Nuklear Berita Digest - 2012/01/20

Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada Sabtu panggilan untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut.

Siapa yang Menonton 'pengawas?'
. Dalam 2012 edisi pertama EON Nuklear Berita Digest, kami merangkumi perkembangan baru-baru ini, kedua-dua yang menggalakkan dan membimbangkan, mengenai isu penting ini Mesej yang dibawa pulang edisi ini adalah: kesedaran dimaklumkan dan pushback semakin meningkat di seluruh dunia!

Sebagai serpihan radioaktif dari Fukushima mula sampai ke Amerika Utara Pantai Barat, Yakuza hubungan TEPCO ini disingkap, dan kerajaan Jepun menolak untuk melanjutkan operasi reaktor untuk 60 tahun, beribu-ribu penunjuk perasaan anti-nuklear telah melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun berkaitan dengan sidang antarabangsa 2 hari menyeru penutupan seluruh dunia kuasa nuklear - matlamat disokong oleh Bishops Jepun.

A doc Frontline kritikal disiarkan. Arnie Gundersen melaporkan pembuangan sisa nuklear di Tokyo Bay dan bahaya radiasi kepada anak-anak. Carl Grossman bercakap tentang kebodohan pembinaan senjata nuklear AS di angkasa. Harvey Wasserman menulis 'ini adalah tahun kita menguburkan kuasa nuklear.'

Awan radioaktif Fukushima ini mungkin telah dibunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Permohonan PG & E untuk lanjutan lesen untuk Diablo Canyon loji kuasa nuklear telah ditolak.

Uranium Perlombongan di Grand Canyon telah diharamkan ... untuk makhluk masa - kemenangan yang besar.

Walaupun TEPCO menuntut satu 'penutupan sejuk' Fukushima telah dicapai, Arnie Gundersen daripada Fairewinds.org meminta - dan menjawab - beberapa soalan yang sukar dalam video laporan terbarunya.

Seperti: Jadi apa yang pihak berkuasa antarabangsa memantau kesan berterusan daripada Fukushima kejatuhan? Apa yang dipanggil 'agensi pemantau' Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Perkara II Piagam IAEA berbunyi: "Agensi hendaklah berusaha untuk mempercepatkan dan membesarkan sumbangan tenaga atom untuk keamanan, kesihatan dan kemakmuran di seluruh dunia."

Dan di manakah IAEA mendapatkan data? Menurut kenyataan Agensi baru-baru ini, "IAEA menerima kemas kini maklumat dari pelbagai sumber rasmi Jepun, melalui pihak berkuasa yang berwibawa negara."

Dan yang mengetuai IAEA? Ketua semasa IAEA adalah bekas pengawal selia nuklear Jepun, Yukiya Amano - salah satu 'pihak berkuasa yang berwibawa negara' yang disokong untuk jawatan tersebut oleh Amerika Syarikat.

Jadi, mari kita mendapatkan lurus ini. Satu-satunya agensi pemantauan Fukushima kejatuhan mempunyai sebagai misinya PROMOSI tenaga nuklear di seluruh dunia. Sumber-satunya data adalah 'pihak berkuasa yang berwibawa kebangsaan' Jepun yang telah menunjukkan misi utama mereka adalah COVER-UP. Dan kepala adalah salah satu Jepun 'pihak berkuasa yang berwibawa negara.'

Dan, sebagai Dr. Helen Caldicott menyimpan menunjukkan - untuk denialist kebingungan George Monbiot ini - IAEA mempunyai perjanjian mengikat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa WHO tidak boleh menerbitkan hasil sendiri bebas terhadap kesan manusia dan alam sekitar daripada pencemaran radioaktif TANPA kebenaran THE IAEA!

Kemudian ada percubaan semasa oleh puak coverup yang tegas daripada AS Suruhanjaya Pengawalan Nuklear untuk menjatuhkan Pengerusi Jaczko untuk memberitahu kebenaran tentang bahaya Fukushima.

Dalam artikel kontroversi dinamakan di bawah, "kira-kira 14,000 kematian berlebihan di Amerika Syarikat dikaitkan dengan kejatuhan radioaktif dari bencana di Fukushima reaktor nuklear di Jepun, menurut satu laporan baru yang utama dalam edisi Disember 2011 Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "

Tetapi terdapat banyak digalakkan dan kuasa kira-kira, terlalu. Pushback Planet seluruh dimaklumkan terhadap kuasa nuklear dan senjata nuklear - Dua diketuai Dragon - adalah benar-benar revving up masa besar. Malah dokumentari baru barisan hadapan 'gempa susulan Nuklear,' menyiarkan esok, 17 Januari, pada jam 10:00 pm Timur, dikatakan keras memukul. Website saya dengan seluruh maklumat penting di bawah.

Masa untuk ingat slogan lama: 'Mari kita aktif sekarang, jadi kita tidak akan mendapatkan esok radioaktif!'

Berikut adalah Digest -:

Fukushima Fallout: Beribu-ribu Bantahan Terhadap Kuasa Nuklear di Jepun
- Impian Bersama kakitangan

Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun pada petang Sabtu menggesa supaya dihentikan untuk tenaga nuklear di Jepun selepas Fukushima 11 Mac 2011 bencana yang mencetuskan krisis atom paling teruk di planet ini sejak Chernobyl. Bantahan itu bermula sidang 2 hari komited untuk memupuk momentum global terhadap kuasa atom.

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada Sabtu panggilan untuk menamatkan tenaga nuklear. Kebimbangan radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes tercemar air, daging, sayur-sayuran, teh dan makanan laut. Mereka berarak di barat daya bandar pelabuhan Tokyo melaungkan dalam korus: "Kita tidak memerlukan kuasa nuklear. Beri balik kampung halaman kami. Melindungi anak-anak kita. "

Kebenaran dan akibat: dokumentari cemerlang barisan hadapan pada Fukushima
Oleh Maggie Koerth-Baker di 09:35 Isnin, 16 Januari
Gempa susulan nuklear adalah dokumentari barisan hadapan baru, menyiarkan 17 Januari, pada jam 10:00 pm Timur. Saya menonton satu screener terlebih dahulu.

Mengenai pertengahan gempa susulan Nuklear, dokumentari barisan hadapan baru tentang kejatuhan fizikal dan sosial bencana nuklear Fukushima, ia menjadi jelas bahawa wartawan Batu O'Brien dan pasukan produksi yang benar-benar akan kencing beberapa orang luar. Dengan cara yang terbaik mungkin.

Menonton gempa susulan Nuklear Preview pada PBS. Lihat lebih dari barisan hadapan.

Terbaru di Fukushima :
TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

TEPCO Percaya Misi Tercapai & Pengawal Selia Benarkan radioaktif Lambakan di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .

Satu lagi baru Video Arnie Gundersen:
Risiko Kanser Untuk Young Kanak-kanak berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan
Fairewinds menganalisis kadar kanser untuk kanak-kanak berhampiran Fukushima menggunakan National Academy of BEIR Sains ini (Kesan biologi Pengionan Sinaran) Laporan VII. Berdasarkan BEIR VII, Fairewinds menentukan bahawa sekurang-kurangnya satu dalam setiap 100 kanak-kanak perempuan muda akan menghidap kanser setiap tahun untuk mereka terdedah kepada 20 milisievert [millisievert (1 mSv = 0.001 Sv)] radiasi. The 20-angka millisievert / tahun adalah apa yang kerajaan Jepun sedang mengira sebagai had undang-undang pendedahan radiologi untuk membenarkan tempat kediaman bagi kawasan tercemar berhampiran Fukushima Daiichi loji kuasa nuklear.

Risiko Kanser Untuk Young Kanak-kanak berhampiran Fukushima Daiichi dipandang ringan dari Fairewinds Tenaga Pendidikan pada Vimeo .


KUASA RAKYAT: Anti-nuke persidangan tenaga bermula di Yokohama
Oleh LOUIS TEMPLADO - Asahi Shimbun

YOKOHAMA-Ucapan, nyanyian dan berarak melalui kawasan sebelah pelabuhan Yokohama ini: Mereka adalah antara acara yang dijadualkan untuk hanya hari perasmian Persidangan Global untuk Nuclear Power Percuma Dunia yang mendapat di bawah cara 14 Januari dan menutup hari selepas.

Lebih daripada 8,000 orang telah memohon untuk menghadiri majlis itu, yang merangkumi lebih daripada 100 forum dan persembahan, ruang istirahat dan filem tayangan seorang artis.

Persidangan ini akan menawarkan sesi soal jawab dengan 39 ahli panel antarabangsa dari Taiwan, Korea Selatan, China, Jerman dan di tempat lain. Antara penceramah adalah Mycle Schneider, bekas penasihat kepada Kementerian Alam Sekitar Jerman, dan seorang jurutera kimia dan pakar runding dalam pengurusan sisa nuklear. Kedua-dua berasal dari Jerman, yang tahun lepas diisytiharkan ia akan menarik diri daripada tenaga nuklear.

Panel Cabaran Akaun Jepun Bencana Nuklear
Dengan Hiroko Tabuchi
Diterbitkan pada: 15 Januari 2012

TOKYO - Sebuah panel yang kuat dan bebas daripada pakar-pakar yang dilantik oleh Parlimen Jepun mencabar akaun kerajaan kemalangan di loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi, dan akan memulakan siasatan sendiri ke dalam bencana - termasuk suatu siasatan berapa banyak gempa bumi Mac yang mungkin mempunyai rosak reaktor kilang itu sebelum tsunami.

Amit Bhargava / Bloomberg News
Kiyoshi Kurokawa, yang mengetuai siasatan itu, berikrar bahawa ia tidak mempunyai lembu suci.
Panel kedua-dua parti dengan kuasa sepina adalah sebahagian daripada usaha Jepun untuk menyiasat malapetaka nuklear, yang telah disesarkan lebih daripada 100,000 orang, yang diberikan swaths luas tanah tidak boleh digunakan selama beberapa dekad dan didorong kritikan awam bahawa kerajaan telah lebih berminat dalam melindungi kepentingan industri terletak hak daripada dalam menemui bagaimana tiga reaktor dibenarkan untuk meleburkan dan melepaskan sejumlah besar radiasi.

Beberapa penyiasatan - termasuk pertanyaan oleh pengendali loji, Tokyo Electric Power, dan kerajaan - telah menyalahkan skala tsunami yang melanda pantai timur laut Jepun pada bulan Mac, mengetuk keluar sistem penyejukan penting di kilang.

Tetapi pengkritik di Jepun dan luar negara telah dipanggil untuk perakaunan penuh sama ada Tokyo Electric Power, atau Tepco, cukup dianggap risiko tsunami didokumenkan sejarah, dan sama ada ia boleh dilakukan lebih untuk mengurangkan kerosakan yang sekali ombak melanda kilang.

Soalan juga berlama-lama kerana setakat kerosakan kepada loji yang disebabkan oleh gempa bumi sebelum tsunami melanda. Apa-apa keterangan kerosakan gempa serius di kilang itu akan menimbulkan keraguan baru terhadap keselamatan reaktor lain dalam gempa bumi yang sering dilanda Jepun. Tsunami yang jauh lebih jarang.

Dalam temu bual pertama sejak panel yang telah dilantik pada bulan lepas, Kiyoshi Kurokawa, pengerusi Fukushima nuklear Kemalangan Suruhanjaya Siasatan Bebas yang baru, berkata siasatan itu akan mempunyai lembu suci.

Jepun Masih Menolak Kuasa Nuklear
Pelan baru perubahan had 40 tahun kepada 60 tahun; lawan nuklear marah
- Impian Bersama kakitangan

Keputusan kerajaan Jepun untuk membolehkan reaktor nuklear untuk menjalankan selama 60 tahun mempunyai aktivis anti-nuklear bimbang pengajaran dari Fukushima belum dipelajari. Baca lebih lanjut ...

Gregory Jaczko, Pengerusi NRC, Kata Industri Nuklear Mesti perhatian Lesson Of Jepun
Oleh Matthew Daly
WASHINGTON - ketua keselamatan nuklear negara itu, hari ini beliau bimbang bahawa AS operator loji nuklear telah menjadi leka, hanya sembilan bulan selepas bencana nuklear di Jepun.
Gregory Jaczko, pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear, berkata kejadian baru-baru ini kesilapan manusia dan masalah-masalah lain telah terancam pekerja dan mengancam keselamatan di segelintir daripada 65 loji kuasa nuklear di Amerika Syarikat.
Pekerja di loji nuklear di Ohio dan Nebraska telah terdedah kepada lebih tinggi daripada tahap radiasi dijangka, Jaczko berkata, manakala tiga kilang lain telah ditutup selama bulan kerana kebimbangan keselamatan - kali pertama dalam lebih daripada satu dekad yang beberapa tumbuh-tumbuhan yang telah dihentikan pada masa yang sama.

Pertengkaran NRC ini menyembunyikan kesilapan keselamatan serius
Linda Pentz Gunter
Empat daripada lima pesuruhjaya di Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear telah dikenakan bos mereka, Pengerusi Gregory Jaczko, dengan "menyebabkan kerosakan serius kepada institusi ini." Itu adalah ceramah yang sukar datang dari sebuah agensi di mana salah urus di bawah chairmanships sebelumnya sebenarnya menyebabkan kerosakan yang serius, bukan sahaja untuk integriti pengawalseliaan institusi itu, tetapi kepada integriti keselamatan di reaktor nuklear.
Sebagai contoh, pada bulan April 2000 suruhanjaya itu mempunyai bukti fotografi kebocoran menghakis luas yang meletakkan reaktor Davis-Besse berhampiran Toledo, Ohio, dalam tipis daripada krisis yang. Namun, di sebalik pembentukan lava seperti karat roiling dari atas vesel tekanan reaktor, NRC dibenarkan reaktor untuk memulakan semula, memberikan lampu hijau untuk dua tahun lagi operasi. NRC jelas memerlukan shakeup keselamatan atas-ke-bawah. Itulah apabila Pengerusi Jaczko muncul.
Rungutan lebih Jaczko adalah tabir asap mudah untuk menarik perhatian dari hakikat bahawa, buat kali pertama dalam beberapa dekad, NRC sebenarnya mempunyai seorang pengerusi yang, dalam kata-katanya sendiri, adalah "orang yang sangat bersemangat dalam keselamatan" di negara ini 104 operasi reaktor nuklear. Yang muncul empat yang lain, yang, banyak masa, mematuhi budaya lama menyerah diri kepada permintaan industri kuasa nuklear, satu amalan yang hampir setiap kali berkurangan keselamatan.

Fukushima Bahan Api Kolam Khawatir Berseimbangan, Kata AS Rasmi Charles Casto

ATLANTA - Amerika Syarikat rasmi nuklear terkemuka di Jepun berkata hari Khamis bahawa pasukannya memberi amaran lebih tinggi-up yang kolam bahan api dibelanjakan di sebuah kilang nuklear rosak boleh menjadi berisiko berjalan kering, satu isu yang mencipta kontroversi politik antara pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan rakan-rakan mereka Jepun .

'Rampasan kuasa' Pemimpin NRC, Rang Undang-Undang Magwood, berunding Untuk Fukushima Syarikat Induk

WASHINGTON - Rang Undang-Undang Magwood, lelaki itu di tengah-tengah usaha untuk menggulingkan pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear dan pengganti kemungkinan besar beliau jika langkah itu berjaya, berkhidmat sebagai perunding untuk Tepco, syarikat Jepun yang memiliki Fukushima loji kuasa nuklear , menurut maklumat yang disediakan oleh Magwood sebagai sebahagian daripada proses pencalonan dan pengesahan beliau, yang telah diperolehi oleh The Huffington Post.

Pada hari Jumaat, Rep. Darrell Issa (R-Calif.) Mengeluarkan satu surat yang ditandatangani oleh Magwood dan tiga pesuruhjaya lain menyerang pengerusi panel itu, Gregory Jaczko, mencetuskan kecelaruan dalam industri tenaga. Issa dan empat pesuruhjaya dirangka pertikaian itu sebagai individu dan pengurusan, tetapi e-mel yang dikeluarkan oleh Rep. Ed Markey (D-Mass.) Menunjukkan pertempuran politik dan ideologi dijalankan berbanding dengan standard keselamatan selepas Fukushima.

Uskup Jepun menentang kuasa nuklear
Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang kepada terma dengan bencana Fukushima"
Kakitangan Vatican Insider

Rome Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang kepada terma dengan bencana Fukushima"
Vatican kakitangan orang dalam - Rome

Pemimpin spiritual Katolik Jepun tidak dalam keraguan tentang hakikat bahawa adalah perlu "untuk menghentikan tenaga nuklear kini:. Untuk datang kepada terma dengan bencana kemalangan Fukushima tragis" Dari Sendai, wilayah yang paling teruk dilanda gempa bumi pada Mac lepas, dan tempat di mana Episcopal Persidangan Jepun bertemu untuk menyebarkan mesej teks di mana Gereja jelas nikmat menamatkan era kuasa nuklear di Jepun. Kedudukan uskup ', yang dilaporkan oleh berita Uca dan dikesan semasa oleh agensi-agensi berita dakwah dan niat MissiOnline, meninggalkan tiada ruang untuk pentafsiran.

Diterbitkan pada Isnin, 16 januari, 2012 oleh Impian Bersama
Konkrit yang sangat radioaktif Apakah Scare terkini untuk Fukushima Survivors
Kebimbangan radiasi telah sejak menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun
- Impian Bersama kakitangan

Kerajaan Jepun hari ini mengumumkan bahawa konkrit radioaktif telah digunakan untuk membina bangunan apartmen baru di Wilayah Fukushima, mangsa perumahan dari sebuah bandar berhampiran kawasan berbilang meltdowns loji nuklear.

Temubual Wartawan Bebas Fukushima Blogger Numauchi Emiko Yang Gigi Dan Kuku Adakah Jatuh Out

Q, Adakah anda percaya kerajaan?

A, Tidak, saya tidak ragu-ragu. Saya tahu mereka memberitahu hanya terletak.

Q, mengapa kamu tinggal di Minamisoma?

Sebuah kerajaan, Untuk membuktikan membunuh kami dengan menggunakan tubuh saya sendiri. Pada 14/3, saya fikir sudah terlambat untuk berpindah, mengambil ia kira bahawa reaktor telah meletup dan Tepco telah dikeluarkan tan radionuklid oleh pembolongan. Tempat ini bukan dalam zon yang memindahkan. Kerajaan masih menyimpan memberitahu kita bahawa ia tidak berbahaya, jadi saya mahu membuktikan bagaimana manusia menjadi jika mereka tinggal sebagai kerajaan yang memberitahu kita untuk berbuat. Semua orang mati. Saya fikir ini akan menjadi cara terbaik saya untuk membakar sepanjang hidup saya. Ini adalah mengapa saya mencatatkan butir-butir masalah kesihatan saya, tetapi secara jujur ​​ia adalah lebih cepat daripada yang saya fikirkan.

Q, Bagaimana gejala pergi?

A, Dari Jun hingga Ogos, mempunyai cirit-birit seperti air. Pada mulanya saya walaupun saya mempunyai sesuatu yang buruk. Saya akhirnya dikaitkan dengan radiasi pada 13/8. Jari saya (kecuali ibu jari dan jari menunjuk) mendapat kebas. Semakin banyak kawasan mula berasa kebas. Ia menyakitkan juga. Doctor pun tidak boleh beritahu mengapa. Lengan dan leher saya tidak mempunyai kebas. Apabila satu bulan setengah telah berlalu sejak awal, rasa kebas hilang. Doktor memberitahu saya, gejala yang mungkin di dalam dan luar. Dari 18/8, rahang saya mula mengalami kesakitan yang amat dahsyat. Doktor tidak dapat memberitahu sama ada mengapa. mendapat ditetapkan untuk pembunuh kesakitan dan supositori tetapi bekerja hanya untuk 3 hours.got hasil daripada ujian darah pada 25/8. Tindak balas keradangan ternyata telah menjadi lebih teruk tetapi tidak tahu di mana keradangan itu.

The Yakuza dan Mafia Nuklear: nasionalisasi tenun untuk TEPCO
Jake Adelstein 30 Disember 2011 Atlantic
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), perbadanan yang monolitik yang mengawal semua kuasa elektrik di sekitar Tokyo, dan menjalankan loji nuklear Fukushima Daichii yang mengalami krisis tiga berikutan gempa bumi pada 11 Mac, adalah di ambang nasionalisasi menurut sumber-sumber kerajaan Jepun. Sebab rasmi adalah bahawa firma itu mungkin tidak dapat mengendalikan bayaran pampasan besar ia berhutang kepada mangsa-mangsa krisis tanpa muflis. Secara tidak rasmi, firma itu mempunyai hubungan yang sekian lama itu kepada kuasa-kuasa anti-sosial, termasuk yakuza-bahawa beberapa ahli-ahli Diet, badan perundangan negara Jepun, berasa firma itu adalah di luar dan keselamatan perlu diambil alih dan dibersihkan itu. A Senator Jepun dengan Parti Demokratik Liberal dinyatakan pada latar belakang, "penglibatan TEPCO dengan kuasa-kuasa anti-sosial dan ketidakmampuan mereka untuk menapis mereka keluar dari tempat kerja adalah isu keselamatan negara. Ia adalah salah satu sebab bahawa semakin dalam Diet kita bercakap de facto nasionalisasi syarikat. Tenaga nuklear tidak seharusnya berada di dalam tangan yang yakuza. Mereka penjudi dan orang yang pintar tidak mahu mereka mempunyai dadu atom untuk bermain dengan. "
n jun kami melaporkan bahawa yakuza bekerja di loji kuasa nuklear Fukushima sebagai krew pembersihan dan kerja kasar, tetapi hubungan yakuza pasca krisis hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu. Bulan ini, sebuah buku baru diterbitkan, Yakuza dan Industri Nuklear: Diari Seorang Wartawan Undercover Bekerja di Loji Fukushima (ヤ ク ザ と 原 発 - 福島 第一 潜入 記 - 鈴木 - 智 彦) di mana seorang bekas Yakuza editor majalah kipas Tomohiko Suzuki laporan mengenai kompleks perniagaan industri-politik dan media nuklear di Jepun dikenali sebagai "mafia nuklear" dan mafia sebenar Jepun: yakuza itu. Buku ini telah menjana kontroversi dan peperiksaan diperbaharui daripada "empayar gelap" Jepun dan hubungannya dengan alam ghaib. Ia membentangkan keping lebih kukuh bukti bahawa industri nuklear Jepun adalah lubang hitam kejahatan jawatan jenayah, ketidakcekapan dan rasuah.

Leukemia zaman kanak-kanak di sekitar Loji Kuasa Nuklear di Jerman
Punca-punca leukemia adalah sebahagian besarnya tidak jelas. Persoalan sama ada kadar leukemia yang meningkat berhampiran loji kuasa nuklear adalah kontroversi. Kanak-kanak Jerman Daftar Kanser telah menerbitkan satu kajian kes-kawalan epidemiologi pada kanser kanak-kanak dan loji kuasa nuklear.

Berita terkini: Hidrogen letupan reaktor 4 Mei telah berlaku pada 2012/01/09
Letupan hidrogen boleh berlaku di reaktor 4 dan telah disembunyikan oleh kerajaan, kata pada blog Katayama Satsuki, ahli Dewan Ahli Majlis daripada Parti Liberal Demokratik.

Selepas Fukushima, Ikan Radioaktif: Montreal Warta

Pemakan Ikan Terancam oleh Fukushima Sinaran: Kanada

Pieces rumah, pelampung, sebuah bot nelayan dan serpihan lain dari Jepun mencuci sehingga di Long Beach Pulau Vancouver ini. Gambar oleh: Christopher Pouget, Postmedia Berita

Pemandangan dari udara serpihan terapung di Lautan Pasifik di luar pantai Honshu pada bulan Mac selepas gempa bumi 9.0 magnitud dan tsunami melanda utara Jepun: Patch sampah dianggarkan dua kali saiz Texas. Gambar oleh: Tentera Laut Amerika Syarikat

Oleh Alex Roslin, The Vancouver Sun
Selepas kemalangan nuklear paling teruk di dunia dalam tempoh 25 tahun, pihak berkuasa di Kanada berkata penduduk yang tinggal di sini berada dalam keadaan selamat dan tidak menghadapi risiko kesihatan daripada kesan daripada Fukushima.

Mereka berkata kebanyakan radiasi dari Jepun loji kuasa nuklear yang lumpuh akan jatuh ke dalam laut, di mana ia akan cair dan tidak menimbulkan apa-apa bahaya.

Dr. Dale Dewar tidak yakin. Dewar, seorang pakar perubatan keluarga di Wynyard, Sask., Tidak makan banyak makanan laut dirinya, tetapi apabila cucu-cucunya datang melawat, dia berhati-hati memeriksa label makanan laut.

Beliau mahu memastikan dia tidak melayan mereka apa-apa yang mungkin datang dari Lautan Pasifik Barat.

Dewar, pengarah eksekutif Pakar Global untuk Hidup, sebuah kumpulan anti-nuklear Kanada, berkata kerajaan Kanada telah memandang ringan risiko radiasi dari Fukushima dan melakukan sedikit untuk memantau mereka.

"Kami mengesyaki kita akan melihat lebih banyak kanser, penurunan daya maju janin, kesuburan menurun, meningkat kecacatan metabolik - dan kita mengharapkan mereka untuk menjadi generasi," katanya.

Bukti telah muncul bahawa kesan bencana di Lautan Pasifik adalah lebih teruk daripada yang dijangkakan.

Seorang pegawai dari Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Thailand mengambil sampel dari penghantaran ikan beku yang diimport dari Jepun tidak lama lagi selepas tsunami untuk menguji radiasi mungkin. (Photo: Sukree Sukplang, Reuters


Grand Canyon Kemenangan: larangan perlombongan New akhirnya! - Persatuan Wilderness

Kami gembira untuk melaporkan Jabatan Negeri telah mengumumkan larangan terhadap perlombongan di Grand Canyon dan kawasan tadahan air sekitar untuk 20 tahun akan datang.
Ahli Wildalert membantu moratorium perlombongan selamat

Tuntutan perlombongan baru akan dilarang di lebih daripada 1 juta ekar tanah awam yang membentuk kawasan tadahan air Grand Canyon National Park ini, Setiausaha Negeri Ken Salazar mengumumkan Januari 9. Banyak terima kasih kepada ahli-ahli wildalert kami yang membantu menyumbang kepada kemenangan ini dengan menghantar beribu-ribu surat kepada jabatan Negeri yang berlaku sejak setahun lalu.

Kesan Fukushima di Lautan dianalisis

Jan 11, 2012-Satu bulan selepas kemalangan nuklear Mac 2011 Fukushima Dai-ichi, air laut di titik pelepasan air sisa kilang itu mempunyai 45 juta kali kepekatan radioaktif sesium-137 daripada sebelum kemalangan itu, menurut penyelidik di Jepun dan dari Woods Hole Oceanographic Institution. Nombor menjunam bulan depan kerana arus lautan memindahkan bahan pencemar dari pantai. Menjelang Julai, nombor turun kepada 10 000 kali lebih tinggi seperti biasa.

Analisis terkini katanya dalam 1 Disember 2011 terbitan jurnal Sains & Teknologi Alam Sekitar, menandakan bahawa kepekatan dalam air laut tidak menimbulkan ancaman langsung kepada manusia atau hidupan laut. Walau bagaimanapun, dalam pengumpulan sedimen marin boleh menjadi perhatian selama beberapa dekad, kata Ken Buesseler, seorang ahli kimia marin di Woods Hole yang terlibat dalam penyelidikan itu.

Apa yang juga merisaukan adalah bahawa sesium-137 kepekatan pernah menginap di tahap malar berhampiran sejak Julai,

HOT Michigan Hujan 12/30/11 Pt 1

2012-Tahun Akhirnya Kami Bury Kuasa Nuklear
Harvey Wasserman - Insight
Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima ini mungkin telah dibunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Kira-kira 100 juta tan sampah tsunami-banyak daripadanya terpancar oleh Fukushima kejatuhan-mula mencemarkan pantai pantai Pasifik.

Jerman dan Jepun, negara-negara ketiga dan keempat terbesar di dunia, bersama-sama dengan orang lain pelbagai negara, telah secara muktamad berpaling dari "Aman Atom."

Tetapi ia masih belum dikebumikan. Itu terpulang kepada kita. Dan 2012 adalah tahun untuk melakukannya.

Fukushima Fallout
Stefanie Penn Spear - EcoWatch.org
Apabila saya mula mengedit Insights artikel Harvey Wasserman kerana tapak EcoWatch.org itu, Sukar untuk saya mendapatkan lalu ayat pertama: "Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima ini mungkin telah dibunuh beberapa 14,000 rakyat Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "Saya segera klik pada" menurut satu kajian utama link "dan membaca laporan itu. Saya fikir saya agak baik maklumat mengenai kejatuhan bencana, tetapi saya kini sedar bahawa saya telah kekurangan maklumat mengenai kesan Fukushima telah di Barat Laut Pasifik dan bahagian lain di Amerika Syarikat

Laporan oleh Joseph J. Mangano dan Janette D. Sherman adalah menakutkan. Laporan itu dibuka dengan berkata,

Gandaan meltdowns nuklear di loji Fukushima bermula pada 11 Mac, 2011, yang melepaskan sejumlah besar radioaktif bawaan udara yang telah merebak di seluruh Jepun dan negara-negara lain; dengan itu, kajian pencemaran dan risiko kesihatan yang mempunyai merit. Di Amerika Syarikat, Fukushima kejatuhan tiba hanya enam hari selepas gempa bumi, tsunami, dan meltdowns. Beberapa sampel radioaktif dalam hujan, udara, air, dan susu, yang diambil oleh kerajaan Amerika Syarikat, menunjukkan tahap beratus-ratus kali melebihi normal; Walau bagaimanapun, jumlah yang kecil sampel melarang sebarang analisis yang boleh dipercayai tentang trend duniawi dan perbandingan spatial. Pegawai kesihatan AS melaporkan kematian mingguan mengikut umur di 122 bandar raya, kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada jumlah keseluruhan negara. Kematian meningkat 4.46 peratus 2010-2011 dalam 14 minggu selepas kedatangan kejatuhan Jepun, berbanding dengan peningkatan 2.34 peratus dalam 14 minggu sebelum. Bilangan kematian bayi selepas Fukushima meningkat 1.80 peratus, berbanding dengan sebelumnya 8.37 peratus penurunan. Mengunjurkan angka-angka bagi seluruh Amerika Syarikat menghasilkan 13.983 jumlah kematian dan 822 kematian bayi yang melebihi jangkaan. Data-data awal perlu disusuli, terutamanya dalam cahaya penemuan AS kematian awal yang sama untuk tempoh empat bulan selepas Chernobyl kejatuhan tiba pada tahun 1986, yang kira adalah hampir dengan angka muktamad.

Laporan itu berikut dengan penjelasan daripada nombor-nombor ini dan peningkatan dalam kematian AS sejak kejatuhan Fukushima. Saya menggalakkan anda untuk membacanya.

AS Kematian Tol Fukushima ini - ProgressiveRadioNetwork
Ada 14,000 rakyat Amerika sudah meninggal dunia daripada kejatuhan radioaktif Fukushima ini? Penyelidik Kesihatan Dr. Janette Sherman dan rakan-semula baru-baru ini kajian saintifik Joe Mangano mengatakan ya ... .and yang lebih banyak daripada kita akan mati juga. Dilindungi dalam media utama di seluruh dunia, penemuan ini telah menafikan sekeras-kerasnya oleh kuasa nuke industri tetapi disokong oleh ahli-ahli sains. Sertai kami untuk satu jam panas pada jumlah kematian sebenar tenaga atom, dari Fukushima, Chernobyl dan Three Mile Island kepada pengeluaran harian pembinaan senjata nuklear anda sendiri berdekatan.

Dapatkan sukar mengenai keselamatan nuklear - Alam

Laporan menyegarkan terus terang dan berpandangan ke hadapan pada keselamatan loji kuasa nuklear Perancis di tengah-Fukushima perlu memacu negara-negara lain untuk melihat keras pada peraturan reaktor mereka sendiri.

Diablo Canyon Pemulihan Kos Ditolak
PG & E Tidak Boleh Caj pembayar cukai $ 80 Juta Adakah Belanja untuk Melanjutkan Hayat Loji Kuasa
Oleh Nick Wales - Santa Barbara Bebas
KHAMIS 5 Januari, 2012

PG & E telah dinafikan kebenaran untuk mengenakan bayaran pembayar cukai $ 80000000 untuk kos syarikat utiliti itu menganggarkan ia akan menanggung memohon kebenaran untuk memanjangkan hayat loji tenaga nuklear Diablo Canyon di Pantai Avila 20 tahun lagi. Sebaliknya, seorang hakim pentadbiran dengan California Kemudahan Awam Suruhanjaya (CPUC) meletakkan PG & E pada notis bahawa ia mesti melengkapkan tinggi tenaga, tiga dimensi kajian luar pesisir untuk menentukan daya yang tepat dan halaju garis sesar baru yang ditemui tiga tahun lalu hanya beberapa ratus kilometer di luar pantai dari loji kuasa nuklear.

Tindakan hakim datang pada hasutan Alliance bagi Tanggungjawab Nuklear, kumpulan pemantau anti-nuklear yang beribu pejabat di San Luis Obispo. Pegawai PG & E dikurangkan pemerintah, menyifatkannya sebagai tindakan menteri dan menunjukkan bahawa mereka telah bersetuju untuk kelulusan yang digantung, bermakna bahawa kajian seismik baru yang perlu dilengkapkan sebelum permohonan relicensing yang boleh diluluskan. David Weisman dengan perikatan menegaskan terdapat perbezaan yang signifikan di antara penggantungan dan penafian. Dengan aplikasi yang digantung, Weisman berkata, PG & E akan dibenarkan untuk menggunakan semua data ia telah dikumpulkan sebagai sebahagian daripada permohonan relicensing yang. Tetapi kerana hakim menolak permohonan itu, beliau berkata, PG & E perlu menggunakan data yang dikumpul hanya selepas kajian seismik baru telah siap. Dalam berselang tiga hingga lima tahun, Weisman berkata, kuasa pasaran yang boleh memberi kesan kepada analisis faedah-kos yang diperlukan untuk keperluan relicensing boleh berubah secara mendadak. Solar dan angin, beliau berkata, mungkin lebih murah dalam tempoh tiga tahun. Begitu juga, keperluan baru yang PG & E mengambil langkah-langkah untuk lebih sejuk air offloaded ke dalam laut dengan reaktor mungkin membuat Diablo Canyon ketara lebih mahal. Dalam pada itu, Weisman juga mengesahkan bahawa perikatan juga menentang PG & E usaha untuk mendapatkan kembali kos yang berkaitan dengan tiga dimensi kajian seismik. PG & E, Weisman berkata, pada mulanya dianggarkan kos kajian itu akan menjadi $ 18 juta. Selepas itu, beliau berkata, kos telah melonjak $ 64000000. Sehingga PG & E mewajarkan bahawa, Weisman berkata, pakatan itu akan menentang kos pemulihan permohonan utiliti itu dengan CPUC.

NRC Mac Email: "Dinding kolam bahan api Unit 4 membelanjakan telah runtuh, dan tidak ada air di sana" - Manuela Berita

Dari: Boska, John
Dihantar: Rabu, 16 Mac, 2011 11:31
Kepada: Guzman, Richard
Cc: Pickett, Douglas
Subjek: Perkembangan di Jepun
Kepentingan: Tinggi

Kaya, sila mengkaji semula dan memberi komen, untuk diagihkan kepada cawangan kami.

Dalam taklimat dengan Joe Giitter yang baru berakhir, kami diberitahu bahawa keadaan kini lebih buruk di Jepun. Dinding kolam bahan api Unit 4 membelanjakan telah runtuh, dan tidak ada air di sana. Terdapat sejumlah besar bahan api perhimpunan di kolam renang, dan bahan api yang tidak lagi boleh menjadi utuh. Tahap radiasi semakin meningkat begitu banyak bahawa ia adalah sukar untuk bekerja di pihak yang lain 5 reaktor di laman web, yang boleh membawa kepada kerosakan lebih banyak bahan bakar dan siaran. [...]

The Fukushima black box
A dangerous lack of urgency in drawing lessons from Japan's nuclear disaster

Complex systems, jerry-rigged

For now, the risk is that the interim report does not get the attention it deserves. So far it seems to have aroused more interest on a techie website called Physics Forums, beloved of nuclear engineers, than in the Japanese press.
Sunday, Jan. 8, 2012

SUNDAY TIMEOUT
Fukushima lays bare Japanese media's ties to top
By DAVID MCNEILL
Special to The Japan Times

Is the ongoing crisis surrounding the Fukushima No. 1 nuclear power plant being accurately reported in the Japanese media?

No, says independent journalist Shigeo Abe, who claims the authorities, and many journalists, have done a poor job of informing people about nuclear power in Japan both before and during the crisis — and that the clean-up costs are now being massively underestimated and underreported.

“The government says that as long as the radioactive leak can be dammed from the sides it can be stopped, but that's wrong,” Abe insists. “They're going to have to build a huge trench underneath the plant to contain the radiation — a giant diaper. That is a huge-scale construction and will cost a fortune. The government knows that but won't reveal it.”

NRC says no cause yet for Davis-Besse cracks

Updated: Friday, 06 Jan 2012, 2:14 AM EST
Published : Thursday, 05 Jan 2012, 4:01 PM EST
* JOHN SEEWER, Associated Press

PORT CLINTON, Ohio (AP) – Federal inspectors are convinced that a nuclear reactor along Lake Erie is safe to operate even though they said Thursday it is not clear why small cracks appeared in a concrete shell that protects the plant.

Debris Field The Size Of California From Japanese Tsunami Begins To Litter West Coast

Japan tsunami debris starts to hit US coast

RINGKASAN
History has shown that each major nuclear accident has caused a re-examination of the risks of nuclear power leading to more stringent safety requirement and higher costs. The failures that led to the ongoing catastrophe at Fukushima are being scrutinized in the United States and other countries. An analysis of the current re-evaluations of nuclear power and a comparison with the substance and economic impact of past, post-accident reviews provides important insights into the prospects of new nuclear reactor construction in the decade after Fukushima.
 Before Fukushima, the mythical “nuclear renaissance” had already proven to be a bubble with the air rapidly leaking out of it. Fukushima will make it even more difficult to inflate.
Ekonomi
Fukushima is magnifying the economic problems that the “nuclear renaissance” faced, which are the very problems that have plagued nuclear power throughout its history. Nuclear power has always suffered from high cost and continuous cost escalation, high risk and uncertainty. With long lead-times and large sunk costs, nuclear is a risky investment in an environment filled with ambiguities. That is the reason that the “nuclear renaissance” never got started.
The nuclear reactor disaster at Fukushima will increase the cost and further undermine the economic viability of nuclear power in any country that conducts such a review.
 The Japanese government has recently estimated that the cost of power from nuclear reactors will be 50 percent higher than estimated seven years ago.
 This increase is consistent with the impact of past accidents.
Safety risks render the nuclear industry uninsurable in commercial markets. Fukushima reminds the financial markets that the liability of a major accident will instantaneously bankrupt the utility owner, absent the socialization of costs.
 The cost of the Fukushima accident has been estimated as high as $250 billion and rising, which essentially bankrupted Tokyo Electric Power Co., the fourth largest utility in the world.
 Estimates of the cost of a severe accident in the US are in this range or higher.
 Although the bailout of nuclear power cushions the blow, it also constrains the growth of profit, which makes the sector less attractive to investors.
Safety
Fukushima has stimulated vigorous reviews around the world in part because it is severe (the worst accident affecting a nuclear reactor in a market economy) and in part because it occurred in a nation that was assumed to have a high standard of safety and superb technical expertise. Although the technical challenges are different with each accident, the challenges perceived by those responsible for nuclear safety in the wake of the Fukushima accident are quite substantial and reflect general historic themes.
 faulty design,
 insufficient backup systems,
 human error,
2
 inadequate contingency plans, and
 poor communications.
Even more striking are the persistent institutional failures revealed by a comparison between the post-accident evaluations of TMI and Fukushima, including
 Failure of voluntary, self-regulation;
 Denial of the reality of risk;
 Lack of safety culture;
 Lack of a comprehensive, consistent regulatory framework;
 The challenge of continuous change and the failure to resolve outstanding safety issues;
 Failure to require existing reactors to add safety measures because of cost; and,
 Complexity, confusion and chaos in the response to a severe accident.
With the global nuclear safety institutions expressing strong concerns, particularly the advanced industrial nuclear nations, and the aftermath of Fukushima likely to command attention for years as the extent of the damage and the challenge of decommissioning unfold, the issues are likely to continue to have traction.
Policy
The reviews stimulated by accidents are not limited to safety issues. In the wake of Fukushima re-evaluations of energy options and nuclear risks and economics have substantially dimmed the prospects for construction of new nuclear reactors.
 Major policy reviews by governments have led several nations to decide to scale back or abandon their commitments to nuclear power (including important large industrial national like Japan, Germany);
 Financial institutions have conducted extensive reassessments of the economic prospects of nuclear power and concluded that the costs will rise;
 Utilities with nuclear plans in several national have continued to be downgraded by the rating agencies, and
 Several major firms have abandoned the sector altogether or been forced to scale back their activities.
As all stakeholders re-examine all aspect of energy policy, the risks of nuclear reactors increase and the attractiveness of nuclear power compared to other options decreases. From a big picture perspective, Fukushima has had and is likely to continue to have an electrifying impact on the development of nuclear power because it combines the most powerful message from TMI on cost escalation with the most powerful message from Chernobyl on the risk of nuclear reactors in a nation where it was not supposed to happen. And, it has taken place in an environment where information and images flow instantaneously around the world, so the public sees the drama and trauma of losing control of a nuclear reaction in real time.

=======
To help keep EON's work going, please check out all the support options on our Donation Page or you can also send a check made out to EON to EON, POB 1047, Bolinas, CA
Or…just:


Facebook Twitter E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

About Admin

James Heddle and Mary Beth Brangan administer this blog as well as Planetarian Perspectives . Award-winning media producers as well as educators and community organizers, they co-direct EON - the Ecological Options Network . The EON YouTube channel has over 600 posts and over 3,000 subscribers.
This entry was posted in Uncategorized . Bookmark permalink .

One Response to Nuclear News Digest – 1-20-2012

  1. Pingback: The Wake-Up Call from Fukushima – Uncensored | eon3EMFblog.net

Tinggalkan Jawapan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Anda boleh menggunakan tag HTML dan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>