Nuklear News Digest - 2012/01/20

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada Sabtu panggilan untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut.

Siapa yang Menonton 'pengawas?
. Dalam 2012 edisi pertama EON Nuklear News Digest, kami merangkumi perkembangan baru-baru ini, kedua-duanya menggalakkan dan membimbangkan, mengenai isu penting ini Mesej yang dibawa pulang edisi ini ialah: kesedaran dimaklumkan dan pushback semakin meningkat di seluruh dunia!

Sebagai serpihan radioaktif dari Fukushima bermula untuk mencapai Amerika Utara Pantai Barat, Yakuza hubungan TEPCO ini adalah diturunkan, dan kerajaan Jepun menolak untuk melanjutkan operasi reaktor hingga 60 tahun, ribuan penunjuk perasaan anti-nuklear telah melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun berkaitan dengan sidang antarabangsa 2 hari menyeru penutupan seluruh dunia kuasa nuklear - matlamat disokong oleh Uskup Jepun.

A doc Frontline kritikal disiarkan. Arnie Gundersen melaporkan pembuangan sisa nuklear di Tokyo Bay dan bahaya radiasi kepada anak-anak. Carl Grossman bercakap tentang kebodohan pembinaan senjata nuklear AS di angkasa. Harvey Wasserman menulis 'Ini adalah tahun kita mengebumikan kuasa nuklear.'

Awan radioaktif Fukushima mungkin sudah membunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Permohonan PG & E untuk lanjutan lesen untuk Diablo Canyon loji kuasa nuklear telah ditolak.

Perlombongan Uranium di Grand Canyon telah diharamkan ... untuk kesejahteraan masa - kemenangan yang besar.

Walaupun TEPCO menuntut satu 'penutupan sejuk' daripada Fukushima telah dicapai, Arnie Gundersen daripada Fairewinds.org meminta - dan menjawab - beberapa soalan sukar dalam video laporan terbarunya.

Seperti: Jadi apa yang pihak berkuasa antarabangsa memantau kesan berterusan daripada Fukushima kejatuhan? Apa yang dipanggil 'agensi pemantau' Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Perkara II Piagam IAEA berbunyi: "Agensi hendaklah berusaha untuk mempercepatkan dan membesarkan sumbangan tenaga atom kepada keamanan, kesihatan dan kemakmuran di seluruh dunia."

Dan di manakah IAEA mendapatkan data? Menurut kenyataan Agensi baru-baru ini, "IAEA menerima kemas kini maklumat daripada pelbagai sumber rasmi Jepun, melalui pihak berkuasa yang berwibawa negara."

Dan yang mengetuai IAEA? Ketua semasa IAEA adalah bekas pengawal nuklear Jepun, Yukiya Amano - salah satu 'pihak berkuasa yang berwibawa negara' yang disokong untuk jawatan tersebut oleh Amerika Syarikat.

Jadi, mari kita mendapatkan lurus ini. Satu-satunya agensi pemantauan Fukushima kejatuhan mempunyai sebagai misi yang PROMOSI tenaga nuklear di seluruh dunia. Satunya sumber data adalah 'pihak berkuasa yang berwibawa kebangsaan Jepun yang telah menunjukkan misi utama mereka adalah PERLINDUNGAN-UP. Dan kepala adalah salah satu daripada Jepun 'pihak berkuasa yang berwibawa negara.'

Dan, seperti Dr Helen Caldicott menyimpan menunjukkan - untuk denialist kebingungan George Monbiot ini - IAEA mempunyai perjanjian mengikat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa WHO tidak boleh menerbitkan penemuan sendiri bebas terhadap kesan manusia dan alam sekitar pencemaran radioaktif TANPA kebenaran THE IAEA!

Kemudian ada percubaan semasa oleh puak coverup yang garis keras Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear untuk menjatuhkan Pengerusi Jaczko untuk memberitahu kebenaran tentang bahaya Fukushima.

Dalam artikel kontroversi dinamakan di bawah, "anggaran 14,000 kematian berlebihan di Amerika Syarikat dikaitkan dengan kejatuhan radioaktif dari bencana di Fukushima reaktor nuklear di Jepun, menurut satu laporan baru utama dalam edisi Disember 2011 Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "

Tetapi ada banyak digalakkan dan kuasa kira-kira juga. Pushback Planet seluruh dimaklumkan menentang kuasa nuklear dan senjata nuklear - Dua Headed Dragon - adalah benar-benar revving sehingga masa besar. Malah dokumentari baru barisan hadapan 'gempa susulan Nuklear,' menyiarkan esok, 17 Januari, pada jam 10:00 malam Timur, dikatakan keras memukul. Website saya dengan seluruh maklumat penting di bawah.

Masa untuk ingat slogan lama: 'Mari kita aktif sekarang, jadi kami tidak akan mendapatkan esok radioaktif!'

Berikut adalah Digest -:

Fukushima Fallout: Beribu-ribu Bantahan Terhadap Kuasa Nuklear di Jepun
- Impian Biasa kakitangan

Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun pada petang Sabtu menyeru menamatkan tenaga nuklear di Jepun selepas Fukushima Mac 11, 2011 bencana yang mencetuskan krisis atom paling teruk di planet ini sejak Chernobyl. Bantahan itu bermula sidang 2 hari komited untuk memupuk momentum global terhadap kuasa atom.

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada Sabtu panggilan untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut. Mereka berarak di barat daya bandar pelabuhan Tokyo melaungkan serentak: "Kami tidak perlu kuasa nuklear. Beri balik kampung halaman kami. Melindungi anak-anak kita. "

Kebenaran dan akibat: dokumentari cemerlang barisan hadapan pada Fukushima
Oleh Maggie Koerth-Baker di 09:35 Isnin, 16 Januari
Gempa susulan nuklear adalah dokumentari barisan hadapan baru, menyiarkan 17 Januari pada jam 10:00 malam Timur. Saya menonton satu screener terlebih dahulu.

Mengenai pertengahan gempa susulan Nuklear, dokumentari barisan hadapan baru tentang kejatuhan fizikal dan sosial bencana nuklear Fukushima, ia menjadi jelas bahawa wartawan Batu O'Brien dan pasukan pengeluaran beliau benar-benar akan kencing sesetengah orang luar. Dengan cara yang terbaik mungkin.

Watch gempa susulan Nuklear Preview pada PBS. Lihat lebih banyak dari barisan hadapan.

Terbaru di Fukushima :
TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

Satu lagi Video baru Arnie Gundersen:
Risiko Kanser Untuk Young Kanak-kanak Berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan
Fairewinds menganalisis kadar kanser untuk kanak-kanak berhampiran Fukushima menggunakan National Academy of Sains BEIR ini (Kesan biologi pengion Sinaran) Laporan VII. Berdasarkan BEIR VII, Fairewinds menentukan bahawa sekurang-kurangnya satu dalam setiap 100 kanak-kanak perempuan akan menghidap kanser setiap tahun mereka terdedah kepada 20 milisievert [millisievert (1 mSv = 0.001 Sv)] radiasi. 20-angka millisievert / tahun adalah apa yang kerajaan Jepun pada masa ini sebagai mengira batas undang-undang pendedahan radiologi untuk membenarkan tempat kediaman bagi kawasan tercemar berhampiran Fukushima Daiichi loji kuasa nuklear.

Risiko Kanser Untuk Young Kanak-kanak Berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .


KUASA RAKYAT: Anti-nuke persidangan tenaga bermula di Yokohama
Oleh LOUIS TEMPLADO - Asahi Shimbun

YOKOHAMA-Ucapan, nyanyian dan berarak melalui kawasan sebelah pelabuhan Yokohama ini: Mereka adalah antara acara yang dijadualkan untuk hanya hari pembukaan Persidangan Global untuk Nuklear Power Percuma Dunia yang mendapat di bawah cara 14 Januari dan ditutup sehari selepas.

Lebih daripada 8,000 orang telah memohon untuk menghadiri majlis itu, yang merangkumi lebih daripada 100 forum dan persembahan, ruang tamu dan filem tayangan seorang artis.

Persidangan itu akan menawarkan sesi soal jawab dengan 39 ahli panel antarabangsa dari Taiwan, Korea Selatan, China, Jerman dan di tempat lain. Antara penceramah adalah Mycle Schneider, bekas penasihat kepada Kementerian Alam Sekitar Jerman, dan seorang jurutera kimia dan perunding pengurusan sisa nuklear. Kedua-dua berasal dari Jerman, yang tahun lepas diisytiharkan ia akan menarik diri daripada tenaga nuklear.

Panel Cabaran Akaun Jepun Bencana Nuklear
Dengan Hiroko Tabuchi
Diterbitkan: 15 Januari 2012

TOKYO - Sebuah panel yang kuat dan bebas daripada pakar-pakar yang dilantik oleh Parlimen Jepun mencabar akaun kerajaan kemalangan di loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi, dan akan memulakan siasatan sendiri ke dalam bencana - termasuk suatu siasatan berapa banyak gempa bumi Mac ini mungkin mempunyai rosak reaktor kilang itu sebelum tsunami.

Amit Bhargava / Bloomberg News
Kiyoshi Kurokawa, yang mengetuai siasatan itu, berikrar bahawa ia akan mempunyai lembu suci.
Panel kedua-dua parti dengan kuasa sepina adalah sebahagian daripada usaha Jepun untuk menyiasat bencana nuklear, yang telah berpindah lebih daripada 100,000 orang, diberikan petak luas tanah tidak boleh digunakan selama beberapa dekad dan didorong kritikan awam bahawa kerajaan telah lebih berminat untuk melindungi kepentingan industri terletak hak daripada dalam menemui bagaimana tiga reaktor dibenarkan untuk mencairkan ke bawah dan melepaskan sejumlah besar radiasi.

Beberapa siasatan - termasuk pertanyaan oleh pengendali loji, Tokyo Electric Power, dan kerajaan - telah menyalahkan skala tsunami yang melanda pantai timur laut Jepun pada bulan Mac, mengetuk keluar sistem penyejukan penting di kilang.

Tetapi pengkritik di Jepun dan luar negara telah dipanggil untuk perakaunan penuh sama ada Tokyo Electric Power, atau Tepco, cukup dianggap risiko tsunami didokumenkan sejarah, dan sama ada ia boleh melakukan lebih untuk mengurangkan kerosakan sekali ombak melanda kilang.

Soalan juga berlegar tentang tahap kerosakan kepada loji yang disebabkan oleh gempa bumi sebelum tsunami melanda. Apa-apa keterangan kerosakan gempa serius di kilang itu akan menimbulkan keraguan baru terhadap keselamatan reaktor lain dalam gempa bumi yang sering dilanda Jepun. Tsunami adalah jauh lebih kerap.

Dalam temu bual pertama sejak panel itu dilantik bulan lepas, Kiyoshi Kurokawa, pengerusi Fukushima nuklear Kemalangan Suruhanjaya Siasatan Bebas yang baru, berkata siasatan itu akan mempunyai lembu suci.

Jepun Masih Menolak Kuasa Nuklear
Pelan baru perubahan had 40 tahun hingga 60 tahun; lawan nuklear marah
- Impian Biasa kakitangan

Keputusan kerajaan Jepun untuk membolehkan reaktor nuklear untuk menjalankan selama 60 tahun mempunyai aktivis anti-nuklear bimbang pengajaran dari Fukushima belum dipelajari. Baca lebih lanjut ...

Gregory Jaczko, Pengerusi NRC, Kata Industri Nuklear Mesti Sahutlah Pelajaran Daripada Jepun
Dengan MATTHEW Daly
WASHINGTON - ketua keselamatan nuklear negara itu, hari ini beliau bimbang bahawa AS operator loji nuklear telah menjadi leka, hanya sembilan bulan selepas bencana nuklear di Jepun.
Gregory Jaczko, pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear, berkata contoh baru-baru ini kesilapan manusia dan masalah-masalah lain telah terancam pekerja dan mengancam keselamatan di segelintir 65 loji kuasa nuklear di Amerika Syarikat.
Pekerja di loji nuklear di Ohio dan Nebraska terdedah kepada lebih tinggi daripada tahap radiasi yang dijangkakan, Jaczko berkata, manakala tiga kilang lain telah ditutup selama bulan kerana kebimbangan keselamatan - kali pertama dalam lebih daripada satu dekad yang beberapa tumbuhan yang telah dihentikan pada masa yang sama.

Pertengkaran NRC ini menyembunyikan kesilapan keselamatan yang serius
Linda Pentz Gunter
Empat daripada lima pesuruhjaya di Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear telah dikenakan bos mereka, Pengerusi Gregory Jaczko, dengan "menyebabkan kerosakan yang serius kepada institusi ini." Itu adalah sukar bercakap yang datang dari sebuah agensi di mana salah urus di bawah chairmanships sebelumnya sebenarnya menyebabkan kerosakan yang serius, bukan sahaja integriti pengawalseliaan institusi, tetapi untuk integriti keselamatan di reaktor nuklear.
Sebagai contoh, pada bulan April 2000 suruhanjaya itu mempunyai bukti fotografi kebocoran menghakis luas yang meletakkan reaktor Davis-Besse berhampiran Toledo, Ohio, dalam masa tipis daripada krisis yang. Namun, di sebalik pembentukan lava seperti karat roiling dari atas kapal tekanan reaktor, NRC dibenarkan reaktor untuk memulakan semula, memberikan lampu hijau untuk dua tahun lagi operasi. NRC jelas diperlukan yang shakeup keselamatan atas-ke-bawah. Itulah apabila Pengerusi Jaczko muncul.
Rungutan lebih Jaczko adalah tabir asap mudah untuk menarik perhatian dari fakta bahawa, buat kali pertama dalam beberapa dekad, NRC sebenarnya mempunyai seorang pengerusi yang, dalam kata-katanya sendiri, adalah "orang yang sangat ghairah tentang keselamatan" di negara ini 104 mengendalikan reaktor nuklear. Yang muncul empat lagi, yang, banyak masa, mematuhi budaya lama menyerah diri kepada permintaan industri tenaga nuklear, satu amalan yang hampir setiap kali berkurangan keselamatan.

Fukushima Fuel Kolam Khawatir Justifikasi, Kata AS Rasmi Charles Casto

ATLANTA - AS rasmi nuklear terkemuka di Jepun, Khamis bahawa pasukannya memberi amaran lebih tinggi-up yang kolam bahan bakar di loji nuklear rosak boleh menjadi berisiko berjalan kering, satu isu yang mencipta kontroversi politik antara pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan rakan-rakan mereka Jepun .

'Rampasan kuasa' Pemimpin NRC, Bill Magwood, berunding Bagi Fukushima Syarikat Induk

WASHINGTON - Rang Undang-undang Magwood, lelaki itu di tengah-tengah usaha untuk menggulingkan pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear dan pengganti beliau kemungkinan besar jika langkah itu berjaya, berkhidmat sebagai perunding bagi Tepco, syarikat Jepun yang memiliki Fukushima loji kuasa nuklear , menurut maklumat yang disediakan oleh Magwood sebagai sebahagian daripada proses pencalonan dan pengesahan beliau, yang diperolehi oleh The Huffington Post.

Pada hari Jumaat, Rep. Darrell Issa (R-Calif.) Mengeluarkan satu surat yang ditandatangani oleh Magwood dan tiga pesuruhjaya lain menyerang pengerusi panel itu, Gregory Jaczko, mencetuskan kecelaruan dalam industri tenaga. Issa dan empat pesuruhjaya dirangka pertikaian itu sebagai peribadi dan pengurusan, tetapi e-mel yang dikeluarkan oleh Rep. Ed Markey (D-Mass.) Menunjukkan pertempuran politik dan ideologi dijalankan ke atas standard keselamatan selepas Fukushima.

Uskup Jepun menentang tenaga nuklear
Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang ke terma dengan bencana Fukushima"
Kakitangan Vatican Insider

Rom Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang ke terma dengan bencana Fukushima"
Vatican kakitangan orang dalam - Rome

Pemimpin rohani Katolik Jepun adalah tidak ragu-ragu tentang hakikat bahawa adalah perlu "untuk meletakkan satu pengakhiran kepada tenaga nuklear kini:. Untuk datang kepada terma dengan bencana kemalangan Fukushima tragis" Dari Sendai, wilayah yang paling teruk dilanda gempa bumi Mac lepas, dan tempat di mana Episcopal Persidangan Jepun bertemu untuk menyebarkan mesej teks di mana Gereja dengan jelas nikmat menamatkan era kuasa nuklear di Jepun. Kedudukan uskup ', yang dilaporkan oleh Uca berita dan meningkat oleh mubaligh agensi berita bona dan MissiOnline, tidak meninggalkan ruang untuk tafsiran.

Diterbitkan pada Isnin, 16 januari, 2012 oleh Dreams Biasa
Konkrit sangat radioaktif Adakah Scare terkini untuk Mangsa Fukushima
Kebimbangan radiasi telah sejak menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun
- Impian Biasa kakitangan

Kerajaan Jepun hari ini mengumumkan bahawa konkrit radioaktif telah digunakan untuk membina bangunan apartmen baru di Wilayah Fukushima, mangsa perumahan daripada sebuah bandar berhampiran tapak berbilang meltdowns loji nuklear.

Temubual Wartawan Bebas Fukushima Blogger Numauchi Emiko Yang Gigi Dan Kuku Adakah Jatuh Out

Q, Adakah anda percaya kerajaan?

A, Tidak, saya tidak ragu-ragu. Saya tahu mereka memberitahu hanya terletak.

Q, Mengapa kamu tinggal di Minamisoma?

A kerajaan, Untuk membuktikan membunuh kami dengan menggunakan badan saya sendiri. Pada 3/14, saya fikir sudah terlambat untuk dipindahkan, ia mengambil kira bahawa reaktor telah meletup dan Tepco telah dibebaskan tan radionuklid oleh pembolongan. Tempat saya tidak berada dalam zon yang memindahkan. Kerajaan masih menyimpan memberitahu kita ia tidak berbahaya, jadi saya mahu membuktikan bagaimana manusia menjadi jika mereka hidup sebagai kerajaan memberitahu kita lakukan. Semua akan mati. Saya fikir ini akan menjadi cara saya yang terbaik untuk membakar sepanjang hayat saya. Inilah sebabnya mengapa saya telah mencatatkan butir-butir masalah kesihatan saya, tetapi secara jujur ​​ia adalah lebih cepat daripada saya fikir.

Q, Bagaimana gejala pergi?

A, Dari Jun hingga Ogos, mengalami cirit-birit seperti air. Pada mulanya saya walaupun saya mempunyai sesuatu yang tidak baik. Saya akhirnya dikaitkan dengan radiasi pada 8/13. Jari saya (kecuali ibu jari dan jari menunjuk) mendapat kebas. Semakin banyak kawasan mula berasa kebas. Ia menyakitkan juga. Walaupun doktor tidak dapat memberitahu mengapa. Lengan dan leher saya tidak mempunyai kebas. Apabila satu bulan setengah telah berlalu sejak awal, rasa kebas hilang. Doktor memberitahu saya, gejala yang mungkin dalam dan di luar. Dari 8/18, rahang saya mula mengalami kesakitan yang amat dahsyat. Doktor tidak dapat memberitahu sama ada mengapa. mendapat ditetapkan bagi pembunuh kesakitan dan supositori tetapi bekerja hanya untuk 3 hours.got hasil daripada ujian darah pada 8/25. Tindak balas keradangan ternyata telah menjadi lebih teruk tetapi tidak tahu di mana keradangan itu.

Yakuza dan Mafia Nuklear: nasionalisasi tenun untuk TEPCO
Jake Adelstein 30 Disember 2011 Atlantik
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), perbadanan itu monolitik yang mengawal semua kuasa elektrik di Greater Tokyo dan menjalankan loji nuklear Fukushima Daichii yang mengalami krisis triple berikut gempa bumi 11 Mac, adalah di ambang nasionalisasi menurut sumber-sumber kerajaan Jepun. Sebab rasmi adalah bahawa firma itu mungkin tidak dapat untuk mengendalikan pembayaran pampasan besar ia berhutang kepada mangsa-mangsa krisis itu tanpa muflis. Secara tidak rasmi, firma itu mempunyai hubungan yang sekian lama itu kepada kuasa-kuasa anti-sosial, termasuk-yakuza bahawa beberapa ahli-ahli Diet, badan perundangan negara Jepun, berasa firma itu adalah di luar keselamatan dan perlu diambil alih dan dibersihkan itu. A Senator Jepun dengan Parti Demokratik Liberal dinyatakan di latar belakang, "penglibatan TEPCO dengan kuasa-kuasa anti-sosial dan ketidakmampuan mereka untuk menapis mereka keluar dari tempat kerja adalah isu keselamatan negara. Ia adalah salah satu sebab bahawa semakin dalam Diet kita bercakap de facto nasionalisasi syarikat. Tenaga nuklear tidak seharusnya berada di dalam tangan yakuza itu. Mereka penjudi dan orang yang pintar tidak mahu mereka mempunyai dadu atom untuk bermain dengan. "
n Jun kami melaporkan bahawa yakuza bekerja di loji kuasa nuklear Fukushima sebagai krew pembersihan dan kerja kasar, tetapi hubungan yakuza pasca krisis hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu. Bulan ini, sebuah buku baru diterbitkan, Yakuza dan Industri Nuklear: Diari Seorang Wartawan Undercover Bekerja di Loji Fukushima (ヤ ク ザ と 原 発 - 福島 第一 潜入 記 - 鈴木 - 智 彦) di mana bekas yakuza editor majalah kipas Tomohiko Suzuki laporan mengenai kompleks perniagaan industri-politik dan media nuklear di Jepun dikenali sebagai "mafia nuklear" dan mafia sebenar Jepun: yakuza itu. Buku ini telah menjana kontroversi dan pemeriksaan diperbaharui "empayar gelap" Jepun dan hubungannya dengan neraka. Ia membentangkan keping lebih kukuh bukti bahawa industri nuklear Jepun adalah lubang hitam kejahatan jawatan jenayah, ketidakcekapan dan rasuah.

Leukemia zaman kanak-kanak di sekitar Loji Kuasa Nuklear di Jerman
Punca-punca leukemia sebahagian besarnya tidak jelas. Persoalan sama ada kadar leukemia yang meningkat berhampiran loji kuasa nuklear adalah kontroversi. Jerman Kanak-kanak Daftar Kanser telah menerbitkan satu kajian kes-kawalan epidemiologi pada kanser kanak-kanak dan loji kuasa nuklear.

Berita terkini: Hidrogen letupan reaktor 4 Mei telah berlaku pada 2012/01/09
Letupan hidrogen mungkin telah berlaku di reaktor 4 dan telah disembunyikan oleh kerajaan, kata di blog Katayama Satsuki, ahli Dewan Ahli Majlis daripada Parti Liberal Demokratik.

Selepas Fukushima, Ikan Radioaktif: Montreal Warta

Pemakan Ikan Terancam oleh Fukushima Sinaran: Kanada

Pieces rumah, pelampung, sebuah bot nelayan dan serpihan lain dari Jepun mencuci sehingga di Long Beach Vancouver Island. Gambar oleh: Christopher Pouget, Postmedia Berita

Pandangan dari udara serpihan terapung di Lautan Pasifik di luar pantai Honshu pada bulan Mac selepas gempa bumi 9.0 magnitud dan tsunami melanda utara Jepun: Patch sampah dianggarkan dua kali ganda saiz Texas. Gambar oleh: US Navy

Oleh Alex Roslin, The Vancouver Sun
Selepas kemalangan nuklear paling teruk di dunia dalam tempoh 25 tahun, pihak berkuasa di Kanada berkata penduduk yang tinggal di sini adalah selamat dan tidak menghadapi risiko kesihatan daripada kesan daripada Fukushima.

Mereka berkata kebanyakan radiasi daripada Jepun loji kuasa nuklear yang lumpuh akan jatuh ke dalam laut, di mana ia akan cair dan tidak menimbulkan apa-apa bahaya.

Dr Dale Dewar tidak yakin. Dewar, seorang doktor keluarga di Wynyard, Sask., Tidak makan banyak makanan laut dirinya, tetapi apabila cucunya datang untuk melawat, dia berhati-hati memeriksa label makanan laut.

Beliau mahu memastikan dia tidak berkhidmat untuk mereka apa-apa yang mungkin datang dari Lautan Pasifik Barat.

Dewar, pengarah eksekutif of Physicians untuk Global Hidup, sebuah kumpulan anti-nuklear Kanada, berkata kerajaan Kanada telah memandang ringan risiko radiasi dari Fukushima dan melakukan sedikit untuk memantau mereka.

"Kami mengesyaki kita akan melihat lebih banyak jenis kanser, menurun daya maju janin, kesuburan menurun, meningkat kecacatan metabolik - dan kami menjangkakan mereka untuk menjadi generasi," katanya.

Bukti telah muncul bahawa kesan bencana di Lautan Pasifik adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan.

Seorang pegawai dari Pentadbiran Makanan dan Dadah Thailand mengambil sampel dari penghantaran ikan beku yang diimport dari Jepun tidak lama lagi selepas tsunami untuk menguji radiasi mungkin. (Photo: Sukree Sukplang, Reuters


Grand Canyon Kemenangan: larangan perlombongan New akhirnya! - Persatuan Wilderness

Kami gembira untuk melaporkan Jabatan Dalam Negeri telah mengumumkan larangan perlombongan di Grand Canyon dan kawasan tadahan air sekitar untuk 20 tahun akan datang.
Ahli Wildalert membantu moratorium perlombongan selamat

Tuntutan perlombongan baru akan dilarang di lebih daripada 1 juta ekar tanah awam yang membentuk kawasan tadahan air Grand Canyon National Park ini, Setiausaha Dalam Negeri Ken Salazar mengumumkan Januari 9. Banyak terima kasih kepada ahli-ahli kami wildalert yang membantu menyumbang kepada kemenangan ini dengan menghantar ribuan surat kepada Jabatan Dalam Negeri yang berlaku sejak setahun lalu.

Kesan Fukushima pada Lautan dianalisis

Januari 11, 2012-Sebulan selepas kemalangan nuklear Mac 2011 Fukushima Dai-ichi, air laut di titik pelepasan air sisa kilang itu mempunyai 45 juta kali kepekatan radioaktif sesium-137 daripada sebelum kemalangan itu, menurut penyelidik di Jepun dan dari Woods Hole Oceanographic Institution. Nombor menjunam bulan depan kerana arus lautan memindahkan bahan pencemar dari pantai. Menjelang Julai, nombor turun kepada 10 000 kali lebih tinggi seperti biasa.

Analisis terkini, dilaporkan dalam 1 Disember 2011 terbitan jurnal Sains & Teknologi Alam Sekitar, menunjukkan bahawa kepekatan dalam air laut tidak menimbulkan ancaman langsung kepada manusia atau hidupan laut. Walau bagaimanapun, pengumpulan dalam sedimen marin boleh menjadi perhatian selama beberapa dekad, kata Ken Buesseler, seorang ahli kimia marin di Woods Hole yang terlibat dalam penyelidikan.

Apa yang juga merisaukan ialah sesium-137 kepekatan telah tinggal di peringkat berhampiran berterusan sejak Julai,

HOT Michigan Hujan 12/30/11 Pt 1

2012-Tahun Kita Akhirnya Bury Kuasa Nuklear
Harvey Wasserman - Insight
Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima mungkin sudah membunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Kira-kira 100 juta tan sampah tsunami-banyak itu dipancarkan oleh kejatuhan Fukushima-mula mencemarkan pantai pantai Pasifik.

Jerman dan Jepun, negara-negara ketiga dan keempat terbesar di dunia, bersama-sama dengan banyak negara-negara lain, telah secara muktamad berpaling dari "Aman Atom."

Tetapi ia masih belum dikebumikan. Itu terpulang kepada kita. Dan 2012 adalah tahun untuk melakukannya.

Fukushima Fallout
Stefanie Penn Spear - EcoWatch.org
Apabila saya mula mengedit Wawasan artikel Harvey Wasserman ini untuk laman EcoWatch.org, saya mempunyai kesukaran mendapatkan lalu ayat pertama: "Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima mungkin sudah membunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "Saya segera klik pada" menurut satu kajian utama link "dan membaca laporan itu. Saya fikir saya adalah agak baik maklumat mengenai kejatuhan bencana, tetapi saya kini sedar bahawa saya kekurangan maklumat tentang kesan Fukushima telah di Barat Laut Pasifik dan bahagian lain di Amerika Syarikat

Laporan oleh Joseph J. Mangano dan Janette D. Sherman adalah menakutkan. Laporan itu membuka dengan berkata,

Gandaan meltdowns nuklear di loji Fukushima yang bermula pada 11 Mac, 2011, yang melepaskan sejumlah besar radioaktif bawaan udara yang telah merebak di seluruh Jepun dan negara-negara lain; dengan itu, kajian pencemaran dan risiko kesihatan adalah merit. Di Amerika Syarikat, Fukushima kejatuhan tiba hanya enam hari selepas gempa bumi, tsunami, dan meltdowns. Beberapa sampel radioaktif dalam hujan, udara, air, dan susu, yang diambil oleh kerajaan AS, menunjukkan tahap beratus-ratus kali melebihi normal; Walau bagaimanapun, bilangan sampel kecil melarang apa-apa analisis yang boleh dipercayai trend sementara dan perbandingan ruang. Pegawai kesihatan AS melaporkan kematian mingguan mengikut umur di 122 bandar-bandar, kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada jumlah keseluruhan negara. Kematian meningkat 4.46 peratus 2010-2011 dalam 14 minggu selepas kedatangan kejatuhan Jepun, berbanding dengan peningkatan 2.34 peratus dalam 14 minggu terlebih dahulu. Bilangan kematian bayi selepas Fukushima meningkat 1.80 peratus berbanding dengan 8.37 peratus sebelumnya menurun. Mengunjurkan angka-angka bagi seluruh Amerika Syarikat menghasilkan 13,983 jumlah kematian dan 822 kematian bayi yang lebih daripada yang dijangkakan. Data-data awal perlu disusuli, terutamanya dalam cahaya penemuan AS kematian awal yang sama untuk tempoh empat bulan selepas Chernobyl kejatuhan tiba pada tahun 1986, yang hampir menyamai angka muktamad.

Laporan itu berikut dengan penjelasan daripada nombor-nombor ini dan peningkatan dalam kematian AS sejak kejatuhan Fukushima. Saya menggalakkan anda untuk membacanya.

AS Kematian Tol Fukushima ini - ProgressiveRadioNetwork
14,000 rakyat Amerika telah pun meninggal dunia daripada kejatuhan radioaktif Fukushima ini? Penyelidik kesihatan Dr Janette Sherman dan rakan-semula baru-baru ini kajian saintifik Joe Mangano mengatakan ya ... .dan ramai lagi di antara kita akan mati juga. Dilindungi dalam media utama di seluruh dunia, penemuan ini telah menafikan sekeras-kerasnya oleh kuasa nuke industri tetapi disokong oleh ahli-ahli sains. Sertai kami untuk satu jam panas pada jumlah kematian sebenar tenaga atom, dari Fukushima, Chernobyl dan Three Mile Island kepada pengeluaran harian pembinaan senjata nuklear anda sendiri berhampiran.

Dapatkan sukar mengenai keselamatan nuklear - Alam

Laporan menyegarkan terang dan berpandangan ke hadapan terhadap keselamatan loji kuasa nuklear Perancis ekoran Fukushima seharusnya memacu negara-negara lain untuk melihat keras pada peraturan reaktor mereka sendiri.

Diablo Canyon Pemulihan Kos Dinafikan
PG & E Tidak Boleh Caj pembayar cukai $ 80 Juta ia Belanja untuk Panjangkan Hayat Loji Kuasa
Oleh Nick Welsh - Santa Barbara Bebas
KHAMIS 5 Januari, 2012

PG & E telah dinafikan kebenaran untuk mengenakan bayaran pembayar cukai $ 80000000 untuk kos syarikat utiliti itu menganggarkan ia akan menanggung memohon kebenaran untuk memanjangkan hayat loji kuasa nuklear Diablo Canyon di Pantai Avila 20 tahun lagi. Sebaliknya, seorang hakim pentadbiran dengan California Kemudahan Awam Suruhanjaya (CPUC) meletakkan PG & E pada notis bahawa ia mesti melengkapkan tinggi tenaga, tiga dimensi kajian luar pesisir untuk menentukan daya yang tepat dan halaju talian bersalah baru ditemui tiga tahun lalu hanya beberapa ratus kilometer di luar pantai dari loji kuasa nuklear.

Fukushima kotak hitam
Kekurangan berbahaya segera dalam menarik pengajaran daripada bencana nuklear Jepun

Sistem yang kompleks, jerry-rigged

Buat masa ini, risiko bahawa laporan interim tidak mendapat perhatian yang sewajarnya. Setakat ini, ia seolah-olah telah membangkitkan banyak lagi di laman web techie dipanggil Fizik Forum, dikasihi jurutera nuklear, daripada dalam akhbar Jepun.
Ahad 8 Januari, 2012

Ahad TAMAT
Fukushima meletakkan hubungan terdedah media Jepun ke atas
Oleh DAVID McNeill
Khas kepada The Japan Times

Adalah krisis yang berterusan di sekeliling kilang Fukushima No 1 kuasa nuklear yang dilaporkan dengan tepat dalam media Jepun?

Tidak, kata wartawan bebas Shigeo Abe, yang mendakwa pihak berkuasa, dan ramai wartawan, telah melakukan kerja yang miskin untuk memaklumkan orang ramai mengenai tenaga nuklear di Jepun sebelum dan semasa krisis - dan bahawa kos pembersihan kini secara besar-besaran dan dipandang rendah kurang dilaporkan.

"Kerajaan mengatakan bahawa selagi kebocoran radioaktif boleh empangan dari sisi ia boleh dihentikan, tetapi itu salah," Abe menegaskan. "Mereka akan perlu membina parit besar di bawah kilang itu mengandungi radiasi - lampin gergasi. Itu adalah pembinaan berskala besar dan akan kos kekayaan. Kerajaan tahu itu tetapi tidak akan mendedahkan ia. "

NRC berkata tidak ada sebab lagi untuk retak Davis-Besse
Dikemaskini: Jumaat, 06 Januari 2012, 02:14 EST
Diterbitkan: khamis 5 Januari, 2012, 16:01 EST
* JOHN SEEWER, Associated Press

PORT CLINTON, Ohio (AP) - pemeriksa Persekutuan yakin bahawa reaktor nuklear di Lake Erie adalah selamat untuk beroperasi walaupun mereka berkata Khamis ia tidak jelas mengapa retak kecil muncul dalam shell konkrit yang melindungi tumbuhan.

Field serpihan Saiz Of California Dari Jepun Tsunami Bermula Untuk Litter Pantai Barat

Serpihan tsunami Jepun mula mencecah AS pantai

Serpihan dari Jepun Tsunami Bermula untuk Basuh darat di Tofino

Diterbitkan pada Ahad Januari 15, 2012 oleh Dreams Biasa
Rusia radioaktif Phobos-mengomel Space Probe Jatuh ke Bumi Ahad
oleh Karl Grossman

Phobos-mengomel probe angkasa Rusia, dengan 22 paun radioaktif Cobalt-57 di atas kapal, jatuh ke Bumi Ahad. Probe ini telah dilancarkan pada bulan November untuk pergi ke Phobos, bulan Marikh, tetapi sistem roket gagal memecat ia seterusnya dari orbit Bumi rendah ....

Apa yang berlaku menunjukkan apa yang boleh berlaku kepada rover plutonium bakar yang NASA panggilan Rasa ingin tahu yang dilancarkan pada 26 November dalam pelayaran ke Marikh. Pelancaran rasa ingin tahu yang pergi tanpa insiden. Ia kini dalam perjalanan ke Marikh. Tetapi ia boleh berakhir seperti Phobos-mengomel-jatuh ke Bumi dari orbit, £ 10,6 sebanyak plutonium dikeluarkan sebagai debu radioaktif yang boleh membawa maut.

Moreover, the United States and Russia are both planning to launch other space devices with nuclear materials on board. Accidents involving discharge of nuclear materials is inevitable—they've already occurred in both the US and Russian/Soviet space programs….

NUCLEAR SAFETY AND NUCLEAR ECONOMICS:
HISTORICALLY, ACCIDENTS DIM THE PROSPECTS FOR NUCLEAR REACTOR CONSTRUCTION; FUKUSHIMA WILL HAVE A MAJOR IMPACT
Download PDF here
MARK COOPER, PHD
Senior Fellow for Economic Analysis
Institute for Energy and the Environment, Vermont Law School

RINGKASAN
History has shown that each major nuclear accident has caused a re-examination of the risks of nuclear power leading to more stringent safety requirement and higher costs. The failures that led to the ongoing catastrophe at Fukushima are being scrutinized in the United States and other countries. An analysis of the current re-evaluations of nuclear power and a comparison with the substance and economic impact of past, post-accident reviews provides important insights into the prospects of new nuclear reactor construction in the decade after Fukushima.
 Before Fukushima, the mythical “nuclear renaissance” had already proven to be a bubble with the air rapidly leaking out of it. Fukushima will make it even more difficult to inflate.
Economics
Fukushima is magnifying the economic problems that the “nuclear renaissance” faced, which are the very problems that have plagued nuclear power throughout its history. Nuclear power has always suffered from high cost and continuous cost escalation, high risk and uncertainty. With long lead-times and large sunk costs, nuclear is a risky investment in an environment filled with ambiguities. That is the reason that the “nuclear renaissance” never got started.
The nuclear reactor disaster at Fukushima will increase the cost and further undermine the economic viability of nuclear power in any country that conducts such a review.
 The Japanese government has recently estimated that the cost of power from nuclear reactors will be 50 percent higher than estimated seven years ago.
 This increase is consistent with the impact of past accidents.
Safety risks render the nuclear industry uninsurable in commercial markets. Fukushima reminds the financial markets that the liability of a major accident will instantaneously bankrupt the utility owner, absent the socialization of costs.
 The cost of the Fukushima accident has been estimated as high as $250 billion and rising, which essentially bankrupted Tokyo Electric Power Co., the fourth largest utility in the world.
 Estimates of the cost of a severe accident in the US are in this range or higher.
 Although the bailout of nuclear power cushions the blow, it also constrains the growth of profit, which makes the sector less attractive to investors.
Keselamatan
Fukushima has stimulated vigorous reviews around the world in part because it is severe (the worst accident affecting a nuclear reactor in a market economy) and in part because it occurred in a nation that was assumed to have a high standard of safety and superb technical expertise. Although the technical challenges are different with each accident, the challenges perceived by those responsible for nuclear safety in the wake of the Fukushima accident are quite substantial and reflect general historic themes.
 faulty design,
 insufficient backup systems,
 human error,
2
 inadequate contingency plans, and
 poor communications.
Even more striking are the persistent institutional failures revealed by a comparison between the post-accident evaluations of TMI and Fukushima, including
 Failure of voluntary, self-regulation;
 Denial of the reality of risk;
 Lack of safety culture;
 Lack of a comprehensive, consistent regulatory framework;
 The challenge of continuous change and the failure to resolve outstanding safety issues;
 Failure to require existing reactors to add safety measures because of cost; and,
 Complexity, confusion and chaos in the response to a severe accident.
With the global nuclear safety institutions expressing strong concerns, particularly the advanced industrial nuclear nations, and the aftermath of Fukushima likely to command attention for years as the extent of the damage and the challenge of decommissioning unfold, the issues are likely to continue to have traction.
Policy
The reviews stimulated by accidents are not limited to safety issues. In the wake of Fukushima re-evaluations of energy options and nuclear risks and economics have substantially dimmed the prospects for construction of new nuclear reactors.
 Major policy reviews by governments have led several nations to decide to scale back or abandon their commitments to nuclear power (including important large industrial national like Japan, Germany);
 Financial institutions have conducted extensive reassessments of the economic prospects of nuclear power and concluded that the costs will rise;
 Utilities with nuclear plans in several national have continued to be downgraded by the rating agencies, and
 Several major firms have abandoned the sector altogether or been forced to scale back their activities.
As all stakeholders re-examine all aspect of energy policy, the risks of nuclear reactors increase and the attractiveness of nuclear power compared to other options decreases. From a big picture perspective, Fukushima has had and is likely to continue to have an electrifying impact on the development of nuclear power because it combines the most powerful message from TMI on cost escalation with the most powerful message from Chernobyl on the risk of nuclear reactors in a nation where it was not supposed to happen. And, it has taken place in an environment where information and images flow instantaneously around the world, so the public sees the drama and trauma of losing control of a nuclear reaction in real time.

=======
Untuk membantu menjaga kerja EON berterusan, sila lihat semua pilihan sokongan pada kami Page Derma atau anda juga boleh menghantar cek dibuat kepada EON kepada EON, POB 1047, Bolinas, CA
Atau ... hanya:


Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Mengenai Admin

James Heddle dan Mary Beth Brangan mentadbir blog ini dan juga Perspektif Planetarian . Memenangi anugerah pengeluar media dan warga pendidik dan penganjur masyarakat, mereka bersama-langsung EON - Ekologi Pilihan Rangkaian . The saluran EON YouTube mempunyai lebih daripada 500 jawatan dan lebih 2,000 pelanggan.
This entry was posted in Uncategorized . Bookmark permalink .

One Response to Nuclear News Digest – 1-20-2012

  1. Pingback: The Wake-Up Call from Fukushima – Uncensored | eon3EMFblog.net

Tinggalkan Jawapan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Anda boleh menggunakan tag HTML dan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>