelly Slater Van Jones Foster Gamble (2012)‬

=======
To help keep EON's work going, please check out all the support options on our Donation Page or you can also send a check made out to EON to EON, POB 1047, Bolinas, CA
Or…just:

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Mengenai Admin

James Heddle dan Mary Beth Brangan mentadbir blog ini dan juga Perspektif Planetarian . Memenangi anugerah pengeluar media dan juga pendidik dan penganjur masyarakat, mereka bersama-langsung EON - Ekologi Pilihan Rangkaian . The saluran EON YouTube mempunyai lebih daripada 600 jawatan dan lebih 3,000 pelanggan.
Entri ini telah diposkan mengikut amalan Uncategorized . Bookmark permalink .