Nuklear Berita Digest - 2012/01/20

Facebook Kericau E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada panggilan hari Sabtu untuk mengakhiri tenaga nuklear. Takut radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes air yang tercemar, daging lembu, sayur-sayuran, teh dan makanan laut.

Siapa Menyaksikan 'Watchdogs? "
. Dalam hal ini, 2012 edisi pertama EON Nuklear Berita Digest, kami merangkumi perkembangan baru-baru ini, kedua-duanya menggalakkan dan membimbangkan, mengenai isu penting ini Mesej yang dibawa pulang dari edisi ini adalah: kesedaran bermaklumat dan pushback semakin meningkat di seluruh dunia!

Sebagai serpihan radioaktif dari Fukushima mulai mencapai Amerika Utara Pantai Barat, Yakuza hubungan TEPCO diungkapkan, dan kerajaan Jepun menolak untuk melanjutkan operasi reaktor hingga 60 tahun, ribuan penunjuk perasaan anti-nuklear telah melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun yang berkaitan dengan persidangan antarabangsa selama 2 hari menyerukan penutupan di seluruh dunia kuasa nuklear - matlamat disokong oleh Uskup Jepun.

A doc Frontline kritikal ditayangkan. Arnie Gundersen melaporkan pembuangan sisa nuklear di Tokyo Bay dan bahaya radiasi kepada anak-anak. Carl Grossman bercakap tentang kebodohan pembinaan senjata nuklear AS di angkasa. Harvey Wasserman menulis "Ini adalah tahun kita mengubur tenaga nuklear."

Awan radioaktif Fukushima mungkin telah membunuh kira-kira 14,000 orang Amerika, menurut satu kajian utama yang baru diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Permohonan PG & E untuk perpanjangan izin untuk Diablo Canyon loji kuasa nuklear telah ditolak.

Pertambangan uranium di Grand Canyon telah diharamkan ... untuk kesejahteraan masa - kemenangan besar.

Walaupun TEPCO menuntut sebuah 'penutupan sejuk' dari Fukushima telah dicapai, Arnie Gundersen dari Fairewinds.org meminta - dan menjawab - beberapa pertanyaan sulit dalam video laporan terbarunya.

Seperti: Jadi apa yang pihak berkuasa antarabangsa memantau kesan berterusan dari Fukushima kejatuhan? Apa yang dipanggil 'badan pemantau' Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA).

Pasal II Piagam IAEA berbunyi: "Agensi hendaklah berusaha untuk mempercepatkan dan membesarkan sumbangan tenaga atom kepada keamanan, kesihatan dan kemakmuran di seluruh dunia."

Dan mana IAEA mendapatkan data? Menurut kenyataan Agensi baru-baru ini, "IAEA menerima kemas kini maklumat daripada pelbagai sumber Jepun rasmi, melalui pihak berkuasa yang berwibawa negara."

Dan yang mengetuai IAEA? Kepala saat IAEA adalah bekas pengawal nuklear Jepun, Yukiya Amano - salah satu daripada orang-orang 'pihak berkuasa yang berwibawa negara' yang telah disokong untuk jawatan tersebut oleh Amerika Syarikat.

Jadi, mari kita mendapatkan lurus ini. Satu-satunya agensi pemantauan Fukushima kejatuhan mempunyai sebagai misi yang PROMOSI tenaga nuklear di seluruh dunia. Sumber-satunya data adalah 'pihak berkuasa yang berwibawa negara' Jepun yang telah menunjukkan misi utama mereka adalah COVER-UP. Dan kepala adalah salah satu Jepun 'pihak berkuasa yang berwibawa negara.'

Dan, seperti Dr Helen Caldicott terus menunjukkan - untuk denialist ketakutan George Monbiot ini - IAEA mempunyai perjanjian yang mengikat dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bahawa WHO tidak boleh menerbitkan hasil sendiri bebas terhadap kesan manusia dan alam sekitar dari pencemaran radioaktif TANPA kebenaran THE IAEA!

Kemudian ada usaha semasa oleh puak coverup garis keras dari Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear untuk menjatuhkan Pengerusi Jaczko untuk memberitahu kebenaran tentang bahaya Fukushima.

Dalam sebuah artikel kontroversi dikutip di bawah ini, "kira-kira 14,000 kematian berlebihan di Amerika Syarikat dikaitkan dengan kejatuhan radioaktif dari bencana di Fukushima reaktor nuklear di Jepun, menurut satu laporan baru yang besar dalam edisi Disember 2011 Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan kesihatan. "

Tetapi ada banyak yang harus digalakkan dan diberi kuasa tentang juga. Pushback Planet seluruh dimaklumkan terhadap tenaga nuklear dan senjata nuklear - Dua Headed Dragon - adalah benar-benar revving waktu besar. Malah dokumentari baru FRONTLINE 'Gempa susulan Nuklear,' ditayangkan esok, 17 Januari, di 10:00 Timur, dikatakan keras memukul. Check it out dengan seluruh maklumat penting di bawah ini.

Masa untuk ingat slogan lama: 'Mari kita aktif sekarang, jadi kita tidak akan mendapatkan besok radioaktif!'

Berikut Digest -:

Fukushima Fallout: Ribuan Protes Terhadap Kuasa Nuklear di Jepun
- Impian umum staf

Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama, Jepun pada petang Sabtu menyerukan mengakhiri tenaga nuklear di Jepun selepas Fukushima 11 Mac 2011 bencana yang mencetuskan krisis atom paling teruk di planet ini sejak Chernobyl. Protes bermula sidang 2 hari komited untuk membina momentum global terhadap tenaga atom.

Aktivis anti-nuklear memegang sepanduk semasa perhimpunan menentang tenaga nuklear di Yokohama, Jepun. Beribu-ribu penunjuk perasaan melanda jalan-jalan di Yokohama pada panggilan hari Sabtu untuk mengakhiri tenaga nuklear. Takut radiasi telah menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun selepas kes air yang tercemar, daging lembu, sayur-sayuran, teh dan makanan laut. Mereka berarak di barat daya kota pelabuhan Tokyo nyanyian di paduan suara: "Kita tidak perlu kuasa nuklear. Kembalikan kampung halaman kami. Melindungi anak-anak kita. "

Kebenaran dan akibat: dokumentari cemerlang FRONTLINE pada Fukushima
Oleh Arul Kumar di 9:35 Isnin 16 jan
Gempa susulan nuklear adalah dokumentari FRONTLINE baru, ditayangkan 17 Januari, di 10:00 Timur. Aku melihat seorang pemeriksa terlebih dahulu.

Sekitar pertengahan melalui Gempa susulan Nuklear, dokumentari FRONTLINE baru tentang kejatuhan fizikal dan sosial bencana nuklear Fukushima, ia menjadi jelas bahawa wartawan Batu O'Brien dan pasukan produksinya benar-benar akan kencing beberapa orang. Dengan cara yang terbaik mungkin.

Menonton Gempa susulan Nuklear Preview di PBS. Lihat lebih banyak dari barisan hadapan.

Terbaru di Fukushima :
TEPCO Percaya Misi Capai & Regulator Benarkan radioaktif Dumping di Tokyo Bay

TEPCO Percaya Misi Capai & Regulator Benarkan radioaktif Dumping di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan di Vimeo .

TEPCO Percaya Misi Capai & Regulator Benarkan radioaktif Dumping di Tokyo Bay dari Fairewinds Tenaga Pendidikan di Vimeo .

Satu lagi baru Video Arnie Gundersen:
Risiko Kanser Untuk Anak-anak muda dekat Fukushima Daiichi Meremehkan
Fairewinds menganalisis kadar kanser untuk anak-anak dekat Fukushima menggunakan National Academy of Science BEIR (Kesan Biologi Radiasi Pengion) Laporan VII. Berdasarkan BEIR VII, Fairewinds menentukan bahawa sekurang-kurangnya satu dalam setiap 100 kanak-kanak perempuan akan menghidap kanser setiap tahun mereka terdedah kepada 20 milisievert [millisievert (1 mSv = 0.001 Sv)] radiasi. 20-angka millisievert / tahun adalah apa yang kerajaan Jepun kini sedang mengira sebagai had undang-undang pendedahan radiologi untuk membenarkan tempat kediaman bagi kawasan tercemar berhampiran Fukushima Daiichi loji kuasa nuklear.

Risiko Kanser Untuk Anak-anak muda dekat Fukushima Daiichi Meremehkan dari Fairewinds Tenaga Pendidikan di Vimeo .


KUASA RAKYAT: Anti-nuke persidangan tenaga bermula di Yokohama
Oleh LOUIS templado - Asahi Shimbun

YOKOHAMA-Ucapan, nyanyian dan berarak melalui kawasan sebelah pelabuhan Yokohama: Mereka adalah di antara acara yang dijadualkan untuk hanya hari pembukaan Persidangan Global untuk Tenaga Nuklir Dunia Bebas yang mulai berlangsung 14 Januari dan ditutup pada hari berikutnya.

Lebih daripada 8,000 orang telah memohon untuk menghadiri majlis itu, yang merangkumi lebih daripada 100 forum dan persembahan, lounge dan filem tayangan seorang artis.

Persidangan itu akan menawarkan sesi soal jawab dengan 39 ahli panel antarabangsa dari Taiwan, Korea Selatan, China, Jerman dan di tempat lain. Antara penceramah adalah Mycle Schneider, bekas penasihat kepada Kementerian Alam Sekitar di Jerman, dan seorang jurutera kimia dan konsultan dalam pengurusan sisa nuklear. Kedua-dua berasal dari Jerman, yang tahun lalu menyatakan ia akan menarik diri daripada tenaga nuklear.

Panel Cabaran Akaun Jepun Bencana Nuklear
Dengan Hiroko Tabuchi
Diterbitkan pada: 15 Januari 2012

TOKYO - Sebuah panel yang kuat dan bebas daripada pakar-pakar yang dilantik oleh Parlimen Jepun mencabar akaun kerajaan untuk kemalangan di loji tenaga nuklear Fukushima Daiichi, dan akan memulakan siasatan sendiri ke dalam bencana - termasuk penyelidikan ke berapa banyak gempa bumi pada Mac ini mungkin mempunyai rosak reaktor kilang itu sebelum tsunami.

Amit Bhargava / Bloomberg News
Kiyoshi Kurokawa, yang mengetuai siasatan itu, berikrar bahawa tidak akan ada lembu suci.
Panel kedua-dua parti dengan kekuatan sepina adalah sebahagian daripada usaha Jepun untuk menyiasat bencana nuklear, yang telah membuat lebih daripada 100,000 orang, diberikan petak luas tanah tidak dapat digunakan selama beberapa dekad dan memacu kritikan awam bahawa kerajaan telah lebih tertarik dalam melindungi kepentingan industri terletak hak daripada dalam menemukan bagaimana tiga reaktor diizinkan untuk mencairkan dan melepaskan sejumlah besar radiasi.

Beberapa penyelidikan - termasuk pertanyaan oleh pengendali loji, Tokyo Electric Power, dan kerajaan - menyalahkan skala tsunami yang melanda pantai timur laut Jepun pada bulan Mac, merobohkan sistem penyejukan penting di kilang.

Tetapi pengkritik di Jepun dan luar negeri telah dipanggil untuk perakaunan yang lebih lengkap dari apakah Tokyo Electric Power, atau Tepco, cukup mempertimbangkan risiko tsunami didokumentasikan sejarah, dan sama ada ia boleh berbuat lebih banyak untuk mengurangkan kerosakan sekali ombak melanda kilang.

Soalan juga berlama-lama mengenai tahap kerosakan kepada tanaman yang disebabkan oleh gempa bumi sebelum tsunami melanda. Apa-apa keterangan kerosakan gempa serius di kilang itu akan menimbulkan keraguan baru terhadap keselamatan reaktor lain di rawan gempa Jepun. Tsunami adalah jauh lebih kerap.

Dalam temu bual pertama sejak panel telah dilantik bulan lalu, Kiyoshi Kurokawa, ketua Fukushima Nuklear Kemalangan Suruhanjaya Siasatan Bebas yang baru, berkata siasatan itu akan mempunyai lembu suci.

Jepun Masih Mendorong Kuasa Nuklear
Pelan baru perubahan had 40 tahun hingga 60 tahun; lawan nuklear marah
- Impian umum staf

Keputusan kerajaan Jepun untuk membolehkan reaktor nuklear untuk berjalan selama 60 tahun mempunyai aktivis anti-nuklear bimbang pelajaran dari Fukushima belum dipelajari. Baca lebih lanjut ...

Gregory Jaczko, Pengerusi NRC, Kata Industri Nuklear Harus Mengindahkan Pelajaran Of Japan
Oleh Matius DALY
WASHINGTON - ketua keselamatan nuklear negara, hari ini beliau bimbang bahawa AS operator loji nuklear telah menjadi puas, hanya sembilan bulan selepas bencana nuklear di Jepun.
Gregory Jaczko, pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear, berkata contoh baru-baru ini dari kesilapan manusia dan masalah-masalah lain telah membahayakan pekerja dan mengancam keselamatan di segelintir daripada 65 loji kuasa nuklear di Amerika Syarikat.
Para pekerja di loji nuklear di Ohio dan Nebraska terdedah kepada lebih tinggi daripada tahap radiasi yang diharapkan, Jaczko berkata, manakala tiga kilang lain ditutup selama berbulan-bulan kerana kebimbangan keselamatan - kali pertama dalam lebih daripada satu dekad yang beberapa tanaman telah ditutup pada masa yang sama.

Pertengkaran NRC menyembunyikan kesilapan keselamatan yang serius
Linda Pentz Gunter
Empat daripada lima pesuruhjaya di Amerika Syarikat Suruhanjaya Pengawalan Nuklear telah dikenakan bos mereka, Ketua Gregory Jaczko, dengan "menyebabkan kerosakan yang serius kepada institusi ini." Itu sikap keras yang datang dari sebuah agensi di mana salah urus di bawah chairmanships sebelumnya benar-benar melakukan kerosakan yang serius, bukan sahaja kepada integriti pengawalseliaan institusi itu, tetapi untuk integriti keselamatan di reaktor nuklear.
Sebagai contoh, pada bulan April 2000 suruhanjaya itu mempunyai bukti foto kebocoran korosif yang luas yang menempatkan reaktor Davis-Besse berhampiran Toledo, Ohio, dalam masa tipis dari kehancuran. Namun, di sebalik pembentukan lava seperti karat yang berputar dari atas kapal tekanan reaktor, NRC dibenarkan reaktor untuk memulakan semula, memberikan lampu hijau untuk dua tahun lagi operasi. NRC jelas diperlukan perombakan keselamatan atas-ke-bawah. Saat itulah Ketua Jaczko muncul.
Rungutan lebih Jaczko adalah tabir asap mudah untuk menarik perhatian dari fakta bahawa, buat kali pertama dalam beberapa dekad, NRC sebenarnya mempunyai seorang ketua yang, dalam kata-katanya sendiri, "orang yang sangat bersemangat tentang keselamatan" di negara ini 104 operasi reaktor nuklear. Yang muncul empat yang lain, yang, banyak masa, mematuhi budaya lama menyerah diri kepada tuntutan industri tenaga nuklear, satu amalan yang hampir selalu berkurang keselamatan.

Fukushima Fuel Renang Khawatir Dibenarkan, Kata AS Rasmi Charles Casto

ATLANTA - Amerika Syarikat rasmi nuklear terkemuka di Jepun berkata hari Khamis bahawa pasukannya memberi amaran yang lebih tinggi-up yang kolam bahan bakar bekas di sebuah kilang nuklear yang tidak berfungsi boleh menjadi berisiko kering, satu isu yang mencipta kontroversi politik antara pegawai-pegawai Amerika Syarikat dan rakan-rakan mereka Jepun .

'Kudeta' Pemimpin NRC, Bill Magwood, Dikaji Untuk Fukushima Syarikat Induk

WASHINGTON - Bill Magwood, lelaki itu di tengah-tengah usaha untuk menggulingkan pengerusi Suruhanjaya Kawal Selia Nuklear dan penggantinya yang paling mungkin jika langkah ini berjaya, berkhidmat sebagai perunding bagi Tepco, syarikat Jepun yang memiliki PLTN Fukushima , menurut maklumat yang disediakan oleh Magwood sebagai sebahagian daripada proses pencalonan dan pengesahan, yang diperoleh oleh The Huffington Post.

Pada hari Jumaat, Rep. Darrell Issa (R-Calif.) Mengeluarkan satu surat yang ditandatangani oleh Magwood dan tiga pesuruhjaya lainnya menyerang ketua panel, Gregory Jaczko, berangkat badai dalam industri tenaga. Issa dan empat pesuruhjaya dirangka pertikaian itu sebagai peribadi dan pengurusan, tetapi e-mel yang dikeluarkan oleh Rep. Ed Markey (D-Mass.) Menunjukkan pertempuran politik dan ideologi dijalankan berbanding dengan standard keselamatan selepas Fukushima.

Uskup Jepun menentang tenaga nuklear
Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang ke terma dengan bencana Fukushima"
Kakitangan Vatican Insider

Roma Ahli-ahli Persidangan Episcopal Jepun ditemui di Sendai, di mana mereka melancarkan mesej yang kuat: "Inilah masanya untuk datang ke terma dengan bencana Fukushima"
Vatikan kakitangan orang dalam - Rome

Pemimpin rohani Katolik Jepun tidak dalam keraguan tentang fakta bahawa adalah perlu "untuk mengakhiri tenaga nuklear kini:. Untuk berdamai dengan bencana kemalangan Fukushima tragis" dari Sendai, wilayah yang paling teruk dilanda gempa bumi pada Mac lalu, dan tempat di mana Persidangan Episcopal Jepun bertemu untuk menyebarkan mesej teks di mana Gereja jelas nikmat mengakhiri era kuasa nuklear di Jepun. Kedudukan para uskup, yang dilaporkan oleh Uca berita dan dijemput oleh mubaligh agensi-agensi berita Fides dan MissiOnline, tidak meninggalkan ruang untuk tafsiran.

Diterbitkan pada Isnin Januari 16, 2012 oleh Impian Bersama
Konkrit yang sangat radioaktif Apakah Scare terbaru untuk Fukushima yang selamat
Takut radiasi sejak menjadi sebahagian daripada kehidupan harian di Jepun
- Impian umum staf

Kerajaan Jepun hari ini mengumumkan bahawa konkrit radioaktif telah digunakan untuk membina bangunan apartmen baru di Wilayah Fukushima, mangsa perumahan daripada sebuah bandar di dekat lokasi dari beberapa kebocoran loji nuklear.

Temubual wartawan bebas Fukushima Blogger Numauchi Emiko siapa Gigi Dan Kuku Adakah Jatuh Out

Q, Adakah anda percaya kerajaan?

A, tidak, saya tidak ragu-ragu. Saya tahu mereka tahu hanya terletak.

Q, Mengapa kamu tinggal di Minamisoma?

Sebuah kerajaan, Untuk membuktikan membunuh kami dengan menggunakan tubuh saya sendiri. Pada 3/14, saya fikir sudah terlambat untuk mengungsi, mengambil kira bahawa reaktor telah meletup dan Tepco telah dibebaskan tan radionuklid dengan ventilasi. Tempat ini bukan dalam zon evakuasi. Kerajaan masih terus memberitahu kita bahawa ia tidak berbahaya, jadi saya ingin membuktikan bagaimana manusia menjadi jika mereka hidup sebagai kerajaan memberitahu kita lakukan. Semua orang mati. Saya pikir ini akan menjadi cara saya yang terbaik untuk membakar sisa hidup saya. Ini adalah mengapa saya mencatatkan butir-butir masalah kesihatan saya, tetapi secara jujur ​​ia adalah lebih cepat daripada yang saya fikir.

Q, Bagaimana gejala pergi?

A, Dari bulan Jun hingga Ogos, mengalami cirit-birit seperti air. Pada mulanya saya walaupun saya mempunyai sesuatu yang buruk. Saya akhirnya dikaitkan dengan radiasi pada 8/13. Jari saya (kecuali ibu jari dan jari menunjuk) mendapat kebas. Semakin banyak kawasan mulai merasa kebas. Ia menyakitkan juga. Doctor pun tidak tahu mengapa. Lengan dan leher saya tiada kebas. Apabila satu bulan setengah telah berlalu sejak awal, mati rasa hilang. Doktor memberitahu saya, gejala yang mungkin berada di dalam dan di luar. Dari 8/18, rahang saya mula mengalami kesakitan yang amat dahsyat. Doktor tidak tahu mengapa baik. tak ditetapkan bagi ubat tahan sakit dan supositori tetapi bekerja hanya untuk 3 hours.got hasil daripada ujian darah pada 8/25. Reaksi keradangan ternyata telah menjadi lebih buruk tetapi tidak tahu di mana keradangan itu.

Yakuza dan Mafia Nuklear: Nasionalisasi tenun untuk TEPCO
Jake Adelstein 30 Disember 2011 Atlantik
Tokyo Electric Power Company (TEPCO), perbadanan monolitik yang mengawal semua kuasa elektrik di Greater Tokyo, dan menjalankan loji nuklear Fukushima Daichii yang mengalami krisis tiga kali ganda berikutan gempa bumi pada 11 Mac, adalah di ambang nasionalisasi menurut sumber-sumber kerajaan Jepun. Alasan rasmi adalah bahawa firma itu mungkin tidak mampu menangani bayaran pampasan besar ia berhutang kepada mangsa-mangsa krisis tanpa akan bankrap. Secara tidak rasmi, firma itu mempunyai hubungan lama itu kepada kuasa-kuasa anti-sosial, termasuk yakuza bahawa beberapa ahli-ahli Diet, badan perundangan negara Jepun, terasa keras adalah di luar keselamatan dan perlu mengambil alih dan dibersihkan itu. Seorang Senator Jepun dengan Parti Demokratik Liberal dinyatakan pada latar belakang, "penglibatan TEPCO dengan kuasa-kuasa anti-sosial dan ketidakmampuan mereka untuk menapis mereka keluar dari tempat kerja adalah isu keselamatan negara. Ini adalah salah satu alasan bahawa semakin dalam Diet kita bercakap de facto nasionalisasi syarikat. Tenaga nuklear tidak harus berada dalam tangan Yakuza. Mereka penjudi dan orang yang pintar tidak mahu mereka mempunyai dadu atom untuk bermain dengan. "
n Juni kami melaporkan bahawa yakuza telah bekerja di loji kuasa nuklear Fukushima sebagai kru pembersihan dan pekerja kasar, tetapi hubungan yakuza pasca krisis hanya sebahagian kecil daripada bilangan itu. Bulan ini, sebuah buku baru diterbitkan, Yakuza dan Industri Nuklear: Diari Seorang Wartawan Undercover Bekerja di Loji Fukushima (ヤ ク ザ と 原 発 - 福島 第一 潜入 記 - 鈴木 - 智 彦) di mana bekas yakuza editor majalah kipas Tomohiko Suzuki laporan mengenai kompleks perniagaan industri-politik dan media nuklear di Jepun dikenali sebagai "mafia nuklear" dan mafia sebenar Jepun: Yakuza. Buku ini telah menjana kontroversi dan pemeriksaan baru dari "kerajaan gelap" Jepun dan hubungannya dengan dunia bawah. Hal ini menyajikan potongan lebih kukuh bukti bahawa industri nuklear Jepun adalah lubang hitam dari kejahatan jawatan jenayah, tidak cekap dan tidak rasuah.

Leukemia zaman kanak-kanak di sekitar loji jana kuasa nuklear di Jerman
Punca-punca leukemia sebahagian besarnya tidak jelas. Persoalan sama ada kadar leukemia meningkat berhampiran loji kuasa nuklear adalah kontroversi. Jerman Childhood Cancer Registry telah menerbitkan sebuah kajian kes-kawalan epidemiologi pada kanser kanak-kanak dan loji kuasa nuklear.

Berita terkini: Hidrogen letupan reaktor 4 Mei telah berlaku pada 2012/01/09
Letupan hidrogen boleh terjadi di reaktor 4 dan telah disembunyikan oleh kerajaan, kata di blog Katayama Satsuki, anggota Dewan Ahli Majlis dari Parti Liberal Demokrat.

Selepas Fukushima, Ikan Radioaktif: Montreal Warta

Pelahap Ikan Terancam oleh Fukushima Sinaran: Kanada

Potongan dari rumah, pelampung, perahu nelayan dan sampah lainnya dari Jepun mencuci di Long Beach Vancouver Island. Foto oleh: Christopher Pouget, Postmedia Berita

Pemandangan dari udara serpihan terapung di Lautan Pasifik di luar pantai Honshu pada bulan Mac selepas gempa bumi 9.0 magnitud dan tsunami melanda utara Jepun: Patch sampah dianggarkan dua kali ukuran Texas. Foto oleh: US Navy

Oleh Alex Roslin, The Vancouver Sun
Selepas kemalangan nuklear terburuk di dunia dalam tempoh 25 tahun, pihak berkuasa di Kanada berkata penduduk yang tinggal di sini adalah selamat dan tidak menghadapi risiko kesihatan daripada kesan daripada Fukushima.

Mereka berkata kebanyakan radiasi dari Jepun loji kuasa nuklear yang lumpuh akan jatuh ke dalam laut, di mana ia akan cair dan tidak menimbulkan apa-apa bahaya.

Dr Dale Dewar tidak yakin. Dewar, seorang pakar perubatan keluarga di Wynyard, Sask., Tidak makan banyak makanan laut dirinya sendiri, tetapi apabila cucu-cucunya datang melawat, dia berhati-hati memeriksa label makanan laut.

Beliau mahu memastikan dia tidak melayani mereka apa-apa yang mungkin datang dari Lautan Pasifik Barat.

Dewar, pengarah eksekutif Dokter untuk Global Hidup, sebuah kumpulan anti-nuklear Kanada, berkata kerajaan Kanada telah memandang ringan risiko radiasi dari Fukushima dan melakukan sedikit untuk memantau mereka.

"Kami mengesyaki kita akan melihat lebih banyak jenis kanser, penurunan daya maju janin, kesuburan menurun, meningkat cacat metabolik - dan kami mengharapkan mereka untuk menjadi generasi," katanya.

Bukti telah muncul bahawa kesan bencana di Lautan Pasifik adalah lebih buruk daripada yang dijangkakan.

Seorang pegawai dari Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Thailand mengambil sampel dari penghantaran ikan beku yang diimport dari Jepun tidak lama lagi selepas tsunami untuk menguji radiasi mungkin. (Foto: Sukree Sukplang, Reuters


Grand Canyon Kemenangan: larangan pertambangan baru akhirnya! - Persatuan Wilderness

Kami gembira untuk melaporkan Jabatan Dalam Negeri telah mengumumkan larangan terhadap perlombongan di Grand Canyon dan kawasan tadahan air sekitar selama 20 tahun akan datang.
Ahli Wildalert membantu moratorium perlombongan aman

Tuntutan tambang baru akan dilarang di lebih dari 1 juta hektar tanah-tanah awam yang membentuk kawasan tadahan air Grand Canyon National Park ini, Setiausaha Negeri Ken Salazar diumumkan 9 Januari Banyak terima kasih kepada ahli-ahli wildalert kami yang membantu menyumbang kepada kemenangan ini dengan mengirimkan ribuan surat kepada Jabatan Dalam Negeri yang berlaku sejak setahun lalu.

Kesan Fukushima di Lautan dianalisis

11 januari 2012-Satu bulan selepas kemalangan nuklear Maret 2011 Fukushima Dai-ichi, air laut di titik pelepasan air sisa kilang itu memiliki 45 juta kali kepekatan radioaktif cesium-137 daripada sebelum kemalangan itu, menurut penyelidik di Jepun dan dari dalam hutan Hole Oceanographic Institution. Angka-angka menjunam bulan depan kerana arus laut memindahkan bahan pencemar dari pantai. Menjelang Julai, angka turun kepada 10 000 kali lebih tinggi seperti biasa.

Analisis terbaru katanya pada tanggal 1 Disember 2011 masalah yang jurnal Environmental Science & Technology, menandakan bahawa kepekatan dalam air laut tidak menimbulkan ancaman langsung kepada manusia atau hidupan laut. Walau bagaimanapun, pengumpulan dalam sedimen marin boleh menjadi perhatian selama beberapa dekad, kata Ken Buesseler, seorang ahli kimia marin di Woods Hole yang terlibat dalam penyelidikan.

Apa yang juga merisaukan ialah sesium-137 kepekatan telah tinggal di tingkat tetap dekat sejak Julai,

HOT Michigan Hujan 12/30/11 Pt 1

2012-Tahun Kami Akhirnya Bury Kuasa Nuklear
Harvey Wasserman - Insight
Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima mungkin telah membunuh kira-kira 14,000 orang Amerika, menurut satu kajian utama yang baru diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan.

Kira-kira 100 juta tan sampah tsunami-banyak yang dipancarkan oleh kejatuhan Fukushima-telah mula mencemarkan pantai pantai Pasifik.

Jerman dan Jepun, negara-negara ketiga dan keempat terbesar di dunia, bersama-sama dengan banyak negara-negara lain, telah secara muktamad berpaling dari "Damai Atom."

Tetapi ia masih belum dikebumikan. Itu terpulang kepada kita. Dan 2012 adalah tahun untuk melakukannya.

Fukushima Fallout
Stefanie Penn Spear - EcoWatch.org
Apabila saya mula mengedit Wawasan artikel Harvey Wasserman ini untuk laman EcoWatch.org, saya mengalami kesulitan mendapatkan masa lalu ayat pertama: "Tahun 2012 telah dibuka dengan berita bahawa awan radioaktif Fukushima mungkin telah membunuh kira-kira 14,000 orang Amerika, menurut satu kajian utama hanya diterbitkan dalam Jurnal Antarabangsa Perkhidmatan Kesihatan. "Saya segera klik pada" menurut satu kajian utama link "dan membaca laporan itu. Saya fikir saya adalah cukup baik informasi pada dampak dari bencana itu, tetapi saya kini sedar bahawa saya kurang maklumat mengenai kesan Fukushima telah di Barat Laut Pasifik dan bahagian-bahagian lain dari Amerika Syarikat

Laporan oleh Joseph J. Mangano dan Janette Sherman D. menakutkan. Laporan itu membuka dengan berkata,

Gandaan kebocoran nuklear di loji Fukushima yang bermula pada 11 Mac, 2011, yang melepaskan sejumlah besar radioaktif bawaan udara yang telah merebak di seluruh Jepun dan negara-negara lain; dengan itu, kajian pencemaran dan risiko kesihatan yang layak. Di Amerika Syarikat, Fukushima kejatuhan tiba hanya enam hari selepas gempa bumi, tsunami dan kebocoran. Beberapa sampel radioaktif dalam hujan, udara, air, dan susu, yang diambil oleh kerajaan Amerika Syarikat, menunjukkan tahap beratus-ratus kali di atas normal; Walau bagaimanapun, bilangan kecil sampel melarang sebarang analisis yang boleh dipercayai tentang kecenderungan sementara dan perbandingan ruang. Pegawai kesihatan AS melaporkan kematian mingguan mengikut umur di 122 bandar-bandar, kira-kira 25 hingga 35 peratus daripada jumlah keseluruhan negara. Kematian meningkat 4.46 peratus 2010-2011 dalam 14 minggu selepas kedatangan kejatuhan Jepun, berbanding dengan peningkatan 2.34 peratus dalam 14 minggu sebelumnya. Jumlah kematian bayi selepas Fukushima meningkat 1.80 peratus, berbanding dengan sebelumnya 8.37 peratus penurunan. Mengunjurkan angka-angka ini untuk seluruh Amerika Syarikat menghasilkan 13.983 jumlah kematian dan 822 kematian bayi yang lebih daripada yang diharapkan. Data yang telah disiapkan perlu diikuti, terutama dalam terang penemuan AS kematian awal yang sama untuk tempoh empat bulan selepas Chernobyl kejatuhan tiba pada tahun 1986, yang didekati angka muktamad.

Laporan itu berikut dengan penjelasan tentang nombor-nombor ini dan peningkatan dalam AS kematian sejak kejatuhan Fukushima. Saya menggalakkan anda untuk membacanya.

AS Kematian Fukushima - ProgressiveRadioNetwork
Ada 14.000 orang Amerika telah mati akibat kejatuhan radioaktif Fukushima? Penyelidik kesihatan Dr. Janette Sherman dan rakan-semula baru-baru ini kajian saintifik Joe Mangano mengatakan ya ... dan ramai lagi di antara kita akan mati juga. Dilindungi dalam media utama di seluruh dunia, dapatan-dapatan ini telah ditolak keras oleh kuasa nuke industri tetapi disokong oleh ahli-ahli sains. Sertai kami untuk satu jam panas pada jumlah kematian sebenar tenaga atom, dari Fukushima, Chernobyl dan Three Mile Island dengan emisi harian pembinaan senjata nuklear sendiri berhampiran.

Dapatkan sulit mengenai keselamatan nuklear - Alam

Laporan menyegarkan jujur ​​dan berpandangan ke hadapan terhadap keselamatan loji kuasa nuklear Perancis di bangun dari Fukushima harus memacu negara-negara lain untuk mengambil keras melihat peraturan reaktor mereka sendiri.

Diablo Canyon Pemulihan Kos Ditolak
PG & E Tidak Boleh Caj pembayar cukai $ 80 juta itu akan Luangkan Perluas Hayat Loji Janakuasa
Oleh Nick Welsh - Santa Barbara Bebas
Khamis Januari 5, 2012

PG & E telah ditolak izin untuk mengisi pembayar cukai $ 80 juta untuk kos syarikat utiliti itu menganggarkan ia akan menanggung memohon kebenaran untuk memanjangkan hayat loji kuasa nuklear Diablo Canyon di Pantai Avila 20 tahun lagi. Sebaliknya, seorang hakim pentadbiran dengan California Kemudahan Awam Suruhanjaya (CPUC) meletakkan PG & E dalam waktu yang pertama kali harus menyelesaikan bertenaga tinggi, tiga dimensi kajian lepas pantai untuk menentukan gaya yang tepat dan halaju garis patahan baru ditemui tiga tahun yang lalu hanya beberapa ratus meter dari pantai dari loji janakuasa nuklear.

Tindakan hakim datang atas anjuran Perikatan bagi Tanggungjawab Nuklear, sebuah kumpulan pemantau anti-nuklear yang beribu pejabat di San Luis Obispo. Pejabat PG & E dikurangkan keputusan itu, menyifatkannya sebagai tindakan menteri dan menunjukkan bahawa mereka telah bersetuju untuk kelulusan yang digantung, yang bererti bahawa kajian seismik baru yang perlu dilengkapkan sebelum permohonan pelisensian ulang itu boleh diluluskan. David Weisman dengan perikatan menegaskan terdapat perbezaan yang signifikan antara suspensi dan penafian. Dengan aplikasi yang digantung, Weisman berkata, PG & E akan diizinkan untuk menggunakan semua data itu telah dikumpulkan sebagai sebahagian daripada permohonan pelisensian ulang nya. Tetapi kerana hakim membantah permohonan itu, dia berkata, PG & E perlu menggunakan data yang dikumpulkan hanya selepas kajian seismik baru telah selesai. Dalam selang tiga hingga lima tahun, Weisman berkata, kuasa-kuasa pasaran yang boleh memberi kesan kepada analisis faedah-kos yang diperlukan untuk keperluan pelisensian ulang boleh berubah secara mendadak. Solar dan angin, beliau berkata, mungkin lebih murah dalam tempoh tiga tahun. Begitu juga, keperluan baru yang PG & E mengambil langkah-langkah untuk lebih sejuk air diturunkan ke dalam laut dengan reaktor mungkin membuat Diablo Canyon ketara lebih mahal. Dalam pada itu, Weisman juga mengesahkan bahawa perikatan juga menentang PG & E usaha untuk mendapatkan semula kos yang berkaitan dengan tiga dimensi kajian seismik. PG & E, Weisman berkata, pada mulanya dianggarkan kos kajian itu akan menjadi $ 18 juta. Selepas itu, beliau berkata, kos meningkat lagi kepada $ 64 juta pengunjung. Sehingga PG & E membenarkan itu, Weisman berkata, pakatan itu akan menentang kos pemulihan aplikasi utiliti dengan CPUC.

NRC Mac Email: "Dinding kolam bahan bakar Unit 4 menghabiskan telah runtuh, dan tidak ada air di sana" - ENE Berita

Dari: Boska, John
Dihantar: Rabu Mac 16, 2011 11:31
Kepada: Guzman, Richard
Cc: Pickett, Douglas
Subjek: Perkembangan di Jepun
Kepentingan: Tinggi

Kaya, sila semak semula dan komen, untuk diagihkan kepada cawangan kami.

Dalam taklimat dengan Joe Giitter yang baru berakhir, kami diberitahu bahawa keadaan kini jauh lebih buruk di Jepun. Dinding kolam bahan bakar Unit 4 menghabiskan telah runtuh, dan tidak ada air di sana. Terdapat sejumlah besar bahan api perhimpunan di kolam renang, dan bahan api yang tidak lagi mungkin terjejas. Tahap radiasi meningkat sehingga ia boleh membuktikan sukar untuk bekerja di pihak yang lain 5 reaktor di laman web, yang boleh membawa kepada kerosakan lebih banyak bahan bakar dan siaran. [...]

The Fukushima black box
A dangerous lack of urgency in drawing lessons from Japan's nuclear disaster

Complex systems, jerry-rigged

For now, the risk is that the interim report does not get the attention it deserves. So far it seems to have aroused more interest on a techie website called Physics Forums, beloved of nuclear engineers, than in the Japanese press.
Sunday, Jan. 8, 2012

SUNDAY TIMEOUT
Fukushima lays bare Japanese media's ties to top
By DAVID MCNEILL
Special to The Japan Times

Is the ongoing crisis surrounding the Fukushima No. 1 nuclear power plant being accurately reported in the Japanese media?

No, says independent journalist Shigeo Abe, who claims the authorities, and many journalists, have done a poor job of informing people about nuclear power in Japan both before and during the crisis — and that the clean-up costs are now being massively underestimated and underreported.

Selain itu, Amerika Syarikat dan Rusia sama-sama merancang untuk melancarkan peranti ruang lain dengan bahan-bahan nuklear di atas kapal. Kemalangan yang melibatkan pembuangan bahan-bahan nuklear tidak dapat dielakkan-mereka pun berlaku di kedua-dua Amerika Syarikat dan program angkasa Rusia / Soviet ....

NUKLEAR DAN KESELAMATAN NUKLEAR EKONOMI:
Dari segi sejarah, KEMALANGAN DIM THE PROSPEK NUKLEAR REAKTOR PEMBINAAN; Fukushima AKAN MEMPUNYAI KESAN UTAMA
Download PDF di sini
MARK COOPER, PHD
Felo Kanan untuk Analisis Ekonomi
Institut Tenaga dan Alam Sekitar, Vermont Sekolah Undang-undang

SUMMARY
History has shown that each major nuclear accident has caused a re-examination of the risks of nuclear power leading to more stringent safety requirement and higher costs. The failures that led to the ongoing catastrophe at Fukushima are being scrutinized in the United States and other countries. An analysis of the current re-evaluations of nuclear power and a comparison with the substance and economic impact of past, post-accident reviews provides important insights into the prospects of new nuclear reactor construction in the decade after Fukushima.
 Before Fukushima, the mythical “nuclear renaissance” had already proven to be a bubble with the air rapidly leaking out of it. Fukushima will make it even more difficult to inflate.
Ekonomi
Fukushima is magnifying the economic problems that the “nuclear renaissance” faced, which are the very problems that have plagued nuclear power throughout its history. Nuclear power has always suffered from high cost and continuous cost escalation, high risk and uncertainty. With long lead-times and large sunk costs, nuclear is a risky investment in an environment filled with ambiguities. That is the reason that the “nuclear renaissance” never got started.
The nuclear reactor disaster at Fukushima will increase the cost and further undermine the economic viability of nuclear power in any country that conducts such a review.
 The Japanese government has recently estimated that the cost of power from nuclear reactors will be 50 percent higher than estimated seven years ago.
 This increase is consistent with the impact of past accidents.
Safety risks render the nuclear industry uninsurable in commercial markets. Fukushima reminds the financial markets that the liability of a major accident will instantaneously bankrupt the utility owner, absent the socialization of costs.
 The cost of the Fukushima accident has been estimated as high as $250 billion and rising, which essentially bankrupted Tokyo Electric Power Co., the fourth largest utility in the world.
 Estimates of the cost of a severe accident in the US are in this range or higher.
 Although the bailout of nuclear power cushions the blow, it also constrains the growth of profit, which makes the sector less attractive to investors.
Safety
Fukushima has stimulated vigorous reviews around the world in part because it is severe (the worst accident affecting a nuclear reactor in a market economy) and in part because it occurred in a nation that was assumed to have a high standard of safety and superb technical expertise. Although the technical challenges are different with each accident, the challenges perceived by those responsible for nuclear safety in the wake of the Fukushima accident are quite substantial and reflect general historic themes.
 faulty design,
 insufficient backup systems,
 human error,
2
 inadequate contingency plans, and
 poor communications.
Even more striking are the persistent institutional failures revealed by a comparison between the post-accident evaluations of TMI and Fukushima, including
 Failure of voluntary, self-regulation;
 Denial of the reality of risk;
 Lack of safety culture;
 Lack of a comprehensive, consistent regulatory framework;
 The challenge of continuous change and the failure to resolve outstanding safety issues;
 Failure to require existing reactors to add safety measures because of cost; dan,
 Complexity, confusion and chaos in the response to a severe accident.
With the global nuclear safety institutions expressing strong concerns, particularly the advanced industrial nuclear nations, and the aftermath of Fukushima likely to command attention for years as the extent of the damage and the challenge of decommissioning unfold, the issues are likely to continue to have traction.
Dasar
The reviews stimulated by accidents are not limited to safety issues. In the wake of Fukushima re-evaluations of energy options and nuclear risks and economics have substantially dimmed the prospects for construction of new nuclear reactors.
 Major policy reviews by governments have led several nations to decide to scale back or abandon their commitments to nuclear power (including important large industrial national like Japan, Germany);
 Financial institutions have conducted extensive reassessments of the economic prospects of nuclear power and concluded that the costs will rise;
 Utilities with nuclear plans in several national have continued to be downgraded by the rating agencies, and
 Several major firms have abandoned the sector altogether or been forced to scale back their activities.
As all stakeholders re-examine all aspect of energy policy, the risks of nuclear reactors increase and the attractiveness of nuclear power compared to other options decreases. From a big picture perspective, Fukushima has had and is likely to continue to have an electrifying impact on the development of nuclear power because it combines the most powerful message from TMI on cost escalation with the most powerful message from Chernobyl on the risk of nuclear reactors in a nation where it was not supposed to happen. And, it has taken place in an environment where information and images flow instantaneously around the world, so the public sees the drama and trauma of losing control of a nuclear reaction in real time.

=======
Untuk membantu menjaga kerja EON berterusan, sila lihat semua pilihan sokongan pada kami Page Derma atau anda juga boleh menghantar cek dibuat kepada EON kepada EON, POB 1047, Bolinas, CA
Atau ... hanya:


Facebook Kericau E-mel LinkedIn Digg Delicious Reddit Stumbleupon

Mengenai Admin

James Heddle dan Mary Beth Kearney mentadbir blog ini dan juga Perspektif Planetarian . Memenangi anugerah pengeluar media dan warga pendidik dan penganjur komuniti, mereka bersama-langsung EON - Ekologi Pilihan Rangkaian . The saluran EON YouTube mempunyai lebih daripada 600 jawatan dan lebih 3,000 pelanggan.
Entri ini telah diposkan dalam Uncategorized . Bookmark permalink .

One Response to Nuclear News Digest – 1-20-2012

  1. Ping balik: Wake-Up Call dari Fukushima - Uncensored | eon3EMFblog.net

Tinggalkan Jawapan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Ruangan yang diperlukan ditanda *

*

Anda boleh menggunakan tag HTML dan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>