Nuklear Berita Digest - 2012/01/20

Facebook Twitter E-mel Linkedin Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada panggilan Sabtu untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut.

Siapa yang Menonton 'Watchdogs?
. Dalam hal ini, 2012 edisi pertama EON Nuklear Berita Digest, kami meliputi perkembangan terkini, kedua-dua menggalakkan dan membimbangkan, mengenai isu penting ini Mesej yang dibawa pulang edisi ini ialah: kesedaran dimaklumkan dan pushback semakin meningkat di seluruh dunia!

Sebagai serpihan radioaktif dari Fukushima mula sampai ke Amerika Utara Pantai Barat, Yakuza hubungan TEPCO yang sedang diturunkan, dan kerajaan Jepun menolak untuk melanjutkan operasi reaktor hingga 60 tahun, beribu-ribu penunjuk perasaan anti-nuklear telah melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun yang berkaitan dengan persidangan antarabangsa 2 hari menyeru penutupan seluruh dunia kuasa nuklear - matlamat disokong oleh Bishops Jepun.

A doc Frontline kritikal disiarkan. Arnie Gundersen melaporkan mengenai lambakan sisa nuklear di Tokyo Bay dan bahaya radiasi kepada anak-anak. Carl Grossman bercakap tentang kebodohan pembinaan senjata nuklear AS di angkasa. Harvey Wasserman menulis 'Ini adalah tahun kita tanam tenaga nuklear.'

Awan radioaktif Fukushima mungkin telah membunuh kira-kira 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Permohonan PG & E untuk mendapatkan lanjutan lesen untuk Diablo Canyon loji kuasa nuklear telah ditolak.

Uranium perlombongan di Grand Canyon telah diharamkan ... untuk kesejahteraan masa - kemenangan besar.

Walaupun TEPCO menuntut satu 'penutupan sejuk' Fukushima telah dicapai, Arnie Gundersen daripada Fairewinds.org meminta - dan menjawab - beberapa soalan yang sukar dalam video laporan terbarunya.

Suka: Jadi apa yang pihak berkuasa antarabangsa memantau kesan berterusan Fukushima kesan sampingan? Apa yang dipanggil 'agensi pemantau' Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Perkara II Piagam IAEA berbunyi: "Agensi hendaklah berusaha untuk mempercepatkan dan membesarkan sumbangan tenaga atom untuk keamanan, kesihatan dan kemakmuran di seluruh dunia."

Dan di manakah IAEA mendapatkan data? Menurut kenyataan Agensi baru-baru ini, "IAEA menerima kemas kini maklumat daripada pelbagai sumber Jepun rasmi, melalui pihak berkuasa yang berwibawa negara."

Dan yang mengetuai IAEA? Ketua semasa IAEA adalah bekas pengawal selia nuklear Jepun, Yukiya Amano - salah satu daripada orang-orang 'pihak berkuasa yang berwibawa negara' yang disokong untuk jawatan tersebut oleh Amerika Syarikat.

Jadi, mari kita lurus ini. Satu-satunya pemantauan agensi Fukushima kejatuhan mempunyai sebagai misi yang PROMOSI tenaga nuklear di seluruh dunia. Sumber hanya Its data adalah 'pihak berkuasa yang berwibawa kebangsaan Jepun yang telah menunjukkan misi utama mereka adalah COVER-UP. Dan kepala adalah salah satu Jepun 'pihak berkuasa yang berwibawa negara.'

Dan, seperti Dr. Helen Caldicott menyimpan menunjuk keluar - untuk yang menafikan kebingungan George Monbiot ini - IAEA mempunyai perjanjian mengikat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa WHO tidak boleh menerbitkan hasil sendiri bebas terhadap kesan manusia dan alam sekitar pencemaran radioaktif TANPA kebenaran THE IAEA!

Kemudian ada percubaan semasa dengan puak coverup yang tegas dari Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear untuk menjatuhkan Pengerusi Jaczko untuk memberitahu kebenaran tentang bahaya Fukushima.

Dalam artikel kontroversi dinamakan di bawah, "kira-kira 14,000 kematian berlebihan di Amerika Syarikat dikaitkan dengan kejatuhan radioaktif dari bencana di Fukushima reaktor nuklear di Jepun, menurut satu laporan baru yang utama dalam edisi Disember 2011 Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan kesihatan. "

Tetapi ada perkara untuk digalakkan dan kuasa kira-kira juga. Pushback Planet seluruh dimaklumkan terhadap kuasa nuklear dan senjata nuklear - Dua Headed Dragon - adalah benar-benar revving masa besar. Walaupun dokumentari baru FRONTLINE 'gempa susulan Nuklear,' ditayangkan esok, January 17, pada jam 10:00 pm Timur, dikatakan keras memukul. Website saya dengan seluruh maklumat penting di bawah.

Its masa untuk ingat slogan lama: 'Mari kita aktif sekarang, jadi kita tidak akan mendapatkan esok radioaktif!'

Berikut adalah Digest -:

Fukushima Fallout: Beribu-ribu Bantahan Terhadap Kuasa Nuklear di Jepun
- Impian Bersama Kakitangan

Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun pada petang Sabtu memanggil untuk menamatkan tenaga nuklear di Jepun selepas Fukushima 11 Mac 2011 bencana yang mencetuskan krisis atom yang paling teruk di planet sejak Chernobyl. Bantahan itu bermula sidang 2 hari komited untuk memupuk momentum global terhadap kuasa atom.

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada panggilan Sabtu untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut. Mereka berarak di barat daya bandar pelabuhan Tokyo melaungkan dalam korus: "Kita tidak memerlukan tenaga nuklear. Memberi balik kampung halaman kami. Melindungi anak-anak kita. "

Kebenaran dan akibatnya: dokumentari cemerlang FRONTLINE di Fukushima
Oleh Maggie Koerth-Baker di 09:35 Isnin, 16 Januari
Gempa susulan nuklear adalah dokumentari FRONTLINE baru, ditayangkan January 17, pada jam 10:00 pm Timur. Saya melihat yang screener terlebih dahulu.

Mengenai pertengahan gempa susulan Nuklear, dokumentari FRONTLINE baru tentang kejatuhan fizikal dan sosial bencana nuklear Fukushima, ia menjadi jelas bahawa wartawan Batu O'Brien dan pasukan pengeluaran beliau benar-benar akan kencing beberapa orang luar. Dengan cara yang terbaik mungkin.

Menonton gempa susulan Nuklear Preview pada PBS. Lihat lebih banyak dari barisan hadapan.

Maklumat terkini mengenai Fukushima:
TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo.

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo.

Satu lagi baru Video Arnie Gundersen:
Risiko kanser Untuk Young Kanak-kanak Berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan
Fairewinds menganalisis kadar kanser untuk kanak-kanak berhampiran Fukushima menggunakan National Academy of BEIR Science (Kesan biologi pengionan radiasi) Laporan VII. Berdasarkan BEIR VII, Fairewinds menentukan bahawa sekurang-kurangnya satu dalam setiap 100 kanak-kanak perempuan akan menghidap kanser setiap tahun mereka terdedah kepada 20 milisievert [millisievert (1 mSv = 0.001 Sv)] radiasi. 20-angka millisievert / tahun adalah apa yang kerajaan Jepun kini mengira sebagai had undang-undang pendedahan radiologi untuk membenarkan tempat kediaman bagi kawasan tercemar berhampiran Fukushima Daiichi loji tenaga nuklear.

Risiko kanser Untuk Young Kanak-kanak Berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo.


KUASA RAKYAT: Anti-nuke persidangan tenaga bermula di Yokohama
Oleh LOUIS TEMPLADO - Asahi Shimbun

YOKOHAMA-Ucapan, nyanyian dan berarak melalui kawasan sebelah pelabuhan Yokohama: Mereka adalah antara acara yang dijadualkan untuk hanya hari pembukaan Persidangan Global untuk Nuclear Power Percuma Dunia yang mendapat di bawah cara 14 Januari dan menutup hari selepas.

Lebih daripada 8,000 orang telah memohon untuk menghadiri majlis itu, yang merangkumi lebih daripada 100 forum dan persembahan, lounge dan filem tayangan yang artis.

Persidangan ini akan menawarkan sesi soal jawab dengan 39 ahli panel antarabangsa dari Taiwan, Korea Selatan, China, Jerman dan di tempat lain. Antara penceramah yang Mycle Schneider, bekas penasihat kepada Kementerian Alam Sekitar di Jerman, dan seorang jurutera kimia dan perunding pengurusan sisa nuklear. Kedua-dua berasal dari Jerman, yang tahun lepas mengisytiharkan ia akan menarik diri daripada tenaga nuklear.

Panel Cabaran Akaun Jepun Bencana Nuklear
Oleh Hiroko Tabuchi
Published: 15 Januari 2012

TOKYO - Sebuah panel yang kuat dan bebas daripada pakar yang dilantik oleh Parlimen Jepun mencabar akaun kerajaan untuk kemalangan di loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi, dan akan memulakan siasatan sendiri ke dalam bencana - termasuk siasatan terhadap berapa banyak gempa bumi Mac ini mungkin mempunyai rosak reaktor kilang itu sebelum tsunami.

Amit Bhargava / Bloomberg News
Kiyoshi Kurokawa, yang mengetuai siasatan itu, berikrar bahawa ia tidak mempunyai lembu suci.
Panel kedua-dua parti dengan kuasa sepina adalah sebahagian daripada usaha Jepun untuk menyiasat bencana nuklear, yang telah kehilangan tempat lebih daripada 100,000 orang, yang diberikan swaths luas tanah tidak boleh digunakan selama beberapa dekad dan mendorong kritikan awam bahawa kerajaan telah lebih berminat untuk melindungi kepentingan industri terletak hak daripada dalam mencari bagaimana tiga reaktor dibenarkan untuk meleburkan dan melepaskan sejumlah besar radiasi.

Beberapa siasatan - termasuk pertanyaan oleh pengendali loji, Tokyo Electric Power, dan kerajaan - telah menyalahkan skala tsunami yang melanda pantai timur laut Jepun pada Mac, mengetuk keluar sistem penyejukan penting di kilang.

Tetapi pengkritik di Jepun dan luar negara telah dipanggil untuk perakaunan penuh sama ada Tokyo Electric Power, atau Tepco, cukup dianggap risiko tsunami didokumenkan sejarah, dan sama ada ia boleh dilakukan lebih untuk mengurangkan kerosakan sekali ombak melanda kilang.

Soalan juga berlama-lama untuk tahap kerosakan kepada tumbuhan yang disebabkan oleh gempa bumi sebelum tsunami melanda. Apa-apa keterangan kerosakan gempa serius di loji itu akan menimbulkan keraguan baru terhadap keselamatan reaktor lain dalam gempa bumi yang sering dilanda Jepun. Tsunami adalah jauh kurang kerap.

Dalam temu bual pertama sejak panel telah dilantik pada bulan lepas, Kiyoshi Kurokawa, pengerusi Fukushima nuklear Kemalangan Suruhanjaya Siasatan bebas baru, kata penyiasatannya tidak mempunyai lembu suci.

Jepun Masih Menolak Kuasa Nuklear
Pelan baru perubahan had 40 tahun kepada 60 tahun; lawan nuklear marah
- Impian Bersama Kakitangan

Keputusan kerajaan Jepun untuk membolehkan reaktor nuklear untuk berjalan selama 60 tahun mempunyai aktivis anti-nuklear bimbang bahawa pengajaran dari Fukushima belum dipelajari. Baca lebih lanjut ...

Gregory Jaczko, Pengerusi NRC, Kata Industri Nuklear Mesti Beri perhatian Pelajaran Of Japan
Oleh MATTHEW DALY
WASHINGTON - Ketua keselamatan nuklear negara, hari ini beliau bimbang bahawa AS operator loji nuklear telah menjadi leka, hanya sembilan bulan selepas bencana nuklear di Jepun.
Gregory Jaczko, pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear, berkata kejadian baru-baru ini kesilapan manusia dan masalah-masalah lain telah terancam pekerja dan mengancam keselamatan di segelintir daripada 65 loji kuasa nuklear di Amerika Syarikat.
Pekerja di loji nuklear di Ohio dan Nebraska terkena lebih tinggi daripada tahap radiasi yang dijangkakan, Jaczko berkata, manakala tiga kilang lain telah ditutup untuk beberapa bulan kerana kebimbangan keselamatan - kali pertama dalam lebih daripada satu dekad yang beberapa loji telah ditutup pada masa yang sama.

Pertengkaran NRC menyembunyikan kelemahan keselamatan yang serius
Linda Pentz Gunter
Empat daripada lima pesuruhjaya di Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear telah dikenakan bos mereka, Pengerusi Gregory Jaczko, dengan "menyebabkan kerosakan serius kepada institusi ini." Itulah ceramah sukar yang datang dari sebuah agensi di mana salah urus di bawah jawatan pengerusi sebelum benar-benar melakukan kerosakan yang serius, bukan sahaja integriti pengawalseliaan institusi itu, tetapi untuk integriti keselamatan di reaktor nuklear.
Sebagai contoh, pada bulan April 2000 suruhanjaya itu mempunyai bukti fotografi kebocoran menghakis luas yang meletakkan reaktor Davis-Besse berhampiran Toledo, Ohio, dalam tipis daripada krisis yang. Namun, di sebalik pembentukan lava seperti karat roiling dari atas kapal tekanan reaktor, NRC dibenarkan reaktor untuk memulakan semula, memberikan lampu hijau untuk dua tahun lagi operasi. NRC jelas diperlukan shakeup keselamatan atas-ke-bawah. Itulah apabila Pengerusi Jaczko muncul.
Rungutan lebih Jaczko adalah tabir sesuai untuk menarik perhatian dari hakikat bahawa, buat kali pertama dalam beberapa dekad, NRC sebenarnya mempunyai seorang pengerusi yang, dalam kata-katanya sendiri, adalah "orang yang sangat bersemangat dalam keselamatan" di negara ini 104 operasi reaktor nuklear. Yang muncul empat yang lain, yang, banyak masa, mematuhi budaya lama menyerah diri kepada permintaan industri kuasa nuklear, satu amalan yang hampir setiap kali berkurangan keselamatan.

Fukushima Fuel Pool Khawatir Justified, Kata AS Rasmi Charles Casto

ATLANTA - Amerika Syarikat rasmi nuklear terkemuka di Jepun, Khamis bahawa pasukannya memberi amaran lebih tinggi-up yang kolam bahan bakar di loji nuklear rosak boleh berisiko menjalankan kering, satu isu yang mencipta kontroversi politik antara pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan rakan-rakan mereka Jepun .

'Coup' Leader NRC, Bill Magwood, Berunding Untuk Fukushima Syarikat Induk

WASHINGTON - Rang Undang-Undang Magwood, lelaki itu di tengah-tengah usaha untuk menggulingkan Pengerusi Suruhanjaya Pengawalan Nuklear dan pengganti kemungkinan besar beliau jika langkah itu berjaya, berkhidmat sebagai perunding untuk Tepco, syarikat Jepun yang memiliki loji kuasa nuklear Fukushima , menurut maklumat yang diberikan oleh Magwood sebagai sebahagian daripada proses pencalonan dan pengesahan beliau, yang telah diperolehi oleh The Huffington Post.

Pada hari Jumaat, Rep. Darrell Issa (R-Calif.) Mengeluarkan satu surat yang ditandatangani oleh Magwood dan tiga pesuruhjaya lain menyerang Pengerusi panel itu, Gregory Jaczko, mencetuskan kecelaruan dalam industri tenaga. Issa dan empat pesuruhjaya dirangka pertikaian itu sebagai peribadi dan pengurusan, tetapi e-mel yang dikeluarkan oleh Rep. Ed Markey (D-Mass.) Menunjukkan pertempuran politik dan ideologi dijalankan ke atas standard keselamatan selepas Fukushima.

Uskup Jepun menentang kuasa nuklear
Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun bertemu di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Ia adalah masa untuk datang kepada terma dengan bencana Fukushima"
Kakitangan Vatican Insider

Rome Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun bertemu di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Ia adalah masa untuk datang kepada terma dengan bencana Fukushima"
Vatican kakitangan orang dalam - Rome

Pemimpin rohani Katolik Jepun adalah tidak ragu-ragu tentang hakikat bahawa ia adalah perlu "untuk meletakkan satu pengakhiran kepada tenaga nuklear sekarang:. Untuk datang kepada terma dengan bencana kemalangan Fukushima tragis" Dari Sendai, wilayah yang paling teruk dilanda gempa bumi pada Mac lepas, dan tempat di mana Episcopal Persidangan Jepun bertemu untuk menyebarkan mesej teks dalam mana Gereja jelas nikmat menamatkan era kuasa nuklear di Jepun. Kedudukan uskup ', yang dilaporkan oleh Uca berita dan mengambil oleh mubaligh agensi-agensi berita Fides dan MissiOnline, tidak meninggalkan ruang untuk tafsiran.

Diterbitkan pada Isnin Januari 16, 2012 oleh Dreams Common
Concrete sangat radioaktif Adakah Scare terkini untuk Fukushima Survivors
Kebimbangan radiasi telah sejak menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun
- Impian Bersama Kakitangan

Kerajaan Jepun hari ini mengumumkan bahawa konkrit radioaktif telah digunakan untuk membina bangunan apartmen baru di Wilayah Fukushima, jumlah mangsa banjir perumahan dari sebuah bandar berhampiran kawasan berbilang meltdowns loji nuklear.

Temubual Wartawan bebas Fukushima Blogger Numauchi Emiko Yang Gigi Dan Kuku Are Falling Out

Q, Adakah anda percaya kerajaan?

A, Tidak, saya tidak ragu-ragu. Saya tahu mereka memberitahu hanya terletak.

Q, Mengapa kamu tinggal di Minamisoma?

Sebuah kerajaan, Untuk membuktikan membunuh kami dengan menggunakan tubuh saya sendiri. Pada 14/3, saya fikir sudah terlambat untuk berpindah, mengambil kira bahawa reaktor telah meletup dan Tepco telah mengeluarkan tan radionuklid oleh pembolongan. Di mana saya tidak berada dalam zon yang memindahkan. Kerajaan masih terus memberitahu kita bahawa ia tidak berbahaya, jadi saya mahu membuktikan bagaimana manusia menjadi jika mereka tinggal kerana kerajaan memberitahu kita lakukan. Semua orang mati. Saya fikir ini akan menjadi cara terbaik saya untuk membakar sepanjang hayat saya. Ini adalah mengapa saya mencatatkan butir-butir masalah kesihatan saya, tetapi secara jujur ​​ia adalah lebih cepat daripada yang saya fikir.

Q, Bagaimana gejala mana sahaja?

A, Dari bulan Jun hingga Ogos, mengalami cirit-birit seperti air. Pada mulanya saya walaupun saya mempunyai sesuatu yang buruk. Akhirnya saya yang berkaitan dengan radiasi pada 8/13. Jari saya (kecuali ibu jari dan jari menunjuk) mendapat kebas. Semakin banyak kawasan mula berasa kebas. Ia menyakitkan juga. Walaupun doktor tidak dapat memberitahu mengapa. Lengan dan leher saya tidak mempunyai kebas. Apabila satu bulan setengah telah berlalu sejak permulaan, rasa kebas hilang. Doktor memberitahu saya, gejala mungkin di dalam dan luar. Dari 8/18, rahang saya mula mengalami kesakitan yang teruk. Doktor tidak dapat memberitahu mengapa sama ada. tidak perlu lagi ditetapkan bagi ubat tahan sakit dan supositori tetapi bekerja hanya untuk 3 hours.got hasil ujian darah pada 8/25. Tindak balas keradangan ternyata telah menjadi lebih buruk tetapi tidak tahu di mana keradangan itu.

Yakuza dan Mafia nuklear: negarakan Looms untuk TEPCO
Jake Adelstein 30 Disember 2011 Atlantic
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), perbadanan monolitik yang mengawal semua kuasa elektrik di sekitar Tokyo, dan berjalan loji nuklear Fukushima Daichii yang mengalami krisis tiga kali ganda berikutan gempa bumi pada 11 Mac, adalah di ambang nasionalisasi menurut sumber-sumber kerajaan Jepun. Sebab rasmi adalah bahawa firma itu mungkin tidak dapat untuk mengendalikan bayaran pampasan besar ia berhutang kepada mangsa-mangsa krisis tanpa pergi muflis. Secara tidak rasmi, firma itu mempunyai hubungan yang sekian lama itu kepada kuasa-kuasa anti-sosial, termasuk yakuza-bahawa beberapa ahli-ahli Diet, badan perundangan negara Jepun, berasa firma itu adalah di luar keselamatan dan perlu diambil alih dan dibersihkan. A Senator Jepun dengan Parti Demokratik Liberal dinyatakan di latar belakang, "Penglibatan TEPCO dengan kuasa-kuasa anti-sosial dan ketidakmampuan mereka untuk menapis mereka keluar dari tempat kerja adalah isu keselamatan negara. Ia adalah salah satu sebab yang semakin dalam Diet kita bercakap de facto nasionalisasi syarikat. Tenaga nuklear tidak seharusnya berada di tangan yakuza. Mereka penjudi dan orang yang pintar tidak mahu mereka mempunyai dadu atom untuk bermain dengan. "
n jun kami melaporkan bahawa yakuza bekerja di loji kuasa nuklear Fukushima sebagai krew pembersihan dan kerja kasar, tetapi hubungan yakuza pasca krisis adalah hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu. Bulan ini, sebuah buku baru diterbitkan, Yakuza dan Industri Nuklear: Diari Seorang Wartawan Undercover Bekerja di Loji Fukushima (ヤ ク ザ と 原 発 - 福島 第一 潜入 記 - 鈴木 - 智 彦) di mana bekas yakuza Editor majalah kipas Tomohiko Suzuki laporan mengenai kompleks perniagaan industri-politik dan media nuklear di Jepun dikenali sebagai "mafia nuklear" dan mafia sebenar Jepun: yakuza. Buku ini telah menjana kontroversi dan pemeriksaan diperbaharui "empayar gelap" Jepun dan hubungannya dengan neraka. Ia membentangkan keping lebih kukuh bukti bahawa industri nuklear Jepun satu lubang hitam kejahatan jawatan jenayah, tidak cekap, dan rasuah.

Leukemia zaman kanak-kanak di sekitar kawasan Loji Kuasa Nuklear di Jerman
Punca-punca leukemia sebahagian besarnya tidak jelas. Persoalan sama ada kadar leukemia meningkat berhampiran loji kuasa nuklear adalah kontroversi. Jerman Childhood Cancer Registry telah menerbitkan satu kajian kes-kawalan epidemiologi pada kanser kanak-kanak dan loji kuasa nuklear.

Berita terkini: Hidrogen letupan reaktor 4 mungkin telah berlaku pada 2012/01/09
Letupan hidrogen yang mungkin telah berlaku di reaktor 4 dan telah disembunyikan oleh kerajaan, kata di blog Katayama Satsuki, ahli Dewan Ahli Majlis daripada Parti Liberal Demokratik.

Selepas Fukushima, Ikan Radioaktif: Montreal Warta

Pemakan Ikan Terancam oleh Fukushima Sinaran: Kanada

Buah rumah, pelampung, sebuah bot nelayan dan puing lain daripada Jepun membasuh di Long Beach Vancouver Island. Gambar oleh: Christopher Pouget, Postmedia Berita

Pemandangan dari udara serpihan terapung di Lautan Pasifik di luar pantai Honshu Mac selepas gempa bumi 9.0 magnitud dan tsunami melanda utara Jepun: Patch sampah dianggarkan dua kali ganda saiz Texas. Gambar oleh: Tentera Laut Amerika Syarikat

Oleh Alex Roslin, The Vancouver Sun
Selepas kemalangan nuklear paling teruk di dunia dalam tempoh 25 tahun, pihak berkuasa di Kanada berkata penduduk yang tinggal di sini adalah selamat dan tidak menghadapi risiko kesihatan daripada kesan daripada Fukushima.

Mereka berkata kebanyakan radiasi daripada loji tenaga nuklear Jepun yang lumpuh akan jatuh ke dalam laut, di mana ia akan dicairkan dan tidak menimbulkan apa-apa bahaya.

Dr. Dale Dewar tidak yakin. Dewar, seorang doktor keluarga di Wynyard, Sask., Tidak makan banyak makanan laut dirinya, tetapi apabila cucunya datang melawat, dia berhati-hati memeriksa label makanan laut.

Beliau mahu memastikan dia tidak berkhidmat untuk mereka apa-apa yang mungkin datang dari Lautan Pasifik Barat.

Dewar, pengarah eksekutif Pakar Perubatan Global Hidup, sebuah kumpulan anti-nuklear Kanada, berkata kerajaan Kanada telah memandang ringan risiko radiasi dari Fukushima dan melakukan sedikit untuk memantau mereka.

"Kami mengesyaki kita akan melihat lebih banyak jenis kanser, penurunan daya maju janin, kesuburan menurun, meningkat kecacatan metabolik - dan kita mengharapkan mereka untuk menjadi generasi," katanya.

Bukti telah muncul bahawa impak bencana di Lautan Pasifik adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan.

Seorang pegawai dari Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Thailand mengambil sampel dari penghantaran ikan beku yang diimport dari Jepun tidak lama lagi selepas tsunami untuk menguji radiasi mungkin. (photo: Sukree Sukplang, Reuters


Grand Canyon Victory: larangan perlombongan New akhirnya! - Persatuan Wilderness

Kami gembira untuk melaporkan Jabatan Dalam Negeri telah mengumumkan larangan terhadap perlombongan di Grand Canyon dan kawasan tadahan air sekitar untuk 20 tahun akan datang.
Wildalert members helped secure mining moratorium

New mining claims will be prohibited across more than 1 million acres of public lands making up Grand Canyon National Park's watershed, Interior Secretary Ken Salazar announced Jan. 9. Many thanks to our wildalert members who helped contribute to this win by sending thousands of letters to the Interior department over the past year.

Fukushima's Impact on the Ocean Analyzed

11 January 2012—One month after the March 2011 Fukushima Dai-ichi nuclear accident, ocean water at the plant's wastewater discharge point had 45 million times the concentration of radioactive cesium-137 than before the accident, according to researchers in Japan and from the Woods Hole Oceanographic Institution. The numbers plummeted the next month because ocean currents moved the contaminants away from shore. By July, numbers were down to 10 000 times as high as normal.

This latest analysis, reported in the 1 December 2011 issue of the journal Environmental Science & Technology, indicates that the concentration in ocean water poses no direct threat to humans or marine life. However, accumulation in marine sediment could be of concern for decades, says Ken Buesseler, a marine chemist at Woods Hole who was involved in the research.

What's also troubling is that cesium-137 concentrations have stayed at near constant levels since July,

HOT Michigan Rain 12/30/11 Pt 1

2012—The Year We Finally Bury Nuclear Power
Harvey Wasserman – Insight
The year 2012 has opened with news that Fukushima's radioactive cloud may already have killed some 14,000 Americans, according to a major study just published in the International Journal of Health Services.

Some 100 million tons of tsunami trash—much of it radiated by Fukushima fallout—has begun contaminating the beaches of our Pacific coast.

Germany and Japan, the world's third and fourth largest economies, along with numerous others countries, have definitively turned away from the “Peaceful Atom.”

But it hasn't yet been buried. That's up to us. And 2012 is the year to do it.

Fukushima Fallout
Stefanie Penn Spear - EcoWatch.org
Apabila saya mula mengedit Insights artikel Harvey Wasserman ini untuk laman EcoWatch.org, saya mempunyai kesukaran untuk melepasi ayat pertama: "Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima mungkin telah membunuh kira-kira 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "Saya terus klik pada" menurut satu kajian utama link "dan membaca laporan itu. Saya fikir saya agak baik bermaklumat mengenai kejatuhan bencana, tetapi saya kini sedar bahawa saya kekurangan maklumat mengenai kesan Fukushima telah di Barat Laut Pasifik dan bahagian-bahagian lain dari Amerika Syarikat

Laporan oleh Joseph J. Mangano dan Janette D. Sherman adalah menakutkan. Laporan itu dibuka dengan berkata,

Gandaan meltdowns nuklear di loji Fukushima bermula pada 11 Mac, 2011, yang membebaskan banyak radioaktif bawaan udara yang telah merebak di seluruh Jepun dan negara-negara lain; dengan itu, kajian pencemaran dan risiko kesihatan adalah merit. Di Amerika Syarikat, Fukushima kejatuhan tiba hanya enam hari selepas gempa bumi, tsunami, dan meltdowns. Beberapa sampel radioaktif dalam hujan, udara, air, dan susu, yang diambil oleh kerajaan Amerika Syarikat, menunjukkan tahap beratus-ratus kali melebihi normal; Walau bagaimanapun, bilangan sampel yang kecil melarang apa-apa analisis yang boleh dipercayai tentang trend duniawi dan perbandingan spatial. Pegawai kesihatan AS melaporkan kematian mingguan mengikut umur di 122 bandar-bandar, kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada jumlah keseluruhan negara. Kematian meningkat 4.46 peratus 2010-2011 dalam 14 minggu selepas kedatangan kejatuhan Jepun, berbanding dengan peningkatan 2.34 peratus dalam tempoh 14 minggu sebelum. Bilangan kematian bayi selepas Fukushima meningkat 1.80 peratus, berbanding dengan yang sebelumnya 8.37 peratus penurunan. Mengunjurkan angka-angka bagi seluruh Amerika Syarikat menghasilkan 13.983 jumlah kematian dan 822 kematian bayi yang melebihi jangkaan. Data-data awal perlu diikuti, terutama dalam cahaya penemuan US kematian awal yang sama untuk tempoh empat bulan selepas Chernobyl kejatuhan tiba pada tahun 1986, yang dianggarkan angka muktamad.

Laporan itu berikut dengan penjelasan nombor-nombor ini dan peningkatan dalam US kematian sejak kejatuhan Fukushima. Saya menggalakkan anda untuk membacanya.

Amerika Syarikat Death Toll Fukushima - ProgressiveRadioNetwork
Adakah 14,000 rakyat Amerika telah mati akibat radioaktif Fukushima? Penyelidik kesihatan Dr. Janette Sherman dan rakan-semula baru-baru ini kajian saintifik Joe Mangano mengatakan ya ... .dan ramai lagi di antara kita akan mati juga. Dibincangkan dalam media utama di seluruh dunia, penemuan ini telah menafikan sekeras-kerasnya oleh kuasa nuke industri tetapi disokong oleh ahli sains. Sertai kami untuk satu jam panas pada jumlah kematian sebenar tenaga atom, dari Fukushima, Chernobyl dan Three Mile Island dengan pelepasan harian pembinaan senjata nuklear anda sendiri berhampiran.

Mendapatkan sukar pada keselamatan nuklear - Alam

Laporan menyegarkan terang dan berpandangan ke hadapan mengenai keselamatan loji kuasa nuklear Perancis berikutan Fukushima seharusnya memacu negara-negara lain untuk mengambil lihat keras pada peraturan reaktor mereka sendiri.

Diablo Canyon Pemulihan Kos Dinafikan
PG & E Tidak Boleh Caj Pembayar cukai $ 80 Juta Adakah ia Belanja untuk Melanjutkan Hayat Loji Kuasa
Oleh Nick Welsh - Santa Barbara bebas
KHAMIS 5 Januari, 2012

PG & E telah dinafikan kebenaran untuk mengenakan bayaran pembayar cukai $ 80.000.000 untuk kos syarikat utiliti itu menganggarkan ia akan menanggung memohon kebenaran untuk memanjangkan hayat loji tenaga nuklear Diablo Canyon di Pantai Avila 20 tahun lagi. Sebaliknya, seorang hakim pentadbiran dengan California Kemudahan Awam Malaysia (CPUC) meletakkan PG & E pada notis bahawa ia mesti melengkapkan bertenaga tinggi, tiga dimensi kajian luar pesisir untuk menentukan daya yang tepat dan halaju garis sesar baru yang ditemui tiga tahun lalu hanya beberapa ratus ela di luar pantai dari loji kuasa nuklear.

Tindakan hakim datang pada hasutan Alliance for Tanggungjawab Nuklear, sebuah kumpulan pemantau anti-nuklear yang beribu pejabat di San Luis Obispo. Pegawai PG & E dikurangkan pemerintah, menyifatkannya sebagai tindakan menteri dan menunjukkan bahawa mereka telah bersetuju untuk kelulusan yang digantung, bermakna bahawa kajian seismik baru yang diperlukan untuk diselesaikan sebelum permohonan pelesenan semula itu boleh diluluskan. David Weisman dengan perikatan menegaskan terdapat perbezaan yang signifikan di antara penggantungan dan penafian. Dengan permohonan yang digantung, Weisman berkata, PG & E akan dibenarkan untuk menggunakan semua data ia sudah dikumpulkan sebagai sebahagian daripada permohonan pelesenan semula itu. Tetapi kerana hakim menolak permohonan itu, beliau berkata, PG & E perlu menggunakan data yang dikumpul hanya selepas kajian seismik baru telah selesai. Dalam berselang tiga hingga lima tahun, Weisman berkata, kuasa pasaran yang mungkin memberi kesan kepada analisis kos-faedah yang diperlukan untuk keperluan pelesenan semula boleh berubah secara mendadak. Solar dan angin, beliau berkata, mungkin lebih murah dalam tiga tahun. Begitu juga, keperluan baru yang PG & E mengambil langkah-langkah untuk lebih sejuk air dipunggah ke dalam laut dengan reaktor mungkin membuat Diablo Canyon ketara lebih mahal. Dalam pada itu, Weisman juga mengesahkan bahawa perikatan juga menentang PG & E usaha untuk mendapatkan semula kos yang berkaitan dengan tiga dimensi kajian seismik. PG & E, Weisman berkata, pada mulanya menganggarkan kos kajian itu akan menjadi $ 18 juta. Selepas itu, beliau berkata, kos-kos telah melonjak kepada $ 64 juta. Sehingga PG & E mewajarkan itu, Weisman berkata, pakatan itu akan menentang kos pemulihan permohonan utiliti dengan CPUC.

NRC Mac Email: "Dinding kolam bahan api Unit 4 membelanjakan telah runtuh, dan tidak ada air di sana" - ENE Berita

Dari: Boska, John
Dihantar: Rabu, 16 Mac, 2011 11:31
Kepada: Guzman, Richard
Cc: Pickett, Douglas
Subjek: Perkembangan di Jepun
Kepentingan: Tinggi

Rich, sila semak dan komen, untuk diagihkan kepada cawangan kami.

Dalam taklimat dengan Joe Giitter yang baru berakhir, kami diberitahu bahawa keadaan kini lebih buruk di Jepun. Dinding kolam bahan api Unit 4 membelanjakan telah runtuh, dan tidak ada air di sana. Terdapat sebilangan besar perhimpunan bahan api di kolam renang, dan bahan api yang mungkin tidak lagi utuh. Tahap radiasi semakin meningkat begitu banyak bahawa ia boleh membuktikan sukar untuk bekerja di pihak yang lain 5 reaktor di laman web, yang boleh membawa kepada kerosakan lebih banyak bahan bakar dan siaran. [...]

Fukushima kotak hitam
Kekurangan berbahaya segera dalam menarik pengajaran daripada bencana nuklear Jepun

Sistem yang kompleks, jerry-rigged

Buat masa ini, risiko adalah bahawa laporan interim tidak mendapat perhatian yang sewajarnya. Setakat ini ia seolah-olah telah membangkitkan minat lebih pada laman web techie dipanggil Physics Forum, tercinta jurutera nuklear, daripada di akhbar Jepun.
Ahad 8 Januari, 2012

Ahad TIMEOUT
Fukushima meletakkan hubungan terdedah media Jepun ke atas
Oleh DAVID McNeill
Khas untuk The Japan Times

Adakah krisis yang sedang berlaku di sekitar loji Fukushima No. 1 kuasa nuklear yang dilaporkan dengan tepat di dalam media Jepun?

Tidak, kata wartawan bebas Shigeo Abe, yang mendakwa pihak berkuasa, dan ramai wartawan, telah melakukan tugas yang miskin untuk memaklumkan orang ramai mengenai tenaga nuklear di Jepun sebelum dan semasa krisis - dan bahawa kos pembersihan kini sedang secara besar-besaran dipandang ringan dan kurang dilaporkan.

"Kerajaan berkata bahawa selagi kebocoran radioaktif boleh dibendung dari sisi ia boleh dihentikan, tetapi itu salah," Abe menegaskan. "Mereka akan perlu membina parit besar di bawah kilang itu mengandungi radiasi - lampin gergasi. Itu adalah pembinaan besar-besar dan akan kos kekayaan. Kerajaan tahu tetapi tidak akan mendedahkannya. "

NRC berkata tiada sebab lagi untuk retak Davis-Besse
Dikemas kini: Jumaat, 06 Januari 2012, 02:14 EST
Published: Khamis 5 Januari, 2012, 04:01 EST
* JOHN SEEWER, Associated Press

PORT CLINTON, Ohio (AP) - pemeriksa Persekutuan yakin bahawa reaktor nuklear di sepanjang Tasik Erie adalah selamat untuk beroperasi walaupun mereka Khamis berkata ia tidak jelas mengapa retak kecil muncul dalam shell konkrit yang melindungi tumbuhan.

Field Serpihan Saiz Of California Dari Jepun Tsunami Bermula Untuk Litter Pantai Barat

Serpihan tsunami Jepun mula mencecah US pantai

Serpihan Dari Jepun Tsunami Bermula cuci darat di Tofino

Diterbitkan pada Ahad Januari 15, 2012 oleh Dreams Common
Rusia radioaktif Phobos-Grunt Space Probe Jatuh ke Bumi Ahad
oleh Karl Grossman

Phobos-Grunt siasatan ruang Rusia, dengan 22 paun radioaktif Cobalt-57 di atas kapal, jatuh ke Bumi Ahad. Siasatan telah dilancarkan pada November untuk pergi ke Phobos, bulan Marikh, tetapi sistem roket gagal api itu seterusnya dari orbit Bumi rendah ....

Apa yang berlaku menunjukkan apa yang boleh berlaku kepada rover plutonium bakar yang NASA panggilan Rasa ingin tahu yang ia dilancarkan pada 26 November dalam pelayaran ke Marikh. Pelancaran rasa ingin tahu yang pergi tanpa kejadian. Ia kini dalam perjalanan ke Marikh. Tetapi ia boleh berakhir seperti Phobos-Grunt-jatuh kembali ke bumi dari orbit, £ 10.6 iaitu plutonium dikeluarkan sebagai debu radioaktif yang boleh membawa maut.

RINGKASAN
History has shown that each major nuclear accident has caused a re-examination of the risks of nuclear power leading to more stringent safety requirement and higher costs. The failures that led to the ongoing catastrophe at Fukushima are being scrutinized in the United States and other countries. An analysis of the current re-evaluations of nuclear power and a comparison with the substance and economic impact of past, post-accident reviews provides important insights into the prospects of new nuclear reactor construction in the decade after Fukushima.
 Before Fukushima, the mythical “nuclear renaissance” had already proven to be a bubble with the air rapidly leaking out of it. Fukushima will make it even more difficult to inflate.
Ekonomi
Fukushima is magnifying the economic problems that the “nuclear renaissance” faced, which are the very problems that have plagued nuclear power throughout its history. Nuclear power has always suffered from high cost and continuous cost escalation, high risk and uncertainty. With long lead-times and large sunk costs, nuclear is a risky investment in an environment filled with ambiguities. That is the reason that the “nuclear renaissance” never got started.
The nuclear reactor disaster at Fukushima will increase the cost and further undermine the economic viability of nuclear power in any country that conducts such a review.
 The Japanese government has recently estimated that the cost of power from nuclear reactors will be 50 percent higher than estimated seven years ago.
 This increase is consistent with the impact of past accidents.
Safety risks render the nuclear industry uninsurable in commercial markets. Fukushima reminds the financial markets that the liability of a major accident will instantaneously bankrupt the utility owner, absent the socialization of costs.
 The cost of the Fukushima accident has been estimated as high as $250 billion and rising, which essentially bankrupted Tokyo Electric Power Co., the fourth largest utility in the world.
 Estimates of the cost of a severe accident in the US are in this range or higher.
 Although the bailout of nuclear power cushions the blow, it also constrains the growth of profit, which makes the sector less attractive to investors.
Safety
Fukushima has stimulated vigorous reviews around the world in part because it is severe (the worst accident affecting a nuclear reactor in a market economy) and in part because it occurred in a nation that was assumed to have a high standard of safety and superb technical expertise. Although the technical challenges are different with each accident, the challenges perceived by those responsible for nuclear safety in the wake of the Fukushima accident are quite substantial and reflect general historic themes.
 faulty design,
 insufficient backup systems,
 human error,
2
 inadequate contingency plans, and
 poor communications.
Even more striking are the persistent institutional failures revealed by a comparison between the post-accident evaluations of TMI and Fukushima, including
 Failure of voluntary, self-regulation;
 Denial of the reality of risk;
 Lack of safety culture;
 Lack of a comprehensive, consistent regulatory framework;
 The challenge of continuous change and the failure to resolve outstanding safety issues;
 Failure to require existing reactors to add safety measures because of cost; dan,
 Complexity, confusion and chaos in the response to a severe accident.
With the global nuclear safety institutions expressing strong concerns, particularly the advanced industrial nuclear nations, and the aftermath of Fukushima likely to command attention for years as the extent of the damage and the challenge of decommissioning unfold, the issues are likely to continue to have traction.
Dasar
The reviews stimulated by accidents are not limited to safety issues. In the wake of Fukushima re-evaluations of energy options and nuclear risks and economics have substantially dimmed the prospects for construction of new nuclear reactors.
 Major policy reviews by governments have led several nations to decide to scale back or abandon their commitments to nuclear power (including important large industrial national like Japan, Germany);
 Financial institutions have conducted extensive reassessments of the economic prospects of nuclear power and concluded that the costs will rise;
 Utilities with nuclear plans in several national have continued to be downgraded by the rating agencies, and
 Several major firms have abandoned the sector altogether or been forced to scale back their activities.
As all stakeholders re-examine all aspect of energy policy, the risks of nuclear reactors increase and the attractiveness of nuclear power compared to other options decreases. From a big picture perspective, Fukushima has had and is likely to continue to have an electrifying impact on the development of nuclear power because it combines the most powerful message from TMI on cost escalation with the most powerful message from Chernobyl on the risk of nuclear reactors in a nation where it was not supposed to happen. And, it has taken place in an environment where information and images flow instantaneously around the world, so the public sees the drama and trauma of losing control of a nuclear reaction in real time.

=======
To help keep EON's work going, please check out all the support options on our Donation Page or you can also send a check made out to EON to EON, POB 1047, Bolinas, CA
Atau ... hanya:


Facebook Twitter E-mel Linkedin Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Mengenai Admin

James Heddle dan Mary Beth Brangan mentadbir blog ini dan juga Perspektif Planetarian. Memenangi anugerah pengeluar media dan juga pendidik dan penganjur masyarakat, mereka bersama-langsung EON - Ekologi Pilihan Rangkaian. The saluran EON YouTube mempunyai lebih 600 jawatan dan lebih 3,000 pelanggan.
Entri ini telah diposkan mengikut amalan Uncategorized. Bookmark permalink.

One Response to Nuclear News Digest – 1-20-2012

  1. Ping balik: The Wake-Up Call dari Fukushima - Uncensored | eon3EMFblog.net

Tinggalkan Jawapan

Alamat e-mel anda tidak akan diterbitkan.

Anda boleh menggunakan tag HTML dan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>